27 december 2022 

Is mijn boot zeewaardig?

Is mijn boot zeewaardig?

Sommige mensen willen graag alleen op de binnenwateren varen, anderen willen graag de zee op. Als je ook op zee wil varen dan moet je er wel voor zorgen dat je boot zeewaardig is. Maar op welke manier is mijn boot zeewaardig? Op deze vraag zullen wij je een antwoord geven in dit artikel. Je hebt hoe dan ook je vaarbewijs nodig als je op zee wil varen, je moet je dus goed voorbereiden om je klein vaarbewijs te halen. Als je alle theorie kent kun je examen doen en dan is het tijd om lekker te gaan varen. Aan het einde van dit artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je alvast aan het idee kunt wennen als je je vaarbewijs examen gaat doen.

 

Inhoudsopgave

 

Varen op zee

Heb je je wel eens afgevraagd is mijn boot zeewaardig? Dit is een goede vraag die je ook moet kunnen beantwoorden als je op zee wil varen. Een boot zeewaardig maken moet alleen maar wanneer dat je op zee wil varen, als je alleen op de binnenwateren blijft in Nederland dan is dit niet nodig. Ga je verder dan 10 mijl, wat gelijk is aan ongeveer 15 km, van de kust varen dan moet je je boot zeewaardig maken. Waarom? Omdat wanneer dat je op zee gaat varen het veel meer uitdaging van je vraagt. Misschien houd je wel van spanning en is dat de reden dat je graag wil ontdekken of dat op zee varen wat voor je is. Jij en je schip moeten dan wel goed voorbereid zijn voor deze uitdaging.

Ruige zee en varen, hoe pak je het aan?

Als je op zee wil varen, dan stel je jezelf de vraag is mijn boot zeewaardig? Als dat zo is dan moet je er ook nog aan denken dat de zee soms erg ruig kan zijn. Je boot zal dan ook tegen de hoge golven bestand moeten zijn. Dit is nou precies waarom dat het zo van belang is dat jij je boot zeewaardig gaat of laat maken.

 

Hoe weet je of een boot zeewaardig is?

Je vraagt je af wanneer dat een boot zeewaardig is en dat is dan ook een goede vraagt. De zeewaardigheid wordt aangegeven met certificaten. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

  • De boot beschikt over een CE-certificaat A. A staat dan voor oceaan, je boot kan ook over B beschikken en dat staat voor zee. Als je boot over een van deze twee certificaten beschikt zou de boot zeewaardig moeten zijn.
  • Je hebt vier categorieën en dan staat bij een CE-certificaat C en D het varen op beschutte wateren en binnenwateren centraal. Dit wil dus zeggen dat C en D niet voldoende zijn om de boot zeewaardig te verklaren.

Schipper en bemanning zeewaardig maken

Het is nog van belang dat je jezelf als schipper en ook je bemanning zeewaardig gaat maken. Je zou het varen op zee niet mogen vergelijken met het varen op de binnenwateren. Iedereen die met je mee gaat varen moet daarom ook goed zijn voorbereid en als je geen ervaring hebt om te varen op zee dan is het een groot risico als je het toch gaat doen. Je moet daarom vooraf goed oefenen op bijvoorbeeld de grotere meren in Nederland, het IJsselmeer is daar een mooi voorbeeld van. Een groot meer kan er namelijk voor zorgen dat jij een betere indicatie gaat krijgen wat je zou mogen verwachten op zee. Het echt op zee varen zou de beste training zijn, maar die kans heb je niet altijd. Het is daarom beter om eerst te oefenen op rustige binnenwateren en dan kun je het stapsgewijs opbouwen. Goed voorbereiden is het beste wat je kunt doen en dat kan wanneer je maar wil en neem daar dan ook echt de tijd voor.

 

Boot zeewaardig maken, wat heb je dan nodig aan boord?

Sowieso is het van groot belang dat jij een schip hebt welke sterk genoeg is om de zee op te kunnen. Maar hoe is het dan met hetgeen wat je aan boord moet hebben? Je moet denken aan veiligheidsmaatregelen en die moet je dan ook vooraf nemen. Je moet noodsignalen aan boord hebben, maar ook goed functionerende lichten, denk ook aan voldoende reddingsvesten (voor ieder bemanningslid moet je er een aan boord hebben), je moet brandblussers aan boord hebben, communicatieapparatuur, genoeg eten en drinken, de eerste hulpmiddelen, ankers, kaarten en zo zijn er nog veel meer dingen die zorgen voor optimale veiligheid aan boord.

Is mijn boot zeewaardig? oefenvragen

Oefenvraag 1: Iedereen moet zijn boot zeewaardig maken.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 2: Hoe wordt de zeewaardigheid aangegeven?

Oefenvraag 3: CE-certificaat A staat voor oceaan en B staat voor zee.

  • Waar
  • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is niet waar, je moet alleen je boot zeewaardig maken als je ook echt op zee wil varen met je boot of schip.

Antwoord oefenvraag 2

Om de zeewaardigheid aan te geven wordt er gebruik gemaakt van certificaten.

Antwoord oefenvraag 3

Dit is waar want CE-certificaat A staat voor oceaan en B staat voor zee.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld