15 november 2022 

Varen met linkse of rechtse schroef

Varen met linkse of rechtse schroef

Het varen met linkse of rechtse schroef, is dat ingewikkeld? Het is goed om er meer over te weten te komen want als je op gaat voor je vaarbewijs examen, dan moet je hier wel meer over weten. Je hebt je vaarbewijs nodig als je met je boot het water op wil gaan, je moet de voorrangsregels kennen en weten wat de geluidsseinen e.d. betekenen. Maar dus ook het varen met linkse of rechtse schroef moet je uit kunnen leggen. In deze blog vind je daar meer informatie over en aan het einde van het artikel vind je oefenvragen (en antwoorden). Zo kom je er snel achter of dat je alle stof over dit onderwerp beheerst of nog even verder moet leren. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Het varen met linkse of rechtse schroef daar gaan we nu verder op in. Als een boot een motor heeft, dan heeft deze een bootschroef. Welke soort schroef de boot heeft, zal bepalen hoe de schroefwerking van een boot in elkaar zit. Veel mensen merken als zij vooruit varen niet zoveel van dit schroefeffect.  Maar op het moment dat je achteruit gaat varen kun je het wel merken. Een schipper moet hier dan ook rekening mee houden. Als je je klein vaarbewijs gaat halen dan moet je ook het één en ander weten over een bootschroef en de schroefwerking van een boot.  

 

Schroef van de boot

Er wordt een onderscheid gemaakt in twee varianten bootschroeven en dat is de linkse en de rechtse bootschroef. 

 links rechtse schroef

Meer over een rechtse bootschroef

Als je goed kijkt naar een rechtse bootschroef, dan zal je zien dat het bovenste schroefblad schuin naar rechts weg zal lopen. Reik maar eens met je armen naar het bovenste blad, dan moet je rechterarm vanzelf het meest ver reiken. De rechtse bootschroef zal hierdoor dan ook rechtsom draaien wanneer dat de boot vooruit zal varen. Als de boot achteruit gaat varen dan draait hij dus linksom. 

 

Meer over een linkse bootschroef

Eigenlijk is het nu eenvoudig om te bedenken wat een linkse bootschroef doet en hoe dat deze werkt, dit is namelijk het tegenovergestelde van de rechtse schroef. Het bovenste schroefblad loopt schuin naar links weg. Als je dan met je armen naar het bovenste blad reikt dan zal je opvallen dat je linkerarm dan het meest ver moet reiken. De linker bootschroef draait dan ook linksom wanneer dat de boot vooruit gaat varen en als je achteruit gaat varen dan draait de schroef rechtsom. 

 

Stuurboord, bakboord en schroefeffect

Bij vaarbewijs 1 gaat het over bootschroeven en welk effect de schroeven hebben op de schroefwerking van je boot. De termen stuurboord en bakboord komen hierbij ook aan de orde. Als schipper wordt dan ook geacht dat je deze termen goed kent. 

 

Het effect welke schroefwerking op je boot heeft, hangt af van of dat je een rechtse of een linkse bootschroef hebt. Het kan van invloed zijn op zowel het vooruit als achteruit varen. Welke effecten een soort bootschroef kan hebben op een schroefwerking van de boot heet ook wel wielfeffect. 

 

Rechtse bootschroef en vooruit varen

Als je een rechtse bootschroef hebt, dan zal het voorschip als je vooruit vaart een beetje naar bakboord gaan. Het gevolg is dat je achterschip dan een beetje naar stuurboord gaat. Dit kan je goed onthouden met dit ezelsbruggetje: “Doe je rechtse arm naar voren (horizontaal gestrekt). Doe dan je rechterschouder ook naar voren en dan zie je dat je rechterhand wat naar links zal gaan. Dit is dan precies de beweging die je ook ziet als een schip een rechtse bootschroef heeft.” 

 

Linkse bootschroef en vooruit varen

Als je een linkse bootschroef hebt dan wil dat zeggen dat het tegenovergestelde geldt van een rechtse bootschroef. Als je dan vooruit gaat varen dan gaat het voorschip dus naar stuurboordzijde en het achterschip gaat dan als gevolg naar de bakboordzijde. Het ezelsbruggetje kun je hier dan ook toepassen maar dan met je linkerarm, dat ziet er dan zo uit: “Je strekt eerst horizontaal je linkerarm naar voren. Dan doe je je linkerschouder wat naar voren. Jouw linkerhand gaat nu een beweging maken naar rechts.”

 

Rechtse bootschroef en achteruit varen

Wanneer je met je boot achteruit wil gaan varen, dan zal je merken dat het wieleffect het sterkste zal zijn. Dit kan je ook tijdens je vaarbewijs examen lezen. Er is wel een ezelsbruggetje wat je zou kunnen gebruiken voor het speciale effect. Dit leggen we je uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je eens voor, jouw schouderblad moet je zien als de achterzijde van je schip. Dan houd jij je rechterarm horizontaal gestrekt voor je. Beweeg dan maar eens je rechterschouder naar achteren. Wat merk je dan? Inderdaad je schouderblad zal dan een beweging willen maken naar de linkerkant. Het gevolg is dus dat een achterzijde van een schip dan naar bakboord gaat bewegen. 

 

Linkse bootschroef en vooruit varen  

Als je gaat varen met een linkse bootschroef en je wil achteruit, dan is het gevolg dat de achterzijde van jouw schip zal bewegen naar stuurboord. Ook hier kun je je ezelsbruggetje weer toepassen. Let hierbij wel goed op dat je dan je linkerarm gaat gebruiken en ook je linkerschouder. Hoe zat het ook alweer? Je gaat je linkerarm horizontaal voor je uit strekken. Dan ga je je linkerschouder naar achteren bewegen en dan gaat je schouderblad naar rechts. 

 

 

Varen met linkse of rechtse schroef oefenvragen

 

Oefenvraag 1: De rechtse bootschroef draait rechtsom als de boot vooruit vaart en ook als je achteruit vaart.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 2: Hoe draait een linker bootschroef? 

 • Het ligt er aan of je naar voren of achteren vaart.
 • Altijd rechtsom
 • Altijd linksom

 

Oefenvraag 3: Het effect van het soort bootschroef op een schroefwerking van de boot heet?

 

Oefenvraag 4: Als je met een rechtse bootschroef vooruit gaat varen dan gaat de voorkant van het schip richting

 • Stuurboord
 • Bakboord

 

Oefenvraag 5: Je gaat varen met een linkse bootschroef. Als je dan achteruit wil varen dan gaat de achterkant van het schip richting:

 • Bakboord
 • Stuurboord

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Dit is niet waar want een rechtse bootschroef draait alleen rechtsom als je naar voren vaart. Als je naar achteren vaart dan zal de schroef linksom draaien.

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Een linker bootschroef zal linksom draaien als je boot naar voren vaart en draait rechtsom wanneer dat de boot naar achteren vaart. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Het effect van het soort bootschroef op een schroefwerking van de boot noemen we het wieleffect. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Als je een rechtse bootschroef hebt, dan zal het voorschip als je vooruit vaart een beetje naar bakboord gaan.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Als je gaat varen met een linkse bootschroef en je wil achteruit, dan is het gevolg dat de achterzijde van jouw schip zal bewegen naar stuurboord.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld