12 december 2022 

Hoeveel alcohol mag je drinken varen

Hoeveel alcohol mag je drinken varen

Mensen die willen varen kunnen een belangrijke vraag hebben en dat is hoeveel alcohol mag je drinken varen? Steeds meer mensen vragen het zich af en daarom besteden we hier ook aandacht aan. Het beste is uiteraard als je gaat varen dat je niets drinkt. Maar heb jij binnenkort je vaarbewijs nodig en moet je nog examen doen? Dan is het goed om het antwoord op de vraag hoeveel alcohol mag je drinken varen te weten en daarom kun je je daar hier in verdiepen. Aan het einde van dit artikel vind je een aantal oefenvragen en antwoorden en dan kun je direct je kennis over dit onderwerp checken. 

 

 

Inhoudsopgave

 

 

Hoeveel alcohol mag je drinken op het water?

Het antwoord op deze vraag is dat je beter niets kunt drinken als je nog moet varen of aan het varen bent. Je moet er namelijk alles aan doen om de veiligheid van jezelf en anderen te garanderen. Je dient alert te zijn op wat er in de omgeving gaande is. Als je onder invloed bent van alcohol dan mag je niet varen. Dit wil zeggen dat je alcoholgehalte in het bloed niet hoger dan 0.5 promille mag zijn. Dit wil zeggen een glas alcohol voor vrouwen en twee glazen alcohol voor mannen. Het is een regel die geldt voor er beroepsvaart en de pleziervaart. 

 

Alcoholtest tijdens varen

Als je aan het varen bent dan kan er altijd een ademtest worden afgenomen bij een controle, net als wanneer je met de auto rijdt. Je mag de test nooit weigeren en als je dat wel doet is de kans dat je een boete krijgt groot. 

 

Varen onder invloed, krijg je een boete?

Als je gaat varen en je bent onder invloed, dan krijg je gegarandeerd een boete als je dan wordt gecontroleerd. Als jij dus teveel alcohol promillage in je bloed hebt dan krijg jij een boete. Je mag dan niet meer verder varen. Als het boven de 0,51 ligt dan word jij altijd gedagvaard. Het is een officiële schriftelijke oproep en dan moet je voor het gerecht verschijnen. Daarom is het beter dat je niet drinkt als je gaat varen. Dus hoeveel alcohol mag je drinken varen? De waarde in je bloed mag maximaal 0,5 promille zijn, maar het is dus beter om gewoon niet te drinken, want dat is veiliger voor jou en iedereen om je heen op het water. 

 

Varen onder invloed, wat zijn de consequenties?

Je mag een boot of schip niet onder invloed besturen. Maximaal is 0.5 promille toegestaan. Als je meer dan 0,5 hebt en je wordt gecontroleerd dan krijg je dus een dagvaarding. Je moet dan op een bepaalde dag voor de rechter verschijnen en welke sanctie je dan krijgt hangt af van hoeveel promille alcohol er in je bloed is aangetroffen. Bij een dagvaarding kan het bedrag oplopen tot enkele honderden euro’s. Zonde van je geld natuurlijk, maar het is van groot belang dat jij er aan denkt en dus NIET drinkt als je nog gaat varen. Als je echt te veel op hebt dan kan de vaarbevoegdheid worden ontzegd. 

 

De waterpolitie is erg alert en zal alles goed in de gaten houden. Met name gedurende de zomermaanden omdat het dan erg druk is op het water, dan vinden er vaak extra controles plaats. Dus je bent nu gewaarschuwd, het is beter om gewoon niets te drinken en dan kun je nog meer van je dagje uit genieten op het water. Je kunt namelijk erg veel plezier hebben zonder alcohol op en het gaat om de veiligheid en daar moet jij nu ook voor gaan, dus niet drinken met het varen.

Hoeveel alcohol mag je drinken varen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Het alcohol gehalte in je bloed mag niet hoger zijn dan 0.5 promille.

  • Waar
  • Niet waar

 

Oefenvraag 2: Het alcoholgehalte in je bloed mag niet hoger zijn dan 0.5 promille. Dit geldt voor de pleziervaart en de beroepsvaart.

  • Waar 
  • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Mag je onder invloed een boot of schip besturen?

  • Ja
  • Nee

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is waar, het alcohol gehalte in het bloed als je gaat varen mag niet hoger zijn dan 0.5 promille.

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is waar, dit geldt voor de pleziervaart en voor de beroepsvaart. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Nee, als je onder invloed bent mag je nooit een boot of schip besturen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld