Wat is een reddingsvest?

Wat is een reddingsvest

23 september 2022

Reddingsvest

De meeste mensen hebben wel eens van een reddingsvest gehoord of hebben er een gezien. Het is een speciaal reddingsmiddel wat wordt ingezet om een drenkeling drijvend te houden (veilig). Het voordeel van een reddingsvest is dat het een verkeerde houding het water zal corrigeren. Hierbij wordt een gezicht altijd boven water gehouden en dat wil dus zeggen dat verdrinking zo voorkomen wordt.

Reddingsvest of zwemvest?

Sommige mensen halen een reddingsvest en een zwemvest door elkaar. Maar een zwemvest is alleen maar een drijfhulpmiddel. Er is dan sprake van minder drijfvermogen dan bij een reddingsvest. Ook wordt er geen corrigerende houding gedaan. Daarom wordt een zwemvest ingezet bij mensen die gaan surfen, zeilen of kanoën, de reden hiervan is dat een reddingsvest dan vaak te veel in de weg zit.

Reddingsvest en Europese normen

Bij de reddingsvesten en andere drijfhulpmiddelen gelden Europese Normen EN. Ze zijn recent vervangen door de NEN-EN-ISO normen 12402-2 t/m 12402-4. Ze beschreven een speciaal type reddingsvest wat weer bedoeld is voor een speciale gebruikersgroep. Dit lichten we hieronder toe:

  1. EN 393, deze heeft een drijfvermogen van 50 newton. Het is een zwemvest of een drijfhulpmiddel en is alleen geschikt als mensen echt goed kunnen zwemmen en zich in beschut water bevinden. Het kan gebruikt worden voor mensen vanaf 40 kg.
  2. EN 395, deze heeft een drijfvermogen van 100 newton. Het is een reddingsvest en is geschikt voor kinderen en volwassenen die zelfstandig kunnen zwemmen, bedoeld voor gebruik op een binnenwater of beschut water.
  3. EN 396, deze heeft een drijfvermogen van 150 newton. Het is een reddingsvest bedoeld voor niet-zwemmers en zwemmers. Het is vrijwel altijd veilig bij bewusteloosheid.
  4. EN 399, deze heeft een drijfvermogen van 275 newton. Het gaat over een reddingsvest geschikt voor mensen die wel en niet kunnen zwemmen, bedoeld voor de open zee en voor extreem zware weersomstandigheden.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld