Wat is een motorschip

23 september 2022

Wat is een motorschip?  

Jezelf wel eens afgevraagd, wat is een motorschip? Het gaat hier over een schip die aan wordt gedreven door een motor, vaak is dat door de dieselmotor. Het wordt gezien als een opvolger en concurrent van een stoomschip. Vanaf het moment dat het schip is ingevoerd, was er sprake van een verandering qua brandstof. Vroeger werd er binnen de scheepsvaart vaak steenkool gebruikt, maar dat werd al snel olie.

In Rusland werd het eerste motorschip ter wereld te water gelaten in het jaar 1903. Het schip had de mogelijkheid om te keren van de draairichting van een schroef. In 1903 kwam er ook in Frankrijk nog een binnenvaartschip met een dieselmotor, deze kreeg de naam Petit Pierre.

Groot motorschip

Als je wil varen op een groot motorschip, dan is dat een schip met een lengte van 15 meter of meer. Er gelden dan drie mogelijke categorieën:

  1. Categorie 1 is voor schepen met een lengte van 15 meter tot 25 meter. Binnen de pleziervaart geldt dat je met een Klein Vaarbewijs II bevoegd mag varen op alle binnenwateren. Je hebt wel meer kennis nodig omdat je met ene groter schip gaat varen (zowel theorie als praktijk).
  2. Categorie 2 is voor schepen van 25 meter tot 40 meter. Hiervoor moet je binnen de pleziervaart een Groot Pleziervaartbewijs II hebben om op alle binnenwateren te mogen varen.
  3. Categorie 3 is voor schepen vanaf 40 meter.
vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld