Wat is manoeuvreren boot?

Wat is manoeuvreren boot

23 september 2022

Manoeuvreren boot 

Als je de term manoeuvreren boot hoort, dan gaat het over het bedienen van de schroef en de motor. Dit wordt geregeld met een regulateur. Op het moment dat jij deze naar voren gaat bewegen dan voel je een klik. De boot zal dan vooruit gaan en dat duurt wel even. Na de klik gaat de regulateur traploos verder naar voren, het zorgt dan dat jij meer motorvermogen krijgt. Hoe verder dit naar voren gaat hoe harder jij gaat varen.

Ieder schip kent eigen manoeuvreer eigenschappen en deze worden onder andere bepaald door het gewicht, het wieleffect, het keren bij veel ruimte, het achteruitvaren, het keren op kort bestek, het aanleggen aan lagerwal en hogerwal, het afvaren aan lagerwal en hogerwal en zo zijn er nog een aantal factoren.

Het gewicht van een schip is om te beginnen een belangrijke factor die grote invloed heeft op hoe je kunt manoeuvreren. Ook de lading speelt hierin dus een grote rol. Als je een zwaar schip hebt dan heeft deze een langere remweg en zal dan ook dieper steken dan wanneer het schip een stuk lichter is. Als je een lichter schip hebt, dan moet je er rekening mee houden dat deze eerder gaat verlijeren en dat kan dan komen door de zijwind. Dit komt omdat hij dan hoger boven het water uit zal steken en dan minder diep zal steken, hierdoor vangt een schip dan ook veel meer wind.

Een andere factor die van belang is, is de vorm van het onderwaterschip. Als je een zeilboot hebt, dan heeft deze een kiel en deze vormt een draaipunt en deze gaat dan ook het verlijeren tegen. Het kan zijn dat de kiel van de boeg loopt tot aan je achterschip. Maar deze is dan weer koersvast. Nog een andere factor is de spantvorm, het gaat dan over de vorm van de dwarsdoorsnede van je boot.

De motor in de schroef hebben ook grote invloed op hoe je gaat manoeuvreren. Je moet dan goed weten of dat je schip een vaste of draaibare of juist een dubbele schroef heeft. IS het dan een boegschroef of een hekschroef? Als het gaat over een enkele vaste schroef dan kan het een schroefas zijn of een saildrive (de schroef vind je dan echt onder de motor). Ook het roer is van belang bij manoeuvreren. Let hierbij goed op dat wanneer de helmstok aan bakboord aanwezig is, dan is het roerblad aan stuurboord te vinden (het stuurboordroer).


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld