Wat is een veerpont

23 september 2022

Veerpont

Een andere naam voor een veerboot is een veerpont. Sommige mensen noemen het ook wel een pont of een veer. In het Engels noemt men het een ferry. Het gaat dan over een vaartuig welke een verbinding over het water kan onderhouden. Meestal wordt de naam veerboot gebruikt als het gaat over een schip dat twee zeehavens met elkaar zal verbinden, alleen het gaat eigenlijk bij een veerpont over een vaartuig waarmee je mensen naar een andere kant van het water brengt.

Bekende soorten van de veerpont

Er kan eens gekeken worden naar welke mogelijkheden er zijn met een veerpont en dan kom je al snel uit bij de uitleg over de verschillende soorten, deze lichten we hieronder toe:

  1. Vrij varende pont, dit is een pont die wordt aangedreven door de motor. Het zal vaak gaan over een dieselmotor. Je hebt bijvoorbeeld ook ponten met meerdere rompen zoals de catamaran. Maar een veerpont kan ook worden aangedreven door een elektromotor, vaak als ze voetgangers en fietsers verplaatsen.
  2. De kabelpont is een andere optie en deze is door een of twee doorlopende kabels verbonden van de ene oever naar de andere. Als een pont bedoeld is voor auto’s dan hebben ze een dieselmotor. Een kleiner model zal aan worden gedreven met de elektromotor of soms ook met de hand.
  3. Nog een andere soort is een gierpont. Deze pont is dan met een kabel bevestigd aan een punt gelegen midden in de rivier, maar dan wel op de bodem. Het schip wordt dan schuin op de stroming gedraaid en dan zal hij zo naar de overkant gaan.

In Nederland heb je verschillende veerponten waar je ook gebruik van kunt maken. Soms betaal je een bedrag voor de heen- en terugreis (retour), maar het kan ook zijn dat je voor iedere keer apart moet betalen.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld