05 januari 2021 

Hoe duur is een vaarbewijs?

Hoe duur is een vaarbewijs?

Je bent 18 jaar en je wilt gaan varen, maar hoe duur is een vaarbewijs? Voor boten die langer zijn dan 15 m of die harder gaan dan 20 km/u, heb je in Nederland een vaarbewijs nodig. Voor binnenwateren voldoet een vaarbewijs I, maar voor kustwateren en bijvoorbeeld het IJsselmeer heb je vaarbewijs II nodig. Als je boten wilt varen die langer zijn dan 25 m, dan heb je ook nog een groot vaarbewijs nodig.

Het is allemaal niet goedkoop, zeker het groot vaarbewijs niet. Maar gelukkig is een vaarbewijs voor het leven en zijn de kosten eenmalig. Ook zijn er manieren om kosten te besparen, dat leggen we je in dit artikel allemaal uit.

Inhoud

1 Hoe duur is een vaarbewijs I?
2 Hoe duur is een vaarbewijs II
3 Vaarbewijs II voor slechts €90,00
4 Hoe duur is een groot vaarbewijs?
5 Hoe duur is een groot vaarbewijs?
6 Hoe duur is een cursus?

Hoe duur is een vaarbewijs I?

Als je zelf studeert en het examen direct bij het CBR afneemt, dan kost het vaarbewijs I jou € 62,00. Dat zijn de kosten voor een regulier examen, de kosten voor de gezondheidsverklaring en de kosten voor het pasje. Als je jouw examen niet haalt, dan zul je nog een keer de examenkosten moeten ophoesten. Ook kunnen de kosten hoger uitvallen als je op medische gronden langer over het examen wilt doen, of als je begeleiding nodig hebt. Hierover straks meer.

In het examen krijg je vragen over alle wat er van belang is om veilig te varen op Nederlandse en internationale binnenwateren. Dus de kanalen, rivieren en kleine meren. Verder krijg je vragen over meteorologie, vaar omstandigheden en het correct manoeuvreren van boten.

Hoe duur is een vaarbewijs I, samengevat:

 • KVB1 theorie examen € 42,00
 • Gezondheidsverklaring € 10,00
 • Vaarbewijs I € 10,00

Hoe duur is een vaarbewijs II?

Het halen van het vaarbewijs II brengt aanzienlijk meer kosten met zich mee. Je moet namelijk eerst het KVB1 examen halen en daarna het KVB2 examen. In totaal ben je dan ook € 112,00. Dat zijn de kosten voor beide examens, het vaarbewijs zelf en de verplichte gezondheidsverklaring. Om extra kosten voor herhalen van een van de twee examens te voorkomen, is het aan te raden om een cursus te volgen. Over het algemeen wordt het KVB2 examen niet makkelijk gevonden.

Je hebt het vaarbewijs II nodig als je op kustwateren wilt varen en op grote meren. In Nederland hebt je dit vaarbewijs nodig voor de volgende wateren: Waddenzee, Ooster- en Westerschelde, IJsselmeer, Markermeer en de Dollard. Vaarbewijs II is tevens het internationale ICC coastal waters, waarmee je ook in andere landen op kustwateren mag varen.

Hoe duur is een vaarbewijs II, samengevat:

 • KVB1 theorie examen € 42,00
 • KVB2 theorie examen € 50,00
 • Gezondheidsverklaring € 10,00
 • Vaarbewijs II € 10,00

 

Vaarbewijs II voor slechts € 90,00

Het is niet goedkoop als je een vaarbewijs wilt halen. Gelukkig is er de mogelijkheid om de kosten te drukken. Je kunt er namelijk voor kiezen om de beide examens, dus KVB 1 en KVB 2, op dezelfde dag af te nemen bij het CBR. De kosten voor deze combi zijn € 70,00. Dat betekent dat je dus € 22,00 uitspaart in vergelijking met het afnemen van twee losse theorie examens. De totale kosten voor vaarbewijs II zijn in dit geval € 90,00.

 

Hoe duur is een groot vaarbewijs?

Je hebt een groot vaarbewijs nodig voor het varen van schepen tussen de 25 en 40 meter lang. Voor het groot vaarbewijs zijn er twee theorie examens en een praktijk examen. In de CWO theorie examens Groot Motorschip (GMS) wordt je getest op alle internationale wet- en regelgeving, kennis over het vaarwater, gebruik van instrumenten en technieken, veiligheid, kennis over het schip en hoe je behoort te manoeuvreren.

Naast de examens is het ook vereist dat je minimaal het marifoon basiscertificaat bezit. Maar dat mag ook het MARCOM-A of MARCOM-B zijn. De totale kosten voor alle examens en certificaten zijn € 505,00. Je kunt er voor kiezen om de twee theorie examens op dezelfde dag af te nemen, achter elkaar. Dan betaal je € 70,00 en bespaar je dus € 22,00 op de totale kosten.

Hoe duur is een groot vaarbewijs, samengevat:

 • GMSA theorie examen € 42,00
 • GMSB theorie examen € 50,00
 • GMSP praktijk examen € 295,00
 • Marifoon basis examen € 68,00
 • Marifoon basis certificaat € 30,00
 • Gezondheidsverklaring € 10,00
 • Groot vaarbewijs II € 10,00

 

Hoe duur is een groot vaarbewijs?

Het kan zomaar zijn dat je om medische redenen meer tijd nodig hebt voor het maken van je examen, of dat je het examen alleen af moet nemen. Het kan gaan om verschillende aandoeningen. Belangrijk is dat een arts verklaart waarom jij extra tijd of individuele begeleiding nodig hebt. De kosten voor een kwartier extra tijd zijn bescheiden. Maar voor individuele praktijk begeleiding betaal je twee keer zoveel als een regulier examen.

Bij individuele begeleiding neem je het examen in een aparte ruimte af, waar alleen jij en de begeleider plaatsnemen. De begeleider leest jou de vragen van het theorie examen hardop voor. Maar het is geen mondeling examen. Je vult de antwoorden in op de tablet, net als bij het reguliere examen. Ook kun je geen vragen stellen.

 • Toeslag extra tijd € 11,00
 • Individuele begeleiding > 60 min € 33,30
 • Individuele begeleiding > 60 min € 55,50
 • Individuele begeleiding praktijk € 295,00

 

Hoe duur is een cursus?

Het wordt aangeraden om een cursus te volgen, alvorens een van de CBR examens af te nemen. Je slaagkans groeit enorm als je een cursus hebt gevolgd. In een cursus kun je vragen stellen en leer je de materie beter begrijpen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Uit onderzoek is gebleken dat je lesstof beter en makkelijker onthoudt als je er interactief mee bezig bent. Dus niet alleen maar leest, maar er ook over praat en visuele input hebt.

De kosten van een cursus lopen uiteen. Deze zijn namelijk niet landelijk vastgesteld. Elke school en opleiding mag zelf bepalen wat een cursus kost. Het is aan te raden om een cursus met slagingsgarantie te kiezen. Dan hoef je namelijk niet nogmaals examenkosten te betalen, mocht je onverhoopt niet in eenmaal slagen.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld