Wat is ankeren?

Wat is ankeren

23 september 2022

Ankeren
 
Als het over ankeren gaat, dan gaat het over een schip met een lijn of een ketting afmeren aan de bodem van een vaarwater en dus niet aan de wal. Het voordeel van ankeren is dat de ketting ervoor zorgt dat het anker goed in de bodem vast komt te zitten van het vaarwater. Als het om een goed anker gaat dan graaft het zich goed in, in de bodem.

Aanschaf anker

Als jij een anker gaat aanschaffen dan moet je met een aantal factoren rekening houden:

 1. Het gewicht van je eigen schip
 2. De vorm van het schip.
 3. De soort ankergrond in een gebied waar het schip meestal ankert.

Let er hierbij goed op dat een ankergewicht niet te laag is, de ankerlijn en de ankerketting mogen niet te kort zijn. Op het moment dat een anker zich goed in kan graven dan zal het ook goed stand houden en de boot zal dan goed blijven liggen. Hierbij geldt dan weer dat hoe langer de ankerlijn is hoe beter dat het is. Als de ankerlijn namelijk te kort is of te licht, dan kan een anker verticaal worden getild van de bodem. Het is daarom ook nog beter om een kettingverloop of een ketting te gebruiken aan de anker. Het anker zal namelijk evenwijdig aan de bodem worden getrokken door het gewicht van de ketting.

Ankerplek zoeken

Je wil ankeren maar dan moet je vooraf goed weten wat je gaat doen en daarom moet je jezelf dan ook een aantal vragen stellen:

 1. Je moet om te beginnen weten hoe dat de ankergrond ter plekke is.
 2. Hoe diep is het op deze plaats waar je wil ankeren? Je moet er dan ook rekening mee houden dat een schip bij een verankerende wind om zijn anker rond kan draaien. Houd ook rekening met getijdenwater.
 3. Is het een beschutte plek, maar is dat ook nog steeds zo als er sprake is van een veranderende windrichting?
 4. Is er ook genoeg plaats om bij een veranderende stroming of wind rond te draaien?


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld