05 januari 2021 

Internationaal vaarbewijs halen

Internationaal vaarbewijs halen

Veel mensen denken dat een internationaal vaarbewijs halen nodig is als je met jouw boot naar het buitenland wilt varen. Zo een vaarbewijs het een International Certificate of Competence (ICC). Maar gelukkig is dit niet terecht. Jouw Nederlandse vaarbewijs is in de meeste gevallen automatisch een ICC en daarom gewoon geldig in het buitenland. Toch zitten er wel wat kleine haken en ogen aan in sommige gevallen. Oudere vaarbewijzen zijn niet altijd een ICC, per land kan het schelen welke ICC je nodig hebt, en er gelden vaak nog extra specifieke regels. Dus voordat je op vakantie gaat met je boot, is het handig om dit artikel goed door te lezen.

Inhoud

1 Waarom internationaal vaarbewijs halen?
2 Drie keer internationaal vaarbewijs halen.
3 Varen in onze buurlanden.
3.1 Varen in België.
3.2 Varen in Duitsland.

Waarom internationaal vaarbewijs halen?

Zodra je met je boot de grens oversteekt met je boot, heb je een internationaal vaarbewijs nodig. Dit geldt voor alle landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Het geldt ook voor andere landen die de internationale resolutie 40 UNECE hebben getekend. En dat zijn er nogal wat. Een internationaal vaarbewijs is dus onmisbaar zodra je op vakantie wilt gaan varen. Of dat nu met je eigen boot is, of met een boot die je ter plaatste huurt.

Nederlanders die vanaf 2010 hun nationale vaarbewijs hebben gehaald, hoeven verder niets te doen. Hun vaarbewijs is automatisch al een ICC. Dat is even lekker meegenomen. Uiteraard moet het soort vaarbewijs wel geschikt zijn voor het soort wateren waar je op vaart. Hierover straks meer in de volgende paragraaf.

Heb jij nog geen ICC, dan krijg je dat vanzelf de eerstvolgende keer dat jouw vaarbewijs wordt verlengd. Heb je het ICC eerder nodig, dan kun je dit heel gemakkelijk aanvragen bij jouw lokale vestiging van het Central Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het kost niet veel om jouw vaarbewijs om te zetten in het een ICC. Je hoeft dus niet apart nog een examen af te leggen om het internationaal vaarbewijs te halen.

Drie keer internationaal vaarbewijs halen

Net als in Nederland, zijn er in andere landen over het algemeen ook vier soorten rijbewijs. Dus ook het ICC kent drie verschillende varianten. Welke je nodig hebt, hangt af in het vaargebied waar je doorheen wilt varen en het type boot dat je hebt. Let wel op dat het hier om algemene regels gaat. Voor je op vakantie doe je er goed aan even te checken of er regionale verschillen zijn. Dat voorkomt een hoop gedoe en eventuele boetes.

  • ICC inland waters – Klein vaarbewijsis het vaarbewijs wat je nodig hebt voor het besturen van kleine zeil- en motorboten tot 25 meter op binnenwateren. Dat zijn de meeste kanalen, rivieren en meren die niet in direct contact staan met de open zee.
  • ICC inland and coastal waters – Klein vaarbewijs II is verplicht zodra je met kleine boten tot 25 meter langs de kust wilt varen of op grote open waterpartijen. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de Waddenzee, het IJsselmeer en de Oosterschelde. Ieder land heeft waterkaarten die aangeven welk type vaarbewijs vereist is.
  • ICC inland and coastal waters – Groot vaarbewijs II is in Nederland vereist voor grotere schepen tussen de 25 en 40 meter, al dan niet gemotoriseerd. In andere Europese landen kunnen er andere formaten gelden. Niet vergeten te checken wat er voor jou geldt in het land waar je naar toe op vakantie gaat.

De oplettende lezer ziet dat er een nummer mist. Dat is geen foutje. Je kunt sinds 2011 geen internationaal vaarbewijs meer halen grotere schepen op de binnenwateren. Er worden geen examens meer afgenomen voor het groot vaarbewijs I. Vaarbewijs II voor grote schepen geldt zowel voor binnenwateren als kustwaters. Ook in het buitenland.

Varen in onze buurlanden

Naast het internationaal vaarbewijs halen, zijn er nog meer specifieke vereisten per land. Zoek dit altijd goed uit van te voren, want sommige landen kennen regels die we in Nederland niet kennen. Als je gecontroleerd wordt en er kloppen papieren niet, dan kun je al snel een flinke boete oplopen. Zonder natuurlijk. Hier volgt een overzicht van extra eisen aan het varen in onze buurlanden als België en Duitsland.

Varen in België

Varen met je boot in België is super makkelijk. Op het gebied van vaarbewijzen zijn de regels identiek aan Nederland. Dat scheelt een hoop gedoe en mogelijke verwarring. Wel is het nodig om in België belasting te betalen voor het gebruik van hun waterwegen. Je koopt hiervoor een vignet, net als met tolwegen in sommige landen. Je kunt kiezen of je per dag, maand, of jaar betaalt. Sinds dit jaar is het vignet alleen nog maar digitaal te verkrijgen.

De volgende soorten boten zijn verplicht de Belgische belasting te betalen:

  • Alle boten die langer zijn dan 6 meter of die sneller varen dan 20 km per uur.
  • Vaartuigen die personen vervoeren zonder commercieel doeleind.
  • Aangemeerde boten op ligplaatsen in of aan waterwegen en meren.

Verder geldt in België dat alle boten die langer zijn dan 7 m een marifoon moeten hebben. Het hebben van een marifoon vereist automatisch dat je een certificaat moet hebben voor het gebruik van de marifoon. Ook moet het toestel een registratiebewijs hebben. Vergeet dit niet te regelen voordat je naar België vertrekt.

Varen in Duistland

Duitsland kent een aantal specifieke regels voor het varen op hun waterwegen die anders zijn dan in Nederland. De belangrijkste is dat het nodig is om een internationaal vaarbewijs te halen voor alle vaartuigen met een motor van 5 pk of meer. Dus ongeacht de lengte van je boot en maximumsnelheid.

Als je boot langer is dan 20 m, dan heb je een scheepsattest nodig. Dit geldt ook voor boten waarbij de uitkomst van lengte x breedte x diepte groter is dan 100. Zo een attest is het bewijs dat jouw schip goedgekeurd is door het de scheepvaartinspectie van de nationale Verkeer en Waterstaat.

Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld