16 februari 2022 

Ga jij ook je klein vaarbewijs halen?

Ga jij ook je klein vaarbewijs halen?

Ben jij van plan om je vaarbewijs te gaan halen, dan is dit artikel ideaal voor jou. In dit artikel leggen we je meer uit over het klein vaarbewijs en de belangrijke punten die je moet weten voordat je jouw Klein vaarbewijs gaat halen. Zoals welke soorten vaarbewijzen er zijn en wat de verschillen zijn tussen de vaarbewijzen, hoeveel het kost om je vaarbewijs te halen, hoe het CBR-examen werkt en hoe je jezelf moet aanmelden, etc..Inhoudsopgave:
Wat is een klein vaarbewijs?                                                                                                                   

Een klein vaarbewijs is een rijbewijs voor het gebruik van vaartuigen op openbare wateren, net zoals dat je bijvoorbeeld voor een auto een rijbewijs nodig hebt om die te mogen besturen op openbare wegen. Om een vaartuig te mogen besturen in Nederland, binnen en buiten Europa is een vaarbewijs verplicht. Wat voor soort vaartuigen je mag besturen en waar je wel en niet mag varen, hangt af aan het soort klein vaarbewijs dat je hebt. Als je een vaarbewijs wilt halen, heb je keuze tussen het klein vaarbewijs 1 en het klein vaarbewijs 2. Als je voor het klein vaarbewijs 1 gaat, mag je varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren. Ga je voor het klein vaarbewijs 2, dan mag je op de grote binnenwateren varen, zoals de Ooster- en Westerschelde, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Vaarbewijs halen? Het verschil tussen waar je met 1 en 2 mag varen


Welke soorten klein vaarbewijzen zijn er ?

Er zijn twee soorten klein vaarbewijzen, klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs 2. Er zijn een paar verschillen tussen deze vaarbewijzen, zoals waar je wel en niet mag varen met een bepaald soort vaartuig en de grootte en de maximale snelheid die je vaartuig mogen hebben, welke soort vaartuigen je dus wel of niet mag besturen met vaarbewijs 1 en 2.  Dat wordt hieronder in het volgende filmpje duidelijk uitgelegd.


Wat zijn de verschillen van de vaarbewijzen?

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd wanneer je een vaarbewijs nodig hebt en waar je mag varen met vaarbewijs 1 en 2, welke vaartuigen je mag varen met een vaarbewijs 1 of 2.  Ook de procedure rondom het vaarexamen, de kosten ervan en de geldigheidsduur worden besproken en er wordt uitgelegd hoe oud je minimaal moet zijn om een vaarbewijs te kunnen krijgen.Welk vaarbewijs heb je nodig in het buitenland?

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd wat de regels van het vaarbewijs in het buitenland zijn en met welke soort vaarbewijs op bepaalde plekken in het buitenland wel of juist niet gevaren mag worden.


Vanaf welke leeftijd is een klein vaarbewijs toegestaan?

Je moet minimaal 18 jaar zijn om een vaartuig te mogen besturen die sneller kan dan 20 km per uur en/of langer is dan 15 meter. Om het vaarbewijs examen te mogen afleggen bij het CBR moet je minimaal 17 jaar zijn, maar het klein vaarbewijs 1 en 2 krijg je pas vanaf je 18e.


Waar kun je een klein vaarbewijs halen?

Als je het klein vaarbewijs 1 of 2  wilt halen, moet je eerst  het examen halen die  wordt afgenomen bij het CBR. Vaarscholen mogen niet meer zelf examineren, dit wordt nu gedaan via het CBR.  Sinds dat het CBR de examens afneemt, zijn er een aantal dingen veranderd, als je klaar bent kun je bijvoorbeeld direct op je scherm zien welke vragen je fout hebt beantwoord, de computers hebben nu touchscreen, er zijn 20 locaties waar je je examen kunt doen voor je vaarbewijs en als het vaarbewijspasje wordt verstuurd ontvang je het binnen 10 werkdagen.

De 20 locaties waar je je vaarbewijs kunt halen zijn Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Breda, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Hoogeveen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Rijswijk, Schelluinen, Utrecht, Venlo en Zwolle.

dit zijn de 20 CBR locaties waar je je vaarbewijs examen kan halen


Hoe werkt het CBR vaarbewijsexamen?

Aanmelden voor het examen moet je zelf doen , dat kan met je digiD app. Op de website van het CBR kun je precies zien hoe dat moet, wat je nodig hebt en welke data beschikbaar zijn. Ook vind je daar hoeveel plaatsen en nog vrij zijn op een bepaalde dag en tijdstip. Het examen wordt op de computer gemaakt. Iedereen die het examen aflegt, krijgt andere examenvragen, dus afkijken heeft geen nut.


In de video hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je inlogt met je digiD, waarop je moet klikken en welke keuzes je kunt maken, hoe je een afspraak reserveert en wat je moet doen met je reserveringsnummer. 

Ook zie je waar je je spullen  kunt opbergen en welke spullen je in je locker moet laten liggen. Ook wordt er in de video  uitgelegd waar je plaats moet nemen, wat je moet invullen op het scherm voordat je aan het examen begint etc..

                                                                                                   Meld je nu aan via mijn CBR


Hoeveel fouten mag je bij het klein vaarbewijs examen 1 en 2 hebben?

Bij het examen klein vaarbewijs 1 kun je met 60 vragen maximaal 80 punten scoren. Als je wilt slagen voor het examen klein vaarbewijs 1,  moet je minimaal 56 punten behaald hebben. Bij het examen klein vaarbewijs 2 score je met 25 vragen maximaal 50 punten.  Als je wilt slagen voor het examen klein vaarbewijs 2 moet je minimaal de 35 punten behaald hebben. Heb je minder punten gescoord dan je minimaal behaald moest hebben, dan ben je gezakt.


Hoe lang is een klein vaarbewijs geldig?

Een klein vaartuig vaarbewijs type 1 en 2 blijven altijd geldig, er is dus geen datum waarop het vaarbewijs verloopt. Je hoeft geen nieuw vaarbewijs aan te vragen of je vaarbewijs te verlengen of bang te zijn dat je vaarbewijs verloopt. Een vaarbewijs is alleen beperkt geldig als de persoon die het vaarbewijs heeft behaald een medische beperking heeft. 

Als je een medische situatie of beperking en daardoor een beperkt geldig vaarbewijs hebt en de datum van het vaarbewijs is verlopen, dan moet je opnieuw een aanvraag bij het CBR doen. Als zij jouw aanvraag in ontvangst hebben genomen, krijg je een brief met een verzoek tot betaling. Hiervoor betaal je tien euro en zestig cent. Nadat ze jouw betaling hebben ontvangen stuurt het CBR jouw vaarbewijs binnen 2 weken naar je toe. Binnen twee weken heb je dus jouw nieuwe vaarbewijs ontvangen.


                                                                   


Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld