Vaarbewijs aanvragen

Vaarbewijs aanvragen

Hoe moet ik mijn vaarbewijs aanvragen? In dit artikel gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je een vaarbewijs aanvraagt, wat de eisen zijn en nog veel meer!

Inhoud


Geslaagd voor je vaarbewijs examen?

Je hebt het goede nieuws gekregen en je bent geslaagd voor je Klein vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2 of voor je Groot Pleziervaartbewijs 2? Gefeliciteerd. Dan is het nu tijd om je vaarbewijs aan te vragen en dat kan allemaal bij het CBR. Je moet er wel rekening mee houden dat je je vaarbewijs aan gaat vragen als je aan alle eisen van dat type vaarbewijs hebt voldaan.

Online vaarbewijs aanvragen

Als je je vaarbewijs hebt behaald dan wil jij graag zo snel als mogelijk varen. Maar je moet eerst je vaarbewijs aanvragen, maar let goed op want als je je Klein Vaarbewijs 2 hebt behaald, dan hoef je geen Klein Vaarbewijs 1 aan te vragen. Waarom niet? Omdat een Klein Vaarbewijs 2 altijd inclusief vaarbewijs 1 en ICC is. Dit is wel van belang om te weten want dat scheelt je weer een hoop tijd om alles te regelen!

Vaarbewijs aanvragen

Voordat je een vaarbewijs aan kunt vragen, moet je eerst een examen afleggen. Bij het klein vaarbewijs 1 en 2 is dit alleen theorie. Meer vragen over de vaarbewijs examens?

Als je de bijbehorende examens hebt gehaald kun je aan de slag met het aanvragen van je vaarbewijs. Voor het aanvragen van je vaarbewijs moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen. Deze gezondheidsverklaring vind je hier.
 Als je het examen hebt gehaald en de gezondheidsverklaring in hebt gevuld, kun je door de volgende stappen te volgen het vaarbewijs aanvragen.
 1. Log in bij Mijn CBR
 2. Klik op Alle taken of Iets anders
 3. Klik op Vaarbewijs aanvragen (dit vind je onder Recreatievaart)
 
4. Klik op Eerste aanvraag vaarbewijs
 5. Klik op Start
 6. Kies het pasje met de bevoegdheden waar je recht op hebt.
 7. Vervolgens volg je alle stappen zoals de site aangeeft.
 8. Binnen 5 werkdagen ontvang je je vaarbewijs!

Niet gelukt? Op de website van het CBR vind je speciale informatie en uitzonderingen.

Vaarbewijs aanvragen kosten

Net als bij het aanvragen van een autorijbewijs zitten er verschillende kosten vast aan het aanvragen van je vaarbewijs. Je betaalt voor de gezondheidsverklaring standaard € 10,-. Hierbij komen nog een aantal kosten zoals voor het examen zelf, het pasje, de boeken en/of de cursus. Om je vaarbewijs moet je dus verschillende kosten maken.

Om er achter te komen wat je vaarbewijs precies gaat kosten hebben we een artikel geschreven waarin je alles kunt vinden over de Vaarbewijs kosten.

Hoelang duurt het voordat ik mijn vaarbewijs binnen heb?

Nu je precies weet hoe je het vaarbewijs aanvraagt, wat er bij komt kijken, wat de kosten zijn en welke examens je af moet leggen, vraag je je natuurlijk af hoelang het duurt voordat je je pasje krijgt.

Nadat je het pasje hebt aangevraagd, duurt het maximaal 5 werkdagen voordat je pas binnen is. Mocht je langer moeten wachten, dan kan dat zijn omdat er net een weekend tussen valt. De werkdagen zijn: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Het duurt dus altijd ongeveer een week voordat je pas binnen is.

Alvast varen zonder vaarbewijs

Er wordt vaak op dagen met goed weer gedacht dat je wel zonder vaarbewijs alvast kunt varen. Dit is echter niet slim om te doen, zeker niet op dagen dat het goed weer is. Tijdens zulke dagen is er natuurlijk meer vaarverkeer, waardoor het gevaarlijker wordt om te varen zonder de regels te kennen. Ook brengt meer vaarverkeer meer politie op het water en is de kans op controle dus groter.

Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het dus verstandig om te wachten tot je je vaarbewijs binnen hebt of totdat je je vaarbewijs kunt gaan halen. De boete voor het varen zonder vaarbewijs is € 550,- en afhankelijk van de situatie kunnen er nog andere consequenties zijn.

Vaarbewijs aanvragen met of zonder DigiD?

Het kan zijn dat je niet in het bezit bent van een DigiD code. Je kunt het vaarbewijs dan aanvragen via een speciaal aanvraagformulier. Dit formulier moet je dan weer naar het CBR toesturen. Bij het CBR zullen ze je dan een brief sturen met een rekening als zij je aanvraag binnen hebben. Als de betaling dan bij hen binnen is dan krijg je binnen twee weken het vaarbewijs toegestuurd. Je moet er dan dus wel rekening mee houden dat als je alles via de post aan moet vragen dat het veel langer duurt dan wanneer je je vaarbewijs aan gaat vragen via de website van Mijn CBR.

Pasfoto nodig, vaarbewijs aanvragen?

Ja je hebt bij het aanvragen van een vaarbewijs een goede pasfoto nodig en deze moet aan een aantal eisen voldoen. Het moet een bestandtype JPEG of JPG zijn, de bestandsgrootte moet minimaal 50 KB zijn en maximaal 5 MB. De foto moet dan ook nog aan de eisen voldoen die gelden bij een paspoort of ID kaart aanvraag. Je mag geen foto opsturen van een pasfoto. De foto moet ook rechtop staan.

Geldigheid vaarbewijs

Het is fijn voor je om te weten dat een Klein Vaarbewijs 1 voor onbeperkte tijd geldig is. Maar daarbij moet je ook weten dat er een uitzondering is, namelijk wanneer er sprake is van een medische beperking. Dan is het mogelijk dat er gesproken wordt over een vaarbewijs met een beperkte geldigheidsduur.

Vaarbewijs aanvragen oefenvragen

Oefenvraag 1: Een vaarbewijs aanvragen kan alleen online. Waar of niet waar?

Oefenvraag 2: Je hebt een pasfoto nodig om je vaarbewijs aan te vragen. Waar of niet waar?

Oefenvraag 3: Een gezondheidsverklaring is niet nodig bij je aanvraag van het vaarbewijs. Waar of niet waar?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is niet waar, een vaarbewijs aanvragen kan ook via de post als je alles opstuurt naar het CBR.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is waar je hebt een pasfoto nodig bij de aanvraag en die moet aan een aantal eisen voldoen.

Antwoord oefenvraag 3

Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om je vaarbewijs aan te vragen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Beoordelingen van cursisten die je voor gingen

- Arjen Vermeulen
''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens de theorie examen van mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 
- Marc Verbeek
''Het is me gelukt! Dankzij jou trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jou e-book gehad, de valkuilen kwamen er zeker in voor. bedankt voor de informatie!''
- Joost Groenveld
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen wat ook de bedoeling was!''
- Gabriëlla van Dijk 
'' Ik heb mezelf goed kunnen voorbereiden voor de vaarbewijs. Ik heb er een positief gevoel over, en heb veel informatie uit het gratis e-book kunnen halen, wat voor later relevant zal zijn.''