19 december 2022 

Boot te water laten hoe moet dat?

Boot te water laten hoe moet dat?

Als je gaat varen, dan moet je je boot te water laten, maar hoe gaat dat in zijn werk? Wat heb je daarvoor nodig en welke stappen moet je zetten? Het is goed dat je je daarin gaat verdiepen want het kan zijn dat jij er vroeg of laat zelf mee te maken krijgt. Daarom besteden wij nu aandacht aan het onderwerp een boot te water laten, hoe moet dat? Wij leggen het je uit en dan kun jij deze kennis weer gebruiken om in de praktijk toe te passen. Neem daarom even alle tijd om het op je gemak door te nemen, dan ben je goed voorbereid en weet je wat jou te wachten staat als je je boot te water moet laten. Je vindt onderaan het artikel nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) om na te gaan of je alle stof goed hebt begrepen. Sowieso interessant om te weten voor als je je vaarbewijs gaat halen! Je vaarbewijs nodig? Lees dan snel verder wat je allemaal moet weten! 

 

Inhoudsopgave

 

 

Hoe een boot te water laten?

Je kunt het zelf soms moeten doen, je boot te water laten. Maar wat heb jij dan nodig? Vaak gebruiken mensen hiervoor een trailer. Deze bevestig je dan aan je auto en dan kun je zo je boot eenvoudig vervoeren. Je moet dan wel even goed nagaan waar je je boot te water wil laten gaan en daar kun je dan naar toe rijden. Je zou het beste kunnen kijken naar een plaats waar dat er een trailer helling aanwezig zal zijn. Daar kun jij dan je boot te water laten. Hoe dat moet en hoe je dat aan kunt pakken leggen we je hier uit met een aantal tips die je in de praktijk toe kunt passen. 

 

Boot te water laten gaan, waar doe je dat?

Het is zover en je wil je boot te water laten gaan, dit doe je dan bij een trailer helling als je die optie hebt. Waarom is dit het beste? Omdat dit speciale hellingen zijn die gemaakt zijn om door gebruik te maken van je auto en een trailer je boot eenvoudig in het water te kunnen laten gaan. Je kunt dan namelijk met je auto en trailer tot de waterkant rijden. Zo kun je dan vanaf de trailer je boot als het ware in het water laten rollen. Dit kan wel eens even spannend zijn, maar dit is wel de meest eenvoudige manier van een boot te water laten gaan. Je moet het een paar keer proberen en dan krijg je er vanzelf een routine in hoe dat het snel kan gaan. Het voordeel is wel dat je in heel Nederland deze hellingen kunt vinden. 

 

Boot met trailer te water laten gaan

Voordat jij een boot te water moet laten gaan, moet je je boot en je trailer goed controleren en dus voorbereiden. 

 • Het is van groot belang dat je de lichtbalk van de boot af moet halen, net als de spanbanden. 
 • Maar je moet ook altijd nagaan of dat er een aftapplug is. 
 • Als je dan bij de helling bent, of je bent van tevoren wezen kijken, dan moet je bedenken hoe je dit het beste kan aanpakken. Hoe ver gaat de helling dan onder het water door? Is dit ook genoeg? 
 • Je gaat dan met je auto en met de boot naar de trailer helling toe. De eerste keer is het aan te raden om iemand mee te nemen zodat je in ieder geval samen bent om het uit te voeren.
 • Je moet dan de trailer zo dicht als mogelijk bij de waterkant kunnen plaatsen. Let hierbij goed op dat je niet met je wielen in het water rijdt!
 • Op het moment dat de eerste rollers nat worden dan wil dat zeggen dat je goed zit. 
 • Je moet nu een lijn vastmaken aan je boot. 
 • De lijn moet door de andere persoon vast worden gehouden en dan wel vanaf de kade.
 • Je laat dan nu de boot heel voorzichtig te water gaan.

 

Zonder helling boot te water laten kan dat?

Het kan zijn dat jij geen helling in de buurt hebt gevonden waar dat jij de boot te water kunt laten gaan, wat dan? Het kan ook nog eens zomaar zijn dat de helling niet helemaal het water in loopt en wat dan? Gelukkig kun jij dan alsnog je boot te water laten gaan, alleen kost het je wel wat meer energie en het is een hele uitdaging. Je moet een kanteltrailer hebben als je je boot zonder helling in het water wil laten. Dit zal het namelijk een stuk eenvoudiger maken om je boot het water in te krijgen zonder dat er een helling is. Je moet dan goed opletten dat jij de trailer op het randje plaatst en dan zet je de auto op de handrem (niet vergeten). Je moet dan een lijn aan je boot bevestigen en dan kantel jij de trailer en dan laat jij heel voorzichtig stapsgewijs de boot in het water gaan.

Of je je vaarbewijs nodig hebt of niet, het is sowieso goed om meer te weten over de boot, roerwerking, het schipper zijn en alles wat er bij komt kijken! Lees je daarom goed in, in onze artikelen! 

Boot te water laten oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Het is verstandig om gebruik te maken van een trailer als je je boot te water wil laten gaan.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 2: Er zijn in heel Nederland hellingen te vinden waar je je boot via een trailer het water in kan laten gaan.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Het beste kun je de boot alleen te water laten via de trailer, er zijn geen extra personen nodig.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 4: Wat heb je nodig als je je boot zonder helling te water wil laten gaan? 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is waar, het is verstandig om een trailer te gebruiken als je je boot te water wil laten gaan. 

 

Antwoord oefenvraag 2 

 

Ja, er zijn in heel Nederland hellingen te vinden waar dat je je boot via een trailer het water in kan laten gaan. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is niet waar, het is beter om met zijn tweeën te zijn, zodat de ander mee kan kijken en ook het touw/de lijn vast kan houden bij het te water laten van je boot. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Als je je boot zonder helling te water wil laten gaan heb je een kanteltrailer nodig. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld