30 november 2022 

Alles over peilen

Alles over peilen

Als je je vaarbewijs nodig hebt, dan is er toch het één en ander wat je moet weten voordat je examen kunt doen voor klein vaarbewijs 1 en 2. Zo komt de kompaspeiling aan bod bijvoorbeeld, net als het paard van Marken, de peiling met verzeiling en de kruispeiling. Bereid je daarom goed voor op deze onderwerpen met ons artikel. Aan het einde van deze blog vind je nog een aantal oefenvragen, zodat je na kunt gaan of dat je deze stof goed beheerst of nog even verder moet leren.

Inhoudsopgave

 

Meer over kompaspeiling

Wanneer dat je gaat varen is het van belang dat je ervoor zorgt dat je navigatie niet van één systeem afhankelijk is. Het is van belang dat je af en toe kompaspeiling doet. Je moet namelijk je positie op de kaart vast kunnen stellen en daarom moet je daarvoor ook herkenbare punten toepassen. Lichtopstand, een kerk of een boei bijvoorbeeld kunnen je daarbij helpen. Middels een kompas is eenvoudig vast te stellen waar dat je je ongeveer bevindt. Je kunt het op verschillende manieren doen, je kan van een ingebouwd kompas gebruik maken of van een speciale verrekijken of wat anders, net wat je fijn vindt.

Het is van belang af en toe te peilen, ook al weet je waar dat je je bevindt. Het gaat erom dat je even je kennis op peil kunt houden. Je zou bijvoorbeeld even je gepeilde positie kunnen controleren met coördinaten op je GPS. Als je langs de kust vaart heb je vaak maar een herkenbaar punt. Lichtschip misschien of een vuurtoren? Je komt het tegen in de omgeving waar zich obstakels bevinden. Er kunnen ook zandbanken zijn en dat is gevaarlijk voor alle scheepvaart. Als je een vuurtoren ziet dan kun je door te kijken naar het lichtkarakter vaststellen om welke vuurtoren het nu gaat. Ook zijn er tonnen en boeien te zien en die kun je ook weer herkennen aan de kleuren en vormen. Ze hebben ook nog een naam en/of een lichtkarakter waar dat je naar moet kijken en goed op moet letten.

Vuurtoren van Marken

De vuurtoren van Marken heet het Paard van Marken. Deze kun je aan de hand van zijn lichtkarakter, vorm en kleur goed herkennen. Bij de vuurtoren staat er op de kaart Oc. 8s 16 m 9 M. Maar wat wil dat allemaal zeggen? Oc staat voor occulting, ritmisch licht. In een periode van acht seconden is het licht langer aan dan uit. Er kan dus gezegd worden dat het licht van marken zes seconden schijnt en dan twee seconden niet. Er stond 16 m met een kleine letter m en dat wil zeggen dat het licht op een hoogte staat van 16 meter. Bij de 9 staat een hoofdletter M vermeld op de kaart en dat wil zeggen dat het licht over een maximale afstand van 9 zeemijl te zien is.

 

Peiling met verzeiling wat is dat?

Een peiling zorgt ervoor dat jij bepaalt waar je ongeveer bent. Als je aan de kust vaart dan zie je een herkenningspunt, dan zet je op de kaart. Je weet dan dus op welke positielijn je je bevindt, echter weet je nog niet waar je bent. Je moet dan nog je kompaskoers en je logstand bekend maken. Als je dan na een periode nog een keer gaat peilen, ook weer op hetzelfde punt, dan zet je ook dat weer op de kaart (je positielijn). Je kunt dan aan de hand van je gegevens zien waar je bent.

Meer over een kruispeiling

Als je twee of meer herkenningspunten hebt, dan kun je een kruispeiling doen. Het voordeel is dat je aan de hand hiervan de meest waarschijnlijke standplaats kunt bepalen. Het beste zou je een peiling kunnen doen met twee vaste punten bij voorkeur dan nog met de hoek van 45 graden. Je moet daarbij dan eerst het punt peilen welke het meest voor je uit ligt. Vervolgens kies je het punt van de ‘als het ware’ meest dwarse peiling.

Alles over peilen oefenvragen

Oefenvraag 1: Tijdens het varen moet je ervoor zorgen dat je navigatie niet van één systeem afhankelijk is.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 2: Af en toe peilen is sowieso aan te raden als je aan het varen bent.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 3: Je kunt met twee of meer herkenningspunten een kruispeiling doen.

  • Waar
  • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar, je moet ervoor zorgen dat je navigatie tijdens het varen niet van één systeem afhankelijk is.

Antwoord oefenvraag 2

Het is zeker aan te raden om af en toe te peilen tijdens het varen, al is het maar om jezelf alert te houden waar je je bevindt.

Antwoord oefenvraag 3

Dit is waar, je kunt met twee of meer herkenningspunten een kruispeiling doen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld