09 januari 2023 

Vaarbewijs CBR

Vaarbewijs CBR

Wat weet je allemaal al over het vaarbewijs CBR? Als je binnenkort klein vaarbewijs examen gaat doen, dan moet je wel goed voorbereid zijn. Zo moet je je bijvoorbeeld aanmelden bij het CBR en wij leggen je daar graag meer over uit. Heb jij je vaarbewijs nodig? Ontdek dan middels dit artikel hoe je je vaarbewijs CBR aan kunt melden en dan snel weet waar en wanneer je examen kunt doen. Er zijn namelijk tientallen locaties waar je je aan kunt melden voor het examen, dus kijk wat voor jou het meest praktisch is. Een vaarbewijs aanvragen kan volledig online worden geregeld, dus ontdek het nu zelf.  

Inhoudsopgave

 

 

Bijna is het dan zover en dan kun je je vaarbewijs CBR examen doen. Het is dan fijn om alles alvast te kunnen regelen, zodat je wat meer rust en ruimte hebt om je goed voor te bereiden op het theorie-examen. Middels ons stappenplan kun jij je zo aanmelden voor je vaarbewijs CBR examen. Het enige wat je hoeft te doen is onze stappen op je gemak te doorlopen en dan kan het niet fout gaan.

 

Vaarbewijs CBR examen aanmelden

Je hebt je keuze gemaakt, je bent misschien nog druk bezig om alle theorie eigen te maken over de voorrangsregels varen, manoeuvres, bakboord, stuurboord, reddingsvest verplicht, brandblussers aan boord en ga zo maar door. Gelukkig kun jij je nu wel alvast aanmelden voor het vaarbewijs CBR examen. Dan heb je namelijk een moment waar je naar toe werkt. Hieronder vind je de stappen die je dan moet doorlopen.


Stap 1: Mijn CBR raadplegen

Je gaat eerst de website mijn.cbr.nl bezoeken. Daarbij ga je inloggen met je DigiD code en dan kan het zijn dat je merkt dat je er geen hebt. Geen zorgen vraag er dan direct een aan op www.digid.nl en dan is alles ook binnen een paar dagen geregeld. Inloggen is mogelijk met een DigiD app of via SMS. Dit wil dus zeggen dat jij je telefoon wel nodig gaat hebben als je je vaarbewijs CBR examen aan wil vragen of wil wijzigen.  

Als je geen DigiD aan wil vragen dan kun je het examen altijd nog op papier aanvragen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het wat langer gaat duren voordat de aanvraag is verwerkt.

 

Stap 2: Log in…

Als het aanmelden is gelukt dan ga je inloggen met SMS of via de DigiD app, net wat jij zelf fijner vindt. We raden je aan om in te loggen via een SMS controle omdat dit extra veiligheid geeft. 

Stap 3: Reserveer/vraag je vaarbewijs CBR examen aan

Je bent ingelogd bij mijn CBR en dan is het tijd om je vaarbewijs CBR examen aan te vragen (of te wijzigen). Je moet hier dan ook direct een gezondheidsverklaring invullen en dan dienen alle vragen met NEE beantwoord te worden om aan alle medische eisen te voldoen. Is dat gelukt? Dan kun je je vaarbewijs CBR examen aanvragen. 

Wanneer jij geslaagd bent is het tijd om je vaarbewijs pasje aan te vragen. 

dit zijn de 20 CBR locaties waar je je vaarbewijs examen kan halen

Stap 4: Vaarbewijs CBR examen aanvragen

Vanaf 2020 kun je je vaarbewijs CBR examen bij het CBR alleen nog maar aanvragen. Je hebt nu 20 locaties waar je je examen af kunt leggen en deze zijn verspreid door heel Nederland. Je mag bij een examen wel extra tijd aanvragen als je denkt dat het nodig is. Je krijgt dan een kwartier extra maar dan moet je binnen die tijd wel 40 vragen beantwoorden. Normaal heb jij een uur de tijd om de meerkeuzevragen te beantwoorden. Bij vaarbewijs 2 heb jij anderhalf uur de tijd om de vragen goed te beantwoorden.

Stap 5: Kies je examen

Je moet nog kiezen wat voor soort examen je wil doen, klein vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 misschien? Als je dat hebt gedaan dan kun je een locatie en tijdstip kiezen. Je kunt vervolgens direct met iDeal betalen en dan krijg je via de mail een bevestiging toegestuurd en dan is het examen geregeld. 

Vaarbewijs CBR examen voorbereiding

Je hebt het examen geregeld en dan weet je dus wanneer je alle theorie moet beheersen. Gelukkig kun je je nog even voorbereiden. Ken jij alle vaarregels inmiddels en weet jij het verschil tussen bakboord en stuurboord? Weet jij wat je moet doen bij slecht zicht varen? Wanneer heb je een brandblusser verplicht aan boord nodig ? Er is veel wat je moet weten dus neem vooral nog even de tijd om alles van het vaarbewijs CBR examen goed te leren met onze tips:

 • Je moet beschikken over het juiste theorieboek om alle informatie eigen te maken.
 • Zorg ervoor dat jij alle schepen goed van elkaar kunt onderscheiden.
 • Leer welke verlichting welke boot wanneer moet voeren.
 • Houd er rekening mee dat je de betekenis van de borden moet kennen die je op het water tegen kunt komen.
 • Maak een samenvatting per hoofdstuk zodat je alle informatie nog even globaal door kunt nemen.
 • Onderstreep of markeer hetgeen wat je lastig vindt.
 • Ga online op zoek naar video’s zodat je een beeld hebt bij hetgeen wat zij bedoelen.
 • Volg een online cursus zodat je alvast oefenexamens kunt maken en een gevoel krijgt bij hoe dat het examen in zijn werk gaat. 
 • Begin op tijd met leren, maar pak op tijd een pauze zodat je de stof goed kunt verwerken. 

 

Vaarbewijs CBR oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Hoeveel vragen krijg je bij vaarbewijs 1? 

 

Oefenvraag 2: Waar kun je een vaarbewijs CBR aanvragen?

 

Oefenvraag 3: Krijg je alleen maar theorie vragen bij vaarbewijs 1 en 2?

 

Oefenvraag 4: Heb je altijd een gezondheidsverklaring nodig als je het vaarbewijs CBR examen aan wil vragen? 

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Bij het vaarbewijs 1 examen krijg je 40 meerkeuzevragen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Het vaarbewijs CBR kun je alleen aanvragen bij het CBR zelf. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja vaarbewijs 1 en 2 examens bestaan alleen uit theorie vragen. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Ja je moet altijd een gezondheidsverklaring invullen als je je vaarbewijs CBR examen aan gaat vragen.

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld