01 december 2022 

Examen marifoon

Examen marifoon

Heb je je vaarbewijs nodig? Dan heb je misschien ook wel interesse in een examen marifoon. Daar zou je eens naar kunnen kijken want wij leggen je daar meer over uit in dit artikel. Zo vertellen we je meer over hoelang een examen duurt, wat je er kunt verwachten en waarom dat een marifoon en marifoonkanalen zo belangrijk zijn voor als je gaat varen. Zorg daarom ook dat je goed bent voorbereid en lees dit artikel rustig door. Aan het einde van het artikel vind je nog een aantal oefenvragen over examen marifoon en dan kun je kijken of je alle stof goed kent.

 

Inhoudsopgave

 

Hoelang duurt het examen marifoon?

Als je binnenkort examen marifoon moet afleggen, dan geldt hiervoor dat je een uur de tijd krijgt om in totaal dertig meerkeuzevragen te maken. Als je minimaal 70% goed hebt dan ben je geslaagd.

 

Wat kost examen marifoon?

Voor het examen marifoon betaal je 72 euro (in 2022) en in 2023 betaal je daarvoor 77 euro. Het bedrag staat los van het geld wat je moet betalen als je een eventuele cursus gaat volgen.

Wie neemt het examen marifoon af?

Het examen marifoon wordt vanaf 1 juli 2023 afgenomen door het CBR. Het is wel zo dat de duur van het examen, het aantal vragen en het percentage wat je goed moet hebben gelijk blijft.

Meer over het bedieningscertificaat

Je krijgt binnen drie weken nadat je examen hebt gedaan een e-mail met je getuigschrift en daarin staat de uitslag. Je kunt dan een officieel bedieningscertificaat aanvragen. Vanaf 2023 is het Agentschap Telecom, waar je nu een bedieningscertificaat aan kunt vragen, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Het doel is om binnen zes weken het bedieningscertificaat af te ronden. Het kost je in 2022 nog 84 euro om een bedieningscertificaat aan te vagen en in 2023 zal dat bedrag verhoogd worden naar 90 euro.

 

Basiscertificaat Marifonie

Wil je je basiscertificaat Marifonie halen? Het is van belang dat als je gaat varen je op de hoogte bent van wanneer je een marifoon moet gebruiken en hoe je dat moet doen. Sluiswachters en brugwachters verwachten steeds vaker dat jij een marifoon aan boord hebt en ook dat je deze uit gaat luisteren (en blijft luisteren). Als je een ligplaats zoekt in de haven dan heb jij daarvoor een marifoon nodig als hulpmiddel. Maar waarvoor heb je het nog meer nodig?

 1. Als je je op het water bevindt kan je ook veel grote schepen tegenkomen. Je kunt dan via de marifoon horen wat zij onderling bespreken. Stel je voor dat er zich een noodsituatie voordoet, dan kun je als je een marifoon aan boord hebt snel alarm slaan. Het gemak is dat iedereen in je omgeving dan hoort wat er gaande is en dan kunnen zij je hulp aanbieden.
 2. Als je op je schip een marifoon aan boord hebt dan moet minimaal een persoon die bij je aan boord is, bijvoorbeeld de schipper of een ander bemanningslid, in het bezit zijn van een bedieningscertificaat (dus van een basiscertificaat Marifonie). Je mag dan een vaste of een draagbare marifoon bedienen op de binnenwateren, op de zee en op de kustwateren.
 3. Als je het certificaat hebt dan mag je ook een wereldwijde AIS gebruiken. Je mag dan in een ruimer gebied dan de radar zien wat er in de omgeving gaande is. Je ziet dan ook in welke richting zij varen.

Het echte examen basiscertificaat Marifonie

Dan is het zover, je bent klaar voor je examen en wat nu?

 1. Je hebt een uur de tijd om alle 30 meerkeuze vragen te beantwoorden.
 2. Wil je slagen dan moet je minimaal 70% van de vragen goed hebben beantwoord.
 3. Je krijgt drie weken na je examen een getuigschrift met de uitslag en dan kun jij zelf het bedieningscertificaat aanvragen.


Examen marifoon oefenvragen

Oefenvraag 1: Hoeveel vragen krijg je bij het examen marifoon?

 • 15 meerkeuze vragen
 • 20 meerkeuze vragen
 • 30 meerkeuze vragen

Oefenvraag 2: Wanneer slaag je voor je examen marifoon?

 • Als je de helft van de vragen goed hebt (dus 50%).
 • Als je 70% goed hebt.
 • Alleen als je alles goed hebt dus 100%.

Oefenvraag 3: Als je een marifoon aan boord hebt hoeveel personen aan boord moeten dan in het bezit zijn van een bedieningscertificaat?

 • Minimaal één
 • Minimaal twee
 • Iedereen

Oefenvraag 4: Mag je de wereldwijde AIS gebruiken als je een basiscertificaat Marifonie hebt?

 • Ja
 • Nee

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

In totaal moet je 30 meerkeuzevragen beantwoorden bij het examen marifoon.

Antwoord oefenvraag 2

Je moet in totaal minimaal 70% van de vragen goed beantwoorden om te slagen.

Antwoord oefenvraag 3

Minimaal een persoon moet in het bezit zijn van een bedieningscertificaat als er een marifoon aan boord is.

Antwoord oefenvraag 4

Ja als je het basiscertificaat Marifonie in je bezit hebt mag jij de wereldwijde AIS gebruiken.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld