CBR klein vaarbewijs

CBR klein vaarbewijs

Voordat je kunt varen met boten die langer zijn dan 15 meter en/of boten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur, heb je een vaarbewijs nodig. Het CBR klein vaarbewijs bestaat in 2 verschillende varianten, het klein vaarbewijs 1 en het klein vaarbewijs 2. Om dieper in te gaan op welke vaarbewijzen er zijn en wat het verschil is tussen vaarbewijs 1 en 2 hebben we een artikel geschreven waarin je dit allemaal kunt vinden. Voor het artikel over de verschillende vaarbewijzen klik hier.

Inhoud


CBR klein vaarbewijs 1

Zoals de naam klein (plezier) vaarbewijs 1 al aangeeft, is het bedoeld voor pleziervaart, dit houdt in dat je dit vaarbewijs nodig hebt om een lekker dagje te gaan varen en andere plezierdoeleinden. Voor de beroepsvaart worden vaarbewijzen zoals het BGVB en het GVB gebruikt. Het klein vaarbewijs 1 is een vereiste voor alle boten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur en/of langer zijn dan 15 meter.

CBR klein vaarbewijs 2

Net als klein vaarbewijs 1 is klein vaarbewijs 2 bedoeld voor de pleziervaart, voor het varen met beroepsdoeleinden worden het BGVB en het GVB gebruikt. De theorie voor BGVB en GVB gaat dieper in op varen op specifieke locaties en varen met grotere schepen.
 Het klein vaarbewijs 2 kun je pas halen als je het vaarbewijs 1 gehaald hebt. Tijdens het inplannen van je vaarbewijs examen kun je er voor kiezen om beide examens tegelijk af te leggen, haal je ze dan allebei, dan krijg je ook meteen beide vaarbewijzen. Als je alleen het eerste haalt dan krijg je alvast je klein vaarbewijs 1 en kun je later opnieuw op voor klein vaarbewijs 2.

Klein vaarbewijs 2 is vereist voor boten langer dan 15 meter en/of die harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Ook voor toegang tot grotere wateren is het vaarbewijs 2 verplicht.

Klein vaarbewijs 1 examen

Voor alle vaarbewijzen moet je natuurlijk een examen afleggen bij het CBR, dit werkt ongeveer hetzelfde als andere examens van het CBR, zoals bijvoorbeeld een auto- of scooterexamen.

Voor het klein vaarbewijs 1 leg je alleen een theorie-examen af, op dit moment is er nog geen praktijkexamen (dit kan in de toekomst veranderen).
 Tijdens het examen krijg je vragen over onder andere:
 - Wettelijke bepalingen die gelden voor het varen op meren, rivieren en kanalen.
 - Veiligheidsmaatregelen.
 - Het behandelen van voortstuwingswerktuigen.
 - Waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en vaargebied.

Het examen duurt ongeveer 60 minuten, in deze 60 minuten moet je 40 meerkeuzevragen beantwoorden. Voor het vaarbewijsexamen zijn geen specifieke toelatingseisen.
 Je moet een geldig ID meenemen en een bevestiging van de reservering, je krijgt van het CBR een rekenmachine (digitaal) en kladpapier met een pen.

Tijdens het examen maak je 40 vragen, je kunt hiervoor maximaal 80 punten halen. Om te slagen moet je 56 punten of meer behalen. Zodra je het examen inlevert krijg je direct te zien hoeveel punten je hebt, bij een groen duimpje ben je geslaagd en bij een rood duimpje ben je gezakt.

Klein vaarbewijs 2 examen

Tijdens het klein vaarbewijs 2 examen leg je net als bij het klein vaarbewijs 1 examen een theorie-examen af, ook bij dit vaarbewijsexamen is er geen praktijkexamen (dit kan in de toekomst veranderen).

Tijdens dit examen wordt je getoetst op:
 - Wettelijke bepalingen die belangrijk zijn voor de veiligheid van de vaart op ruime vaarwateren waarop vaarbewijs 2 vereist wordt.
 - Navigatievaardigheden

Het klein vaarbewijs 2 examen duurt 90 minuten, in deze tijd maak je 27 vragen waarvan 23 meerkeuze vragen en 4 open vragen. Je kunt hier maximaal 50 punten voor halen en moet 35 punten behalen om te slagen. Na afronding van het examen krijg je direct te zien of je geslaagd of gezakt bent.
 Tijdens dit examen moet je een aantal dingen zelf meenemen:
 - Een geldig ID
 - Bevestiging van je reservering
 - Koersplotter
 - Scheepspasser
 Naast deze dingen mag je ook een geodriehoek, parallelliniaal en potloodpasser meenemen. Tijdens het examen krijg je van het CBR een examenkaart, rekenmachine en kladpapier, potlood en gum.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Beoordelingen van cursisten die je voor gingen

- Arjen Vermeulen
''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens de theorie examen van mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 
- Marc Verbeek
''Het is me gelukt! Dankzij jou trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jou e-book gehad, de valkuilen kwamen er zeker in voor. bedankt voor de informatie!''
- Joost Groenveld
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen wat ook de bedoeling was!''
- Gabriëlla van Dijk 
'' Ik heb mezelf goed kunnen voorbereiden voor de vaarbewijs. Ik heb er een positief gevoel over, en heb veel informatie uit het gratis e-book kunnen halen, wat voor later relevant zal zijn.''