11 januari 2023 

Vaarbewijs-1

Vaarbewijs-1

Wil je graag varen? Dan is het goed om je klein vaarbewijs 1 te halen. Dit wordt ook wel afgekort als KVB1. Het is een recreatiebewijs en je hebt het nodig wanneer dat je motorboot sneller kan dan 20 km per uur. Je moet daarvoor wel eerst een theorie examen doen en slagen en dan pas kun je je vaarbewijs aanvragen. Heb jij je vaarbewijs nodig? Dan is het goed dat je je gaat voorbereiden op je vaarbewijs examen. Wij helpen je daar graag bij en geven je tips over hoe je het beste kunt leren, welke mogelijkheden er zijn en je hebt hier oefenvragen die je kunt maken (en antwoorden). Zo kun je direct nagaan of dat je klaar bent voor je vaarbewijs 1 examen. Ben je er klaar voor? Ontdek het hier en lees snel verder.

Inhoudsopgave

 

Klaar voor vaarbewijs 1?

Als je nu examen zou moeten doen, ben je dan klaar voor je vaarbewijs 1 examen? Het is belangrijk dat jij er uitgebreid de tijd voor neemt om de stof eigen te maken. Zo moet je veel weten over loef en lij, maar ook over bakboord en stuurboord, hoofdvaarwater, nevenvaarwater en voorrangsregels op het water. Weet jij welke verlichting welke boot wanneer moet voeren? Weet jij of een reddingsvest verplicht is of een brandblusser verplicht is? Het zijn allemaal zaken waar dat jij je in gaat verdiepen voordat het echt tijd is om examen af te leggen. Gelukkig kun je je op allerlei manieren voorbereiden en daar leggen wij je graag het een en ander over uit.

 

Wat moet je weten bij vaarbewijs 1?

Het is goed om eens na te gaan wat er allemaal geleerd moet worden voor vaarbewijs 1. Je krijgt dan namelijk met de volgende onderwerpen te maken:

Zorg dat je alle hoofdstukken goed in je opneemt en maak ook per hoofdstuk de oefenvragen die vaak beschikbaar zijn. Zo kun je alvast nagaan of dat jij de informatie beheerst of dat je aan bepaalde onderwerpen nog wat meer tijd moet besteden.

Leren voor vaarbewijs 1

Er komt een moment dat jij de keuze hebt gemaakt en graag je vaarbewijs wil halen. Stel het dan niet meer uit, maar zorg dat je er snel mee aan de slag gaat. Je hebt een boek nodig, dan kan het leren snel beginnen! Maar wat moet je nog meer doen om het leren wat makkelijker te maken?

  • Samenvattingen maken, dit herken je vast nog wel van de middelbare school. Je kunt per hoofdstuk de belangrijkste dingen noteren en eventueel markeren. Begrippen kun je een bepaalde kleur geven of als je ergens wat meer moeite mee hebt kun je dat ook markeren. Dit zorgt ervoor dat als je je samenvatting erbij pakt, je aandacht hier op wordt gericht en dan lees je het nog een keer door. Als je dat vaker doet blijft het vanzelf een keer hangen.
  • Herhalen, dit is de kunst van het leren. Hoe vaker je het gaat herhalen, hoe beter je de stof kunt onthouden. Herhalen wil niet zeggen dat je moet stampen. Het gaat er om dat je informatie een aantal keer door hebt genomen en dan leg je ook sneller de link naar hetgeen wat je allemaal hebt geleerd.
  • Filmpjes kijken dit kan veel duidelijkheid geven en dan vooral als het gaat over verlichting, vaartekens en bijvoorbeeld wie wanneer voorrang heeft op het water.
  • Online vaarbewijs cursus volgen, dit is zeker een aanrader, dan kun je namelijk alle stof extra helder uitgelegd krijgen. Extra afbeeldingen, video’s en ook proefexamens om je alvast voor te bereiden op het examen zelf!
  • Proefexamens maken, dit is ideaal om je voor te bereiden op het examen. Je krijgt dan meer zelfvertrouwen omdat je weet hoe het in zijn werk gaat en je ziet dat je het kunt!
  • De juiste boeken gebruiken om te leren, dit is echt van groot belang, want je moet wel de juiste boeken hebben die alle stof behandelen voor je vaarbewijs 1.

 

Waar moet je je vaarbewijs 1 examen afleggen?

Je kunt het examen van vaarbewijs 1 afleggen bij het CBR. In totaal zijn er 20 locaties verspreid over heel Nederland waar jij gebruik van kunt maken. Als je je aan gaat melden om examen te doen dan kun je bij het CBR zelf een tijdstip en locatie kiezen. Let er dan goed op waar dat jij het beste naar toe kunt gaan om examen te doen. Wat ook prettig is, is dat je op het laatste moment je reservering nog aan kunt passen bij het CBR. Mocht je twijfelen of je de stof kent of er is wat tussengekomen, prik dan een nieuwe examen datum en ga er dan voor!

Extra examentijd bij vaarbewijs 1 kan dat?

Ja het is mogelijk om extra tijd aan te vragen, dit is dan een kwartier. Je betaalt hier wel extra voor. Het kan zijn dat je dyslexie hebt, dan lees je misschien wat langzamer en wil je graag extra tijd om te zorgen dat je in een keer kunt slagen. Maar het kan ook een andere reden hebben dat je graag toch wat extra tijd hebt. Dit kun je dan bij het CBR aanvragen en dan wordt daar rekening mee gehouden wanneer dat jij daar examen gaat doen.

 

Waaruit bestaat het vaarbewijs 1 examen?

Bij het vaarbewijs 1 examen kun je vragen krijgen over bijvoorbeeld wettelijke bepalingen die belangrijk zijn voor het varen op meren, kanalen en rivieren. Het gaat over voortstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen, waterwegen  en ook over het varen en manoeuvreren. Het examen bestaat zelf uit 40 meerkeuzevragen en het duurt maximaal een uur. Je moet vooral rustig blijven, de vragen goed doornemen en op je gevoel af gaan. Vaak is het eerste antwoord wat je in gedachten hebt goed.

Wat kost het vaarbewijs 1 examen?

Het examen kost 46,60 euro. Als je extra tijd wil dan betaal je 12,35 euro extra. Maar je moet ook nog even denken aan wat je vooraf uit gaat geven om te leren, je hebt vaarbewijs boeken nodig, maar ook betaal je bijvoorbeeld nog voor het aanvragen van je vaarbewijs zelf (rond de 11 euro). Als je een cursus gaat volgen dan betaal je daar ook voor, maar dat kan je wel extra helpen om de stof nog beter eigen te maken.

Wat kun je met een klein vaarbewijs 1?

Als je je klein vaarbewijs 1 hebt behaald dan mag jij varen op meren, kanalen en rivieren en ook op de Gouwzee. Het vaarbewijs is tevens een ICC, International Certificate of Competence Inland waters. Als je bijvoorbeeld in de zomer lekker wil varen dan is het goed om tijdig je vaarbewijs te halen. Dan leer je ook wat je verplicht aan boord moet hebben, zoals brandblussers, reddingsvesten en nog veel meer wat aan bod komt bij de theorie.

Hoelang is je vaarbewijs 1 geldig?

Als je je vaarbewijs 1 hebt behaald dan is deze onbeperkte tijd geldig. Maar als je een medische beperking hebt dan kan het zijn dat er sprake is van een beperkte geldigheidsduur. Dit krijg je vanzelf te horen als je een gezondheidsverklaring in hebt gevuld.

 

Wat zijn de voorwaarden voor klein vaarbewijs 1?

Je mag je klein vaarbewijs 1 aanvragen als je minimaal 18 jaar oud bent. Je moet ook een gezondheidsverklaring invullen en dan moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Je moet bij de aanvraag van je eerste vaarbewijs ook een medische gezondheidsverklaring invullen. Je mag het examen zelf wel eerder afleggen maar het vaarbewijs aanvragen kan pas wanneer dat je achttien jaar bent, dan pas mag jij zelfstandig varen op de wateren die zijn toegestaan bij vaarbewijs 1.

Wat neem je mee naar je vaarbewijs 1 examen?

Naar het examen bij het CBR neem je een geldig ID bewijs mee en de bevestiging van je reservering. Van het CBR krijg je een rekenmachine, een pen en kladpapier. Verder heb je niets nodig, neem vooral de tijd om te leren en zorg dat je goed bent voorbereid!

Wanneer ben je geslaagd voor het examen?

Je bent voor je vaarbewijs 1 examen geslaagd als je minimaal 56 punten hebt behaald. In totaal kun je 80 punten halen en per vraag kun je 1, 2 of 3 punten krijgen. Je weet na het examen direct of je bent geslaagd.

Geslaagd voor vaarbewijs 1 en nu?

Als je te horen hebt gekregen dat je voor vaarbewijs 1 bent geslaagd, dan kun je een paar dingen doen:

  • Pasje aanvragen, dit kan online en dan moet je ook een pasfoto insturen.
  • Gezondheidsverklaring, deze dien je in te vullen als je voor de eerste keer je vaarbewijs aan gaat vragen.
  • Doorleren voor vaarbewijs 2 is ook een optie als je graag ook op de zee wil varen.

Vaarbewijs 1 oefenvragen

Oefenvraag 1: Waarvoor is de reling aan boord van een boot?

Oefenvraag 2: Mogen er voorwerpen aan boord uitsteken tijdens het varen?

Oefenvraag 3: Wanneer mag je geen hinderlijke waterbeweging?

Oefenvraag 4: Hoe wordt de splitsing met hoofdvaarwater rechts aangegeven?

Oefenvraag 5: Wat voor brandblusser moet je aan boord hebben?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

De reling is er om te voorkomen dat je passagiers overboord slaan. Het zijn vaak stalen buizen die dan rond het hele schip lopen. Het is weer bevestigd op rechtopstaande buizen en dat noemen we scepters. De reling moet op minimaal 60 cm hoogte worden geplaatst om te voorkomen dat een volwassene overboord slaat. Voor kinderen is het nog aan te raden om een net te bevestigen tussen de reling en het dek, voor extra veiligheid en ze aan boord te houden.

Antwoord oefenvraag 2

Als je gaat varen dan geldt de regel dat er geen voorwerpen buitenboord uit mogen steken als deze een gevaar vormen voor de overige scheepvaart. Als een uitstekend voorwerp geen gevaar is voor de andere scheepvaart dan is het in deze situatie wel toegestaan.

Antwoord oefenvraag 3

Je mag geen hinderlijke waterbeweging maken nabij een afgemeerd schip, voor een havenmond, als het bord A.9 dit aangeeft en nabij een veerpont die dienst doet.

Antwoord oefenvraag 4

De splitsing met hoofdvaarwater rechts wordt aangegeven door een bolvormige ton, deze is boven dan groen van kleur en onder is deze rood van kleur. Let op want het topteken van de ton is een groene kegel en heeft de punt naar boven.

Antwoord oefenvraag 5

Als je gaat varen dan moet je een brandblusser aan boord hebben van minimaal 2 kg en deze moet ook gekeurd zijn.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld