Alles over het ICC vaarbewijs

Alles over het ICC vaarbewijs

Je hebt er vast wel eens van gehoord, het ICC vaarbewijs. Maar wat is dit nou precies en wat kun je hiermee? In dit artikel geven we alle informatie die je nodig hebt over het ICC vaarbewijs.
 Direct aan de slag om je vaarbewijs te halen? Speciaal om je te helpen hebben we één ultieme training samengesteld om optimaal voorbereid naar het examen te gaan! De Turbovaarbewijs training helpt je met alle vragen die je hebt, dit terwijl je kunt oefenen en nieuwe stof leert!

Inhoud

Wat is ICC vaarbewijs?

Het ICC staat ook wel bekend als international certificate of competence. Het ICC is een resolutie die getekend is door veel Europese landen waardoor direct bekeken kan worden of je over de juiste competenties beschikt. Niet ieder land werkt met een ICC. Frankrijk en Spanje zijn landen die geen ICC vaarbewijzen uitgeven, maar ze wel accepteren op hun vaarwateren.

In Nederland en België kun je een ICC krijgen door het examen af te leggen. In Nederland is het zo dat je een ICC krijgt bij het halen van je eerste vaarbewijs. Hierdoor bestaat een Nederlands vaarbewijs niet echt en heb je automatisch een internationaal vaarbewijs.

ICC vaarbewijs aanvragen

Het ICC bevat 2 verschillende competenties:
 1. ICC Inland water
 2. Coastal waters

Op ieder vaarbewijs in Nederland staat automatisch een ICC.
 Hieronder vind je welk vaarbewijs welke ICC competenties bevat.
 - Klein vaarbewijs 1 bevat ICC Inland waters
 - Klein vaarbewijs 2 bevat ICC Inland waters + Coastal waters
 - Groot pleziervaartbewijs 1 bevat ICC Inland waters
 - Groot pleziervaartbewijs 2 bevat ICC Inland waters + Coastal waters

Als je een van de bovenstaande vaarbewijzen hebt kun je geen losse ICC aanvragen. Als je geen van bovenstaande vaarbewijzen hebt kun je een ICC los aanvragen.
 Dit doe je op de volgende manier:
 1. Ga naar Mijn CBR
 2. Druk op Alle taken
 3. Druk op Vrijstelling examen recreatievaart
 
4. Druk vervolgens op Start
 5. Druk op Volledige vrijstelling – ICC Coastal waters
 
6. Volg de verdere instructies van het CBR

ICC inland water en ICC coastal waters

Het verschilt per vaargebied of je een ICC inland waters of een ICC coastal waters moet bezitten. Over het algemeen is op meren, binnenwateren en kanalen een ICC inland waters verplicht.

Afhankelijk van de locatie zijn er soms nog aanvullende eisen. Dit verschilt per land. Voordat je ergens gaat varen is het verstandig om goed te informeren naar de algemene en specifieke regels van het desbetreffende vaargebied.

In landen rondom de Middellandse zee, zoals bijvoorbeeld Griekenland en Spanje, wordt voortaan vaak een ICC Coastal waters vereist. Ook wordt er regelmatig aanvullend een VHF certificate gevraagd.

ICC vaarbewijs 1

Het vaarbewijs 1, ook bekend als klein vaarbewijs 1 is een vaarbewijs waarbij je in Nederland direct een ICC krijgt. Je krijgt hierbij ICC Inland waters, de Coastal waters kun je halen door het klein vaarbewijs 2 examen te halen. In Nederland krijg je bij ieder vaarbewijs een ICC die je op pasje komt te staan.
 Met ICC Inland waters mag je in het buitenland op binnenwateren varen, hier komen per locatie soms nog andere regels bij. Je mag in sommige landen niet zomaar varen in boten waarvoor je in Nederland geen vaarbewijs nodig hebt.

Een Coastal Waters ICC is bedoeld voor wateren aan de kust, je mag hiermee dus lang de kust varen in het buitenland. Net als bij Inland waters is het afhankelijk van de locatie of er nog regels bijkomen.

Bij vaarbewijs 1 is dit ICC dus alleen ICC Inland waters.

 icc vaarbewijs

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Beoordelingen van cursisten die je voor gingen

- Arjen Vermeulen
''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens de theorie examen van mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 
- Marc Verbeek
''Het is me gelukt! Dankzij jou trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jou e-book gehad, de valkuilen kwamen er zeker in voor. bedankt voor de informatie!''
- Joost Groenveld
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen wat ook de bedoeling was!''
- Gabriëlla van Dijk 
'' Ik heb mezelf goed kunnen voorbereiden voor de vaarbewijs. Ik heb er een positief gevoel over, en heb veel informatie uit het gratis e-book kunnen halen, wat voor later relevant zal zijn.''