27 oktober 2022 

Vaarbewijs nodig voor sloep

Vaarbewijs nodig voor sloep

Heb je een vaarbewijs nodig voor sloep of niet? Welke regels gelden er precies op het vaarwater met een sloep en aan welke regels moet jij als schipper voldoen? Deze en andere vragen worden in dit artikel beantwoord. Het gaat erom dat jij op de hoogte bent van alle regels, zoals de voorrangsregels en het voeren van de juiste verlichting als je gaat varen. Dit moet je allemaal weten voordat jij examen kunt doen voor je vaarbewijs. Bereid je daarom goed voor, blijf oefenen en maak de oefenvragen aan het einde van dit artikel, daar vind je ook de antwoorden.

Inhoudsopgave

 

 

Heb je een vaarbewijs nodig voor sloep?

Wil je graag het water op met een sloep en vraag je je af of dat je een vaarbewijs nodig hebt hiervoor? Belangrijk om te weten natuurlijk want je moet aan alle vaarregels voldoen. Maar een sloep is meestal niet langer dan 15 meter. Ook kan de sloep vaak niet harder dan 20 km per uur. Het wil dus zeggen dat als jij een sloep wil besturen dat je daar dan geen vaarbewijs voor nodig hebt. Maar je moet wel goed kijken naar wat voor sloep je hebt. De laatste jaren zie je steeds vaker een snellere sloep op het vaarwater. Als je sloep de snelheid heeft van een sportboot, dan hoort het bij de snelvarende sloepen, wat ze ook nog wel eens tendersloepen willen noemen. Als je sloep dus sneller is dan 20 km per uur dan is het een snelvarend schip. Een snelvarende sloep, daar heb jij dus wel een vaarbewijs voor nodig. 

 

Wat is een snelvarende sloep?

Het vermogen van de sloep zal grotendeels het karakter van je vaartuig bepalen. De laatste jaren kom je steeds vaker de snelvarende sloep tegen en dat is een combinatie van de snelheid van de sportboot en het comfort en gemak van de klassieke sloep. Het zorgt echt voor een groot aantal voordelen. Waterskiën zou eenvoudig mogelijk zijn, net als wakeboarden. Maar waar je mag snel varen kun je daar ook gebruik van maken natuurlijk.  

 

Hoe herken jij een snelle sloep?

Het herkennen van een snelle sloep, is niet zo lastig als het lijkt. Een snelle sloep heeft namelijk:

 • De schipper heeft altijd een vaarbewijs nodig.
 • Snelheden van boven de 20 km per uur worden behaald.
 • Een motorisering van minimaal 20+ PK.
 • Er is een onderwaterschip met een lage weerstand aanwezig die zorgt voor extra snelheid. 

 

Voordelen snelle sloep

Een snelle sloep heeft veel voordelen, je kunt namelijk sportief varen wanneer dat jij er zin in hebt en het zorgt voor veel comfort en een heerlijke snelheid. Maar je hebt er wel een vaarbewijs voor nodig. Je moet alleen wel goed opletten dat je niet overal kunt varen. Bij de hoge snelheid moet jij er wel rekening mee houden dat je brandstofverbruik ook hoger zal zijn, maar dat zien veel mensen niet als nadeel. Ze willen namelijk lekker even het water op en veilig los kunnen gaan en dan hebben zij dat er graag voor over. 

 

Wanneer heb je een vaarbewijs voor een sloep nodig?

Je hebt voor een snel varende sloep een vaarbewijs nodig want dan gelden de regels die ook gelden voor een reguliere motorboot. Kan jouw boot dus harder varen dan 20 km per uur en is hij korter dan 15 meter, dan heb jij een vaarbewijs nodig en ook geldt er een registratieplicht. Je krijgt dan vanzelf een pasje waarop het registratienummer van je boot staat. Het registratienummer moet je op een zichtbare plek plaatsen aan de zijkant van je boot.


Het is belangrijk dat jij de vaarregels goed kent, je moet namelijk de voorrangsregels kennen en op tijd voorrang verlenen aan andere schepen. Wat is stuurboord? Wat is bakboord? Welke verlichting hebben boten nodig en waar moet je aan denken bij slecht zicht varen? Ook als je een sloep hebt waarbij je geen vaarbewijs nodig hebt, moet jij de regels kennen. Daarom is het altijd aan te raden om toch een vaarbewijs te halen, zodat jij de theorie goed beheerst en hier in de praktijk naar kunt halen. Zo kun jij veilig varen en de omgeving ook in de gaten houden. 

 

 

Vaarbewijs nodig voor sloep oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Heb jij een vaarbewijs nodig voor een sloep?

 • Ja altijd
 • Nee nooit
 • Soms wel, dat hangt van de snelheid van de sloep af. 

 

Oefenvraag 2: Als je sloep sneller is dan 20 km per uur dan is het een snelvarend schip, waar of niet waar?

 • Waar
 • Niet waar 

 

Oefenvraag 3: Voor een snel varende sloep heb jij altijd een vaarbewijs nodig, waar of niet waar?

 • Waar
 • Niet waar 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Of dat je voor een sloep een vaarbewijs nodig hebt hangt af van hoe snel de sloep kan per uur. Als de sloep minder dan 20 km per uur gaat dan heb je geen vaarbewijs nodig, is het een snelvarende sloep, dus een sloep die harder dan 20 km per uur kan varen, dan heb je wel een vaarbewijs nodig voor sloep. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Als je sloep sneller is dan 20 km per uur dan is het een snelvarend schip, dat is waar. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Voor een snelvarende sloep heb jij altijd een vaarbewijs nodig. Hij gaat dan namelijk sneller dan 20 km per uur en dan wordt de sloep gezien als een snelvarend schip. Voor deze schepen heb jij altijd een vaarbewijs nodig. Als je gaat varen zonder vaarbewijs en je wordt gecontroleerd dan kun jij rekenen op een flinke boete, want een vaarbewijs is VERPLICHT op een snelvarende sloep. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld