Wat is een hogedrukgebied
Hogedrukgebied
Tijdens het varen moet je de luchtdruk altijd goed in de gaten houden. Hogedrukgebied is een term die je dan veel tegen gaat komen en dat wordt ook wel een anticycloon of een maximum genoemd. Het gaat dan over een gebied waarin de luchtdruk op het zeeniveau hoog is (vergeleken met de omgeving). Bij een lagedrukgebied meet je juist relatief lage barometerstanden. Het hogedrukgebied wordt afgekort met de letter H. Op een weerkaart kun jij deze H vinden om aan te geven waar dat een hogedrukgebied actief is. De H vind je dan in de kern van een hogedrukgebied, dus waar de luchtdruk op dat moment het hoogst is.
Meteorologen hebben een vuistregels en die is dat een stijgende luchtdruk een weersverbetering aan gaat kondigen en de dalende druk leidt tot een weersverslechtering. Maar soms is het ook net wat anders, omdat er ook sprake kan zijn van dalende druk in een hogedrukgebied. Wat goed is om te weten, is dat de wind om een hogedrukgebied draait op het noordelijk halfrond, dit gaat dan over het aardoppervlak heen en dan met de wijzer van de klok mee. Maar let op want op het zuidelijk halfrond gaat hij dus tegen de wijzers van de klok in.
Een hogedrukgebied beweegt langzaam dan een lagedrukgebied. Er wordt wel eens van een uitloper van het H gesproken dan is een rug van een hoge druk, of het wordt een snel passerend hogedrukgebied genoemd. Een voorbeeld is het Azorenhoog bij de Azoren.
Soorten hogedrukgebied
Je hebt een aantal soorten hogedrukgebieden en dat zijn een dynamisch hogedrukgebied, een thermisch hogedrukgebied en een orografisch hogedrukgebied.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.