16 december 2022 

Boot winterklaar maken

Boot winterklaar maken

Ga je binnenkort een periode niet varen en is het bijna winter? Dan kun je je boot winterklaar maken. Het is dan fijn om te weten hoe dat werkt. Deze informatie is geen onderdeel van je klein vaarbewijs examen, maar het is wel fijn om te weten hoe je je boot winterklaar moet maken. Dus doe je voordeel met deze informatie zodat jij deze theorie door kunt nemen en dan in de praktijk toe kunt passen. Als je wil varen heb je sowieso je vaarbewijs nodig, dus dan is een beetje extra informatie alleen maar prettig. Neem de tijd om alles goed door te lezen en maak dan aan het einde van het artikel de oefenvragen om na te gaan of je de informatie beheerst (de antwoorden vind je onderaan). 

 

Inhoudsopgave

 

 

Een boot winterklaar maken dat is iets wat je zeker moet doen voor de koudere maanden van het jaar aanbreken. Veel mensen gaan in de zomer varen, lekker in het zonnetje. De herfst kan soms nog mooi zijn maar dan ben je nooit heel lang op het water. Daarom is het goed om dan alvast rustig aan te beginnen om je boot winterklaar te maken. Een boot kan winterklaar worden gemaakt op het water maar ook aan de kant. Je moet in ieder geval op een aantal punten letten en die bespreken we nu verder. 

Aandachtspunten boot winterklaar maken

Het lijkt misschien heel eenvoudig, je boot winterklaar maken, maar er komt toch wel heel wat bij kijken. Daarom zijn er even wat punten die we graag onder de aandacht brengen. Er zijn vast en zeker al veel handelingen die je bij het vaste onderhoud van je boot uit gaat voeren, maar een aantal punten moet je nu even extra doen zodat je boot echt klaar is voor de wintermaanden.


Waarom boot winterklaar maken?

Het winterklaar maken van de boot is van groot belang want als je dat niet doet, dan kan het zijn dat de motor niet goed meer functioneert. Het kan ook zorgen voor verschillende beschadigingen aan je boot die je liever wil voorkomen. Wat moet je sowieso doen als je een boot winterklaar wil maken?

  1. De motor onderhouden.
  2. Verversen van de olie.
  3. Controleren van de filters 

Wanneer het nodig is kun je ook een oliefilter verversen en een brandstoffilter verversen. Ook het verversen van de koelvloeistof is van belang en moet je op tijd doen. 

Open koelsysteem boot

In de winter kan een boot te maken krijgen met vorst en met kou. Als je een boot hebt met een open koelsysteem dan moet je nog wat extra maatregelen nemen want je moet het systeem vorstbestendig maken. Wat je als eerste moet doen is de afsluiter van de waterinlaat sluiten. Je opent dan de wierfilter en dan zet je de motor aan. Je doet dan een beetje antivries in een wierfilter (rustig aan iedere keer een beetje). Het kan zijn dat je opmerkt dat er antivries uit je koelsysteem ontsnapt. Denk er dan aan dat je direct je motor uit moet zetten en dan moet je een emmertje onder je uitlaat plaatsen. Zo voorkom je namelijk dat de antivries in het water terecht komt. Als het allemaal goed gaat, dan kun jij de afsluiter open en meteen weer dicht doen. De antivries kan hierdoor dan ook in de afsluiter komen. Je moet hierbij wel altijd goed controleren of dat je slangen geen lekkage hebben. Mocht dat wel zo zijn dan moet dat probleem eerst worden opgelost. 


Dek en romp van je boot winterklaar maken

Zorg ervoor dat je het dek en de romp van je boot extra gaat beschermen in de winter. Je moet allereerst alles grondig schoonmaken. Je wil namelijk niet dat het vuil vast kan komen te zitten dus dat kan zo dan voorkomen worden. Je moet de vaaraanslag weghalen en dan moet je het verfwerk even controleren. Zijn er nog reparaties die uitgevoerd moeten worden? Mocht dat zo zijn zorg er dan voor dat je dat eerst gaat doen. Dan zou je de boot nog in de was kunnen zetten, dat doe je dan bij al het polyester. Zo wordt de boot extra goed beschermd tegen de koudere wintermaanden die er aan kunnen komen. Dan is er nog een tip en dat is het openen van een intern luik want zo kun jij schimmelvorming voorkomen. Je moet als laatste nog een afdekzeil over de boot plaatsen en dan ben je klaar met dit onderdeel. 

 

Gas, toilet- en drinkwater, elektra, techniek en meer…

Je hebt gasflessen aan boord en misschien nog wat losse elektrische apparatuur op je boot. Dit moet je allemaal van boord halen en dan moet je ook controleren of dat alles nog wel goed werkt. Soms kan het zijn dat je een bepaalde accu niet van boord kunt halen om welke reden dan ook. Hetgeen wat je dan wel kunt doen is ervoor zorgen dat de accu volgeladen is. Op deze manier kan bevriezing namelijk voorkomen worden. Alle onderdelen die draaien zoals tandwielen moet je invetten. Op deze manier kun je ze gewoon en goed soepel houden. Je moet dan nog een gasbun goed schoonmaken en het water overal uithalen waar je maar kunt. Dan moet je nog een antivries gebruiken op je watersystemen, kies dan een niet-giftige variant. Je moet dan nog je toilet droogpompen en ook dan gebruik je daar weer antivries voor. Het water moet ook allemaal uit de drinkwatertank worden gehaald mocht dat er nog inzitten. Het kan anders bevriezen in de winter. Denk er dan nog aan dat je je boiler af gaat tappen als deze er is. 

Zeilboot winterklaar maken

Als je een zeilboot hebt dan moet je er aan denken dat je de tuigage winterklaar gaat maken. Je moet dan de zeilen van je boot halen en deze moet je ergens droog op kunnen slaan. Dit is ook een goed moment om de zeilen direct te controleren om dan na te gaan of dat er geen slijtage aanwezig is in een van de zeilen. Ook kun je alle andere onderdelen van de tuigage nog verder controleren en denk dan eens aan de ogen, splitpennen, borgpennen, spanners, terminals en verstagingen. Je moet de mast dan nog even goed schoonmaken en ook deze moet je weer controleren op eventuele beschadigingen. Alle losse onderdelen die je kunt moet je nog schoonmaken, zoals lieren, valstoppers, schijven en blokken. 

Bootuitrusting controleren

Heb jij de bootuitrusting al kunnen controleren? Je moet hierbij denken aan je reddingsvesten die je aan boord hebt, maar dan ook nog de brandblusser en eventueel noodvuurwerk. Dan heb je nog een reddingsvlot misschien, een ankerlijn, een anker en de landvasten. Allemaal belangrijk om uitgebreid te controleren of alles nog in orde is en goed werkt. Je moet er ook aan denken dat je reddingsvesten en brandblussers wanneer nodig weer laat keuren, dit moet eens in de zoveel tijd. Je seizoen van het varen goed afsluiten is van belang, want dan kun je wanneer het weer goed weer is om te varen zonder zorgen het water op. De moeite waard dus om nou alle tijd te besteden aan het winterklaar maken en dan kun je dan weer op pad met een goede uitrusting van de boot waarbij je weet dat alles in orde is! Haal alles wat je van boord kunt halen ook van boord (denk aan eten en drinken). Kussens kun je maar beter van de boot halen, waarom? Omdat er anders vanwege de kou toch schimmelvorming op kan treden en dat wil je als dat kan voorkomen toch? Zorg dat je nieuwe batterijen in je zaklamp doet. Pak je scheepsdocumenten erbij en controleer of alles in orde is. Dan is er nog een laatste tip en dat is het plaatsen van vochtvreters in een aantal ruimten. 


Boot winterklaar maken oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Is het winterklaar maken van de boot verplicht?

  • Ja 
  • Nee

 

Oefenvraag 2: Heb je antivries nodig als je je boot winterklaar wil maken?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 3: Als je een zeilboot hebt, moet je dan de zeilen ook er vanaf halen voor de winter? 

  •  ja
  • nee 

Oefenvraag 4: Is een brandblusser van de boot altijd in orde? 

  • Ja
  • Nee

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Nee, een boot winterklaar maken is niet verplicht. Er zal niemand zijn die je boot gaat controleren voor de winter, maar het is wel aan te raden om het te doen om schade en problemen te voorkomen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Ja, je kunt heel goed antivries gebruiken als je je boot winterklaar wil maken.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja, de zeilen haal je van de zeilboot en berg je droog op. Ook controleer je de zeilen op eventuele slijtage.  

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Nee, deze is niet altijd in orde. Je moet eens in de zoveel tijd je brandblusser laten keuren en dan weet je pas dat hij in orde is. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld