25 februari 2023 

Theorie vaarbewijs 2

Theorie vaarbewijs 2

Ga je binnenkort op voor de theorie vaarbewijs 2? Dan is het fijn om voorbereid te zijn op wat er komen gaat. Heb jij je vaarbewijs nodig voor je werk of wil je voor je hobby varen? Misschien heb je daarvoor dan klein vaarbewijs 1 al behaald. KVB1. Het kan ook zijn dat het lang geleden is en je geen idee meer hebt hoe dat het theorie examen er aan toe gaat. Daarom kun je je maar beter opnieuw verdiepen in de lesstof van vaarbewijs 1 en 2. Je kunt vervolgens examen aanvragen, maar eerst is het goed om meer te weten over theorie vaarbewijs 2. Welke onderwerpen komen er aan bod? Hoe ziet een examen eruit? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord. Even de tijd nemen om alles door te nemen en dan ben je goed voorbereid op waar de theorie vaarbewijs 2 uit zal bestaan.

 

 

Inhoudsopgave

 

 

Inhoud theorie vaarbewijs 2

Je bent vast en zeker benieuwd hoe dat je theorie vaarbewijs 2 examen eruit gaat zien. Daarom geven we je graag aan welke onderwerpen er aan bod komen, dat zijn: 

 1. SRW algemene bepalingen en begrippen
 2. SRW voorrangsregels
 3. SRW lichten en dagmerken
 4. SRW geluids- en lichtseinen en overige bepalingen
 5. Waterkaarten
 6. Betonning, oeverlichten en andere merktekens
 7. Het kompas
 8. Koersen intekenen op de kaart
 9. Het bepalen van de koers van kompas naar kaart
 10. Het bepalen van de koers van kaart naar kompas
 11. Peilingen
 12. Het getij
 13. Navigatie met GPS
 14. Meteorologie

Als je dit allemaal in je theorieboek hebt gelezen en eigen hebt gemaakt, dan is het tijd om oefenvragen en oefenexamens te maken. Zo kun je per onderwerp kijken welke stof je goed beheerst en waar je nog de nodige aandacht aan moet geven. 

 

Theorie examen vaarbewijs 2

Het theorie examen voor klein vaarbewijs 2, KVB2, is bedoeld voor mensen die hun klein vaarbewijs 2 willen halen. De vragen die je dan onder andere krijgt gaan over de wettelijke bepalingen welke van belang zijn voor de veiligheid tijdens het varen op ruime wateren waarbij je vaarbewijs 2 verplicht bent in je bezit te hebben. Maar het gaat ook over navigatie, dan is dus heel wat meer informatie dan vaarbewijs 1 en een grote verdieping, goed voorbereiden dus. 

 

Examen theorie vaarbewijs 2

Het is van belang dat je je voor gaat bereiden op hoe dat het examen er uit gaat zien. Dit kan je vooraf al wat meer geruststellen omdat je dan weet wat je kunt verwachten. Om te beginnen bestaat het examen uit 27 vragen in totaal. Het zijn dan 23 meerkeuzevragen, zoals je bij vaarbewijs 1 ook hebt gehad, en dan krijg je nog 4 open vragen. Je krijgt dan open vragen over het navigeren en daar moet je dan ook goed op zijn voorbereid! 

 

Je moet goed voorbereid zijn om naar het examen toe te gaan. Daarvoor moet je namelijk een geldig ID bewijs meenemen, maar ook een bevestiging van je reservering (van het CBR) en dan moet je nog een koersplotter meenemen (of geodriehoek en parallelliniaal). Maar ook een scheepspasser of potloodpasser is goed om mee te nemen. Bij het examen zelf krijg jij een examenkaart, een digitale rekenmachine en een potlood, gum en kladpapier.  

 

Zijn er toelatingseisen bij theorie vaarbewijs 2 examen?

Nee, er zijn geen speciale toelatingseisen bij het theorie vaarbewijs 2 examen. Iedereen die het graag wil kan dit examen doen, maar je moet dan wel eerst in het bezit zijn van vaarbewijs 1 voordat je voor 2 op kan gaan. 

 

Wanneer slaag je voor je theorie vaarbewijs 2?

Op het moment dat het examen klaar is krijg je snel te zien of je bent geslaagd of niet. In totaal kun jij 50 punten behalen en voor iedere vraag kun je 1 tot 4 punten krijgen. Je bent voor theorie vaarbewijs 2 geslaagd wanneer dat je 35 punten hebt (minimaal) en dat staat dan gelijk aan 70%. De uitslag van het examen komt op je scherm te staan en dan krijg je ook nog een bevestiging per mail toegestuurd. Zo kun je altijd nog eens terugkijken. 

 

Goed om te weten is dat de uitslag van het examen onbeperkte tijd geldig is. Je kunt voor het examen ook extra tijd aanvragen of individueel begeleid examen doen. 

 

Wat kost een theorie vaarbewijs 2 examen?

Je betaalt normaal gesproken een bedrag van 55,45 euro voor het theorie vaarbewijs 2 examen. Maar als je extra tijd wil dan moet jij een toeslag betalen van 12,35 euro. Als je een individueel begeleid examen wil doen dan moet jij een toeslag betalen van 58 euro. Houd er daarbij wel rekening mee dat dat jij de individueel begeleide examens van vaarbewijs 1 en 2 niet op een dag kunt plannen. Dit moet dus verspreid worden ingepland, want je moet eerst vaarbewijs 1 hebben behaald en dan pas kun je op voor vaarbewijs 2. 

 

Reserveren theorie vaarbewijs 2 examen

Je wil graag examen doen voor de theorie vaarbewijs 2. Dan kun jij dit bij Mijn CBR reserveren. Zorg dat je DigiD bij de hand hebt en dan is het allemaal zo geregeld. Er zijn ruim 20 locaties van het CBR verspreid over het land en dan kun jij zelf een locatie kiezen die voor jou goed bereikbaar is. Kies dan ook een locatie en tijdstip welke je goed uitkomen, zodat jij dan de theorie goed eigen hebt gemaakt. Als je klaar bent voor het examen dan is het moment daar en kom je er snel achter of je in een keer slaagt!  

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld