Wat is de 1/12e regel

Je moet weten dat het verval tussen hoogwater en laagwater niet zomaar ineens kan veranderen. Het gebeurt geleidelijk en dat gaat over een periode van zes uur. In het begin zal het water langzamer stijgen of dalen. Na twee uur kan het verval dan weer toenemen en de laatste twee uur stijgt of daalt het water net weer wat langzamer. Als je dan de waterstand op de tussenliggende momenten wil vaststellen dan moet je de 1/12e regel gebruiken. Het totale verval wordt dan verdeeld en dat ziet er dan zo uit:

  1. Gedurende het eerste uur verandert het verval 1/12e  van het totale verval. Na een uur is dus het verval 1/12.
  2. Gedurende het tweede uur verandert het verval 2/12e  van het totale verval. Na twee uur is dus het verval 1/12 + 2/12 = 3/12.
  3. Gedurende het derde uur verandert het verval 3/12e van het totale verval. Na drie  uur is dus het verval 3/12 + 3/12 = 6/12.
  4. Gedurende het vierde uur verandert het verval 3/12e van het totale verval. Na vier uur is dus het verval 6/12 + 3/12 = 9/12.
  5. Gedurende het vijfde uur verandert het verval 2/12e van het totale verval. Na vijf uur is dus het verval 9/12 + 2/12 = 11/12.
  6. Gedurende het zesde uur verandert het verval 1/12e van het totale verval. Na zes uur is dus het verval 11/12 + 1/12=  12/12.
vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld