20 oktober 2022 

Brandblusser verplicht op boot

Brandblusser verplicht op boot

Je vaarbewijs halen kost wat tijd, je moet de stof eigen maken en dan pas kun je op examen. Daarom besteden we middels deze blog aandacht aan brandblusser verplicht boot. Het is namelijk van belang om goed te weten welke brandblusser je op een boot verplicht moet plaatsen. Uiteraard gaan we daar wat dieper op in, maar komen ook de verschillende soorten brandblussers hier aan bod. Aan het einde van het artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je na kunt gaan of je het onderwerp brandblusser verplicht op boot beheerst. Lees het vooral op je gemak door en veel succes met oefenen! 

 

Inhoudsopgave

 

 

Brandblusser boot

Als je gaat varen is het mogelijk dat er ineens een brand optreedt. Uiteraard hoop je hier niet mee te maken te krijgen, maar dit gevaar is er altijd. Wanneer dat je je op het water bevindt zou je zeggen dat het blusmiddel water ruim onbeperkt aanwezig is, maar je moet voorzichtig zijn. Als de brand aan boord ontstaan is door diesel of door benzine, dan moet je dus GEEN water gebruiken om te blussen. Hoe komt dit? Dit leggen we je graag uit. Diesel en benzine zijn een stuk lichter dan water. Als je een brand die is ontstaan door diesel of benzine gaat blussen met water, dan zal deze vloeistof op het water drijven. Doordat mensen schrikken van een brand en in paniek raken, zullen ze erg veel water spuiten met het doel de brand te blussen, maar bij diesel en benzine zal de brand zich juist over de hele boot verspreiden. De situatie wordt dus alsmaar erger en dat moet voorkomen worden.  

 

Verschillende blusmiddelen

Je zou haast zeggen dat een brand altijd wordt geblust met water maar dat is niet zo. Er kunnen zich situaties voordoen waarbij je beter niet met water kunt blussen en daar gaan we nu dieper op in. 


Met water blussen

Het blussen van een brand wordt met water gedaan wanneer het gaat over een brand van een vaste stof, waarbij je kunt denken aan hout. Het voordeel in deze situatie van water is dat het een goed indringend vermogen heeft en het kan ook optimaal koelen. 

 

Poederblusser

Brandblusser verplicht op boot? Ja zeker, maar soms kan een poederblusser ook een uitkomst bieden op een boot. Maar wanneer wordt dit dan gebruikt? Er kan gezegd worden dat het dan over een alles of niets situatie gaat. Is er sprake van een snel verergerende brand die je schip in gevaar brengt, dan is met poeder blussen de beste optie (de nevenschade die poeder kan veroorzaken moet dan wel van ondergeschikt belang zijn). Je zal alles op alles willen zetten om je schip te redden en de schade zoveel als mogelijk nog te kunnen beperken. Een poederblusser is eigenlijk een goedkope brandblusser, kan ook goed tegen vorst en daarnaast heeft het nog eens een hoge bluscapaciteit. Er geldt hierbij wel een minimale grootte van 6 kg. Wat veel mensen niet weten is dat de blusser veel nevenschade aan kan richten. Als je de poederblusser gebruikt dan verspreid het poeder zich dus ook door de motorruimte en elektronica. Het zal ook achter in de stuurhut terecht komen en dat kan voor storingen zorgen als het niet professioneel wordt weggehaald.  


Schuimblusser

Nog een andere optie is een schuimblusser op de boot plaatsen. Je moet er dan alleen wel weer goed opletten welk model je koopt. Als je gaat varen dan moet de brandblusser die je kiest ook tegen weersomstandigheden zoals vorst kunnen. Op het etiket van de schuimblusser kun je zien of dat deze wel of niet tegen vorst kan. Ook dien je goed te letten op het formaat, je zal minimaal een 6 liter blusser moeten nemen op de boot. 

 

Brandblusser verplicht op boot en een CO2 blusser dan?

Een brandblusser is verplicht op een boot, maar de CO2 blusser dan? Aan boord kun je ineens te maken krijgen met brand en vaak ontstaat deze in de motorruimte. Je weet als schipper ook dat het een vrij afgesloten compartiment is. Als in deze ruimte een brand is ontstaan, dan kun je daar een CO2 blusser leegspuiten, want dan is de kans erg groot dat het vuur ook snel is geblust. Maar je moet hierbij wel goed opletten, er mag namelijk geen nieuwe zuurstof in de betreffende komen, anders kan de brand opnieuw aangaan. Houd daarom de motorruimte goed afgesloten en zorg dat alle brandbare materialen goed af kunnen koelen. 

 

Wanneer brandblusser verplicht op boot?

In Nederland is een brandblusser op de boot verplicht voor snelle motorboten. Eigenlijk geldt de regel dat wanneer je geen vaarbewijs nodig hebt voor een boot om te mogen varen, dat je dan geen reddingsvesten en brandblusser aan boord hoeft te hebben als je alleen op de binnenwateren blijft. Maar let op, niet verplicht wil niet zeggen dat je het niet aan boord kan hebben. Het is namelijk wel echt aanbevolen op iedere boot om een brandblusser te plaatsen (net als reddingsvesten). Op het moment dat je een boot hebt die sneller kan varen dan 20 km per uur dan is het een snelle motorboot. De regel die dan geldt is dat je minimaal één brandblusser aan boord moet hebben van 2 kg. 


Brandblusser verplicht op boot oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Een snelle motorboot moet een brandblusser aan boord hebben?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 2: Een brand blussen met water is altijd de beste oplossing?

  • Nee
  • Ja  

 

Oefenvraag 3: Welke brandblusser moet je minimaal aan boord hebben?

  • 2 kg
  • 5 kg
  • 6 kg

 

Oefenvraag 4: Als een brand is veroorzaakt door benzine of diesel. Blus jij de brand dan met water? 

  • Ja altijd
  • Soms
  • Nee zeker niet! 

 

Oefenvraag 5: Welke blusser heeft een hoge bluscapaciteit?

  • Schuimblusser
  • Poederblusser 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Ja, een snelle motorboot moet minimaal één brandblusser aan boord hebben. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Nee, een brand blus je niet altijd met water. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Je hebt minimaal een brandblusser van 2 kg nodig aan boord. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Als de brand is ontstaan door benzine of diesel dan blus jij deze brand nooit met water. Deze vloeistoffen zijn namelijk lichter dan water en zullen hier op drijven. Het gevolg is dat de brand zich snel gaat verspreiden en NIET uit gaat. 

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

De poederblusser heeft een hoge bluscapaciteit. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld