29 december 2022 

Knopen naar km omrekenen

Knopen naar km omrekenen

Als je gaat varen dan moet je knopen naar km omrekenen, maar hoe gaat dat in zijn werk en wat kunnen wij je daarover vertellen? Dat lees je allemaal in dit artikel. Je gaat binnenkort misschien je vaarbewijs nodig hebben. Daarvoor moet je eerst de theorie goed doornemen en dan ben je snel klaar voor je examen klein vaarbewijs. Het advies is om in ieder geval genoeg tijd te besteden aan het voorbereiden van je examen, lees alle stof goed door, maak genoeg oefenexamens en dan kun je zelf ontdekken wanneer dat jij er klaar voor bent. in dit artikel vind je aan het einde nog een aantal oefenvragen die gaan over het onderwerp knopen naar km omrekenen en dan kun jij nagaan of je deze stof beheerst en klaar bent voor je examen.

 

Inhoudsopgave

 

Alles over knopen naar km omrekenen

Varen is niet eenvoudig, je moet er veel voor doen voordat je veilig het water op mag en kan met je eigen boot of schip. Je zal aandacht moeten besteden aan het voorbereiden van je vaarbewijs examen, dit kost tijd en energie, maar je krijgt er wel veel voor terug. De Schaal van Beaufort is hier een belangrijk onderdeel van.

 

De Schaal van Beaufort

Met de Schaal van Beaufort wordt windkracht aangeduid. In totaal zijn er dertien stappen en dan gaat het van windkracht 0 wat staat voor windstil tot en met windkracht 12 wat staat voor orkaan. Maar hoe ziet dat er uit als het gaat over knopen naar km omrekenen?

 • 0 Bft staat voor windstil, de rook stijgt recht omhoog en dan is de zee spiegelglad.
 • 1 Bft staat voor zwakke wind en dat is gelijk aan 1 tot 3 knopen en dan is er sprake van kleine golfjes op het water.
 • 2 Bft staat voor een zwakke wind en is gelijk aan 4 tot 6 knopen en dan heb je kleine brekende golfjes.
 • 3 Bft staat voor matige wind en is gelijk aan 7 tot 10 knopen en dan heb je kleine brekende golfjes met schuimkoppen op zee.
 • 4 Bft staat voor matige wind en is gelijk aan 11 tot 16 knopen en dan heb je op zee langere golven en grotere kopjes.
 • 5 Bft staat voor vrij krachtige wind en is gelijk aan 17 tot 21 knopen en dan merk je op het land dat alle takken zwaaiende bewegingen maken. Op zee merk je dat er grotere golven ontstaan.
 • 6 Bft staat voor een krachtige wind en is gelijk aan 22 tot 27 knopen. Je hebt op het land moeite om dan je paraplu nog vast te houden en op zee merk je dat er grotere golven te zien zijn met schuimvlekken en opwaaiend schuim komt er aan.
 • 7 Bft staat voor een harde wind en is gelijk aan 28 tot 33 knopen en dat is weer gelijk aan 55-58 km per uur. Op zee worden de golven hoger en zijn er beginnende schuimstrepen te zien.
 • 8 Bft staat voor een stormachtige wind en is gelijk aan 34 tot 40 knopen en dat is weer gelijk aan 64-66 km per uur. Op zee zie je matige hoge golven en schuimstrepen.
 • 9 Bft staat voor een storm en is gelijk aan 41 tot 47 knopen en dat staat weer voor 73-75 km per uur. Op het land merk je dat takken afbreken en op zee zie je hoge golven en is er sprake van slecht zicht varen door de schuimvlagen.
 • 10 Bft staat voor een zware storm en is gelijk aan 48 tot 55 knopen en dat is weer gelijk aan 90-95 km per uur. Je ziet dan zeer hoge golven en de zee wordt ook wit van de ruime hoeveelheid schuim. Het zicht is ook sterk verminderd.
 • 11 Bft staat voor een zeer zware storm en is gelijk aan 56 tot 63 knopen en staat voor 110-115 km per uur. Je ziet dan extreem hoge golven en de zee is dan volledig bedekt met schuim en er is sprake van sterk verminderd zicht.
 • 12 Bft staat voor een orkaan en staat voor meer dan 63 knopen en is gelijk aan meer dan 120 km per uur. De lucht is dan vol met water en schuim en de zee is volkomen wit en je ziet bijna niets meer.

 

Knopen naar km omrekenen oefenvragen

Oefenvraag 1: 10 Bft staat voor een zware storm, 48-55 knopen en is gelijk aan 90=95 km per uur.

 • Waar
 • Niet waar

Oefenvraag 2: 0 Bft is windstil, waar of niet waar?

Oefenvraag 3: 12 Bft staat voor orkaan, meer dan 63 knopen en meer dan 120 km per uur.

 • Waar
 • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar. 10 Bft staat voor een zware storm, 48-55 knopen en is gelijk aan 90=95 km per uur.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is waar 0 Bft staat voor windstil.

Antwoord oefenvraag 3

Dit is waar, 12 Bft staat voor orkaan, meer dan 63 knopen en meer dan 120 km per uur.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld