21 december 2022 

Maximale snelheid op het water

Maximale snelheid op het water

Je wil graag veilig op het water genieten, daarom heb je je vaarbewijs nodig. Maar daarvoor moet je eerst goed leren, de theorie eigen maken, jezelf goed voorbereiden en dan pas kun je examen doen voor je klein vaarbewijs. Daarbij komen veel onderwerpen aan bod, zoals de maximale snelheid op het water. Weet jij hoe hard je waar en wanneer mag op het water? Weet jij wie er wanneer voorrang heeft, dus ken jij de voorrangsregels? Wat weet je over bakboord en stuurboord? Goed om je er eens uitgebreid in te verdiepen. In dit artikel gaan we dieper in op de maximale snelheid op het water, dit moet je in ieder geval weten voordat je op gaat voor je vaarbewijs. Bereid je daarom goed voor en aan het einde van dit artikel vind je een aantal oefenvragen (en antwoorden) en dan kun je kijken of je deze informatie al beheerst of nog even verder moet leren.

Inhoudsopgave

 

Wat is de maximale snelheid op het water?

De reguliere maximale snelheid op het water is 20 km per uur. Dit geldt dan ook voor de snelle motorboten. Echter moet je altijd zelf goed naar de situatie kijken, want is de situatie er wel naar dat je 20 km per uur gaat varen? Misschien moet je wel langzamer omdat er veel mensen op het water zijn? Hoe is de omgeving? Zijn er veel mensen of juist weinig en kun jij de 20 km per uur wel veilig varen? Het kan ook zijn dat je op plaatsen komt waar dat de snelheid afwijkt. Zo is het bijvoorbeeld zo dat jij op grote meren en op brede rivieren harder mag varen. Maar is het water minder breed en is het er drukker, dan moet je weer langzamer. Er is dus veel waar je aan moet denken, maar de veiligheid staat voorop dus je hoeft de maximale snelheid op het water niet te halen als de situatie het niet toelaat of als je het onveilig vindt.  Je moet daarom goed de borden aan de waterkant in de gaten houden want daar staat duidelijk aangegeven hoe hard je in een bepaald vaarwater mag varen.

 

Snelvaargebied, wat zijn de regels?

Als je in een snelvaargebied komt, dan gelden er andere regels. Denk eens aan het IJsselmeer en aan het Markermeer. Hier geldt namelijk geen limiet. Je mag dan dus zo hard varen als je maar wil, maar het moet dan wel veilig en verantwoord zijn en je moet op ruime afstand uit de kust blijven en dat is dus minimaal 250 meter.

Wat is de maximale snelheid in een haven?

Als je gaat varen langs de kade en oevers, dan mag je daar nooit harder varen dan 20 km per uur. Als een boot binnen de afstand van 20 meter tot oever vaart, dan wil dat zeggen dat zij altijd verplicht vaart moeten minderen. Maar let op want deze regel geldt ook wanneer dat je met je boot binnen een afstand van 50 meter van een zwemplaats of aanlegplaats gaat varen. Je moet de vaart ook altijd minderen wanneer dat er ergens een wedstrijd is op het water of een demonstratie bijvoorbeeld. Bij slecht zicht varen moet je ook altijd rustig aan doen en dus langzaam varen, net als in de nacht. Als je in en nabij de haven gaat varen dan wil dat zeggen dat je nooit harder mag dan 20 km per uur. Het is vaak zo dat het op de borden duidelijk is aangegeven en daar moet je je aan houden. Daarnaast kun je er rekening mee houden dat je vaak nog langzamer moet varen, mede omdat het bij en rondom de haven vaak erg druk is met andere boten. Daarom moet je je snelheid aanpassen en de borden geven aan waar jij je dan aan moet houden. Maar je moet ook zelf inschatten of dat die snelheid wel veilig is, anders ga je gewoon nog langzamer varen natuurlijk met je schip of boot.

 

Snelheid op het water en toezicht

Er zijn verschillende instanties die toezicht houden op de snelheid op het water. Er wordt door de verschillende instanties echt gelet op het vaargedrag, maar ze kunnen ook de vaarbewijzen van een schipper controleren. Dan is er nog de Waterpolitie die vaak controleert op alcoholgebruik van een schipper. Als je snelheid op het water te hoog is, dan hangt daar een forse boete aan vast! Als je nog geen vaarbewijs hebt, dan moet je eerst de stof eigen maken en denk er aan dat je je altijd aan de snelheid houdt!

Maximum snelheid op het water oefenvragen

Oefenvraag 1: Wat is de reguliere maximum snelheid op het water?

 • 10 km
 • 20 km
 • 30 km

Oefenvraag 2: Welke snelheid geldt er in aan snelvaargebied?

 • 30 km per uur
 • 50 km per uur
 • Geen maximale snelheid

Oefenvraag 3: Hoeveel km per uur mag je maximaal in en nabij havens varen?

 • Niet harder dan 5 km per uur
 • Niet harder dan 10 km per uur
 • Niet harder dan 20 km per uur

Oefenvraag 4: Op het water houden verschillende instanties toezicht op onder andere de vaar snelheid.

 • Waar
 • Niet waar

Oefenvraag 5: De boete als je te snel vaart valt reuze mee.

 • Waar
 • Niet waar

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

De reguliere maximum snelheid op het water is 20 km.

Antwoord oefenvraag 2

In een snelvaargebied geldt geen maximaal limiet van km per uur, je mag er zo hard als je wil als het maar veilig en verantwoord is en je genoeg afstand houdt op de kust (minimaal 250 meter).

Antwoord oefenvraag 3

Officieel mag je in en nabij een haven niet harder dan 20 km per uur varen, maar vaak geldt er een lagere snelheid. Let daarom goed op de borden want daar moet je je aan houden.

Antwoord oefenvraag 4

Dit is waar, verschillende instanties voeren controles uit op het water en controleren dan ook de snelheid op het water van de schippers.

Antwoord oefenvraag 5

Dit is niet waar, als je te snel vaart en dus over de maximale snelheid op het water heen gaat, dan kun je rekenen op een forse boete.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld