16 november 2022 

Radarreflector zorg dat je gezien wordt!

Radarreflector zorg dat je gezien wordt!

Binnenkort ga je misschien wel op voor je klein vaarbewijs, het is dan van belang om alles over een radarreflector te weten. Op het water moet je er namelijk voor zorgen dat jij alles ziet, maar ook moet je ervoor zorgen dat anderen jou goed zien. met een radarreflector wordt dat onder andere mogelijk gemaakt. Alle belangrijke informatie delen we daarom met je, zodat je je goed kunt voorbereiden op je examen. Je hebt je vaarbewijs nodig om op bepaalde wateren te mogen varen (en voor de meeste boten heb je ook een vaarbewijs nodig). Daarnaast gaat het om veiligheid en als je de voorrangsregels en andere vaarwater regels kent, dan kun je daar naar handelen. Je hebt samen de verantwoording op het water, jij als schipper zorgt voor goed zeemanschap en daar draagt iedereen op het water aan bij. Lees daarom hier meer over de radarreflector en maak alle oefenvragen aan het einde van het artikel. Zo kun je nagaan of je alle informatie goed beheerst over dit onderwerp klaar bent voor je vaarexamen.

Inhoudsopgave

 

 

Op het water moet je ervoor zorgen dat je goed gezien wordt. Daarom moet je daarvoor gebruik maken van een radarreflector. Hierdoor vergroot je namelijk de kans dat andere varende schepen je op de radar ook zien. Het is nooit 100% zekerheid dat je door een radarreflector te gebruiken wordt gezien! Maar daarbij geldt wel dat hoe hoger de radarreflector is geplaatst, hoe groter de kans is dat je wordt gezien.  

 

Hoogte van de radarreflector 

Het is van belang dat een radarreflector zo hoog als mogelijk wordt geplaatst. Dit is minimaal vier meter en dan gerekend vanaf de waterlijn. Als je dan nagaat dan zal je denken dat het voor een zeilboot geen probleem zal moeten zijn. Bij een motorboot geldt ook zo hoog mogelijk de radarreflector plaatsen, je wil namelijk gezien worden! 

 

Ben je verplicht radarreflector te voeren?

Een goede vraag is het of dat een radarreflector verplicht is om te voeren of niet. Er zijn wateren in Nederland waarbij het verplicht is en dan zou je eens moeten denken aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en de Westerschelde. Dit is een regel die geldt voor alle schepen, dit wil zeggen ook voor een kajak. Kajakken is namelijk op een aantal plaatsen van de Westerschelde gedoogd. Let goed op wanneer dat jij de radarreflectoren moet voeren, soms hoeft het alleen maar bij slecht zicht varen

Soorten radarreflectoren

Eigenlijk heb je twee soorten radarreflectoren. Dit zijn dan de passieve en de actieve reflectoren. Maar wat is daarin dan het verschil? Als je van de pleziervaart gebruik maakt, dus je gaat recreatief varen zoals we dat ook wel eens noemen, dan maken ze met name gebruik van de passieve radarreflector. Sommige mensen vinden het wel wat ouderwets, maar er zijn veel goede punten over bekend. Het gaat over het achthoekige model en als je die radarreflector wil dan moet je er een hebben met een diameter van 31 cm. Je hebt er dan nog drie verschillende maten in en voor de pleziervaart wordt de kleinste en de middelste maat aangeraden. Let alleen wel goed op want de kleinste zie je nauwelijks dus die zou al afvallen. Als je de middelste afmeting zou makken van ongeveer 31 cm in diameter dan is dat op drie mijl te zien op de radar. Toch zijn er ook verschillende elektronische radarreflectoren op de markt. Deze zijn echter wel erg prijzig.

Radarreflector plaatsen

Bij een zeilboot zal een radarreflector zo hoog als mogelijk in de mast of achterstag worden geplaatst. Bij een motorboot kan dat niet en dan wordt er gewoon gekozen voor het hoogste punt van de betreffende boot. Er moet hierbij ook goed gekeken worden naar de hoek waarin deze op wordt gehangen. Je moet hem namelijk als een soort regenvanger ophangen. Dit is iets wat de meeste mensen wel herkennen en dan weet je dus ook hoe dat je bij jou aan boord de radarreflector moet plaatsen. 

 

Veiligheid aan boord

Als het gaat over de veiligheid aan boord, dan moet je denken aan brandblusmiddelen dus een goede brandblusser, EHBO koffer, reddingsvesten, maar ook de radarreflector hoort hierbij. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en moet goed kijken welke het meest geschikt is voor jouw boot. 

 

Varen op zee..

Als je op zee gaat varen dan moet je ervoor zorgen dat je zeker goed zichtbaar bent voor de andere scheepvaart. Bij hoge golven, harde wind, in het donker, bij slecht zicht en als er veel grote schepen zijn moet je extra alert zijn. Je zet dan alles op alles dat ook jij goed wordt gezien! Radarreflector voeren moet aan de hand van een aantal regels die hieraan verbonden zijn. Soms moet je verplicht een radarreflector gebruiken. Je moet hierbij dan denken aan wateren waar veel vrachtschepen te vinden zijn. Zij varen namelijk vooral op de radar. 

 

Passieve en actieve radarreflector toegelicht

De passieve radarreflector kan herkend worden aan een achthoekige of buisvormige radarreflector. Deze hang je altijd in de achterstag of mast van de boot. Het object zal dan reflecteren en dan is de kans dat andere schepen jou zien veel groter. Je bent dus beter zichtbaar voor andere scheepvaart en dat is hetgeen wat jij hiermee dan ook wil bereiken. Als je je op het open water bevindt dan moet je er wel voor zorgen dat je een zo groot mogelijke radarreflector kiest, minimaal 30 cm! 

 

Dan is er nog de actieve radarreflector en dat wil zeggen dat ze automatisch werken. Deze vangt bijvoorbeeld radargolven op van de andere schepen en dan worden deze weer versterkt teruggestuurd. De kans is zo vele malen groter dat jij ook echt goed gezien wordt door de andere scheepvaart. Houd er wel rekening mee dat de actieve radarreflectoren veel meer kosten dan de passieve. 

 radarreflector

Radarreflectoren motorboot

Er moet bij een motorboot nog even goed rekening worden gehouden met waar dat de radarreflectoren geplaatst kunnen worden. Het is namelijk heel wat anders dan bij een zeilboot, want daar kun je hem gewoon in de mast hangen. Bij de motorboot moet er dan ook gekozen worden voor een radarreflector met een steuntje of een voetje zodat deze op het dek gemonteerd kan worden. Mocht je een stormmast op je boot hebben dan kun je daar ook de radarreflector op vastmaken. Eigenlijk zou de reflector op je motorboot vier meter boven de waterlijn geplaatst moeten worden. 

 

Radarreflector zorg dat je gezien wordt oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waar moet je de radarreflector verplicht voeren?

  • Westerschelde 
  • Kanaal van Gent naar Terneuzen
  • Bij zowel de Westerschelde als het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

 

Oefenvraag 2: Hoe hoger de radarreflector is geplaatst, hoe groter de kans is dat je wordt gezien.

  • Waar
  • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Hoeveel meter moet de radarreflector minimaal boven de waterlijn worden bevestigd?

  • 2 meter
  • 4 meter
  • 6 meter 

 

Oefenvraag 4: Welke soorten radarreflectoren bestaan er? 

  • Passieve radarreflectoren en actieve radarreflectoren
  • Er is maar een soort

 

Oefenvraag 5: Waar plaats je bij een motorboot de radarreflector?

  • Net als bij een zeilboot in de mast.
  • Op een steuntje of voetje op het dek

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Je moet verplicht een radarreflector voeren bij zowel de Westerschelde als het Kanaal van Gent naar Terneuzen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is waar, hoe hoger de radarreflector is gemonteerd, hoe groter de kans dat anderen je zien op het vaarwater. 

 

Antwoord oefenvraag 3 

 

De radarreflector moet minimaal vier meter boven de waterlijn worden bevestigd. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Er bestaan actieve en passieve radarreflectoren. 

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Bij een motorboot plaats je een radarreflector niet in de mast zoals bij een zeilboot maar op een steuntje of voetje op het dek. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld