Alles over hogerwal en lagerwal
Als je binnenkort examen gaat doen voor je klein vaarbewijs 1, dan is het van belang dat je alles weet over hogerwal en lagerwal. Het zijn termen die je goed moet kunnen onderscheiden. In de praktijk kun jij er regelmatig mee te maken krijgen en dan moet je weten wat er van je wordt gevraagd. Een goede reden dus om je er nog eens extra in te verdiepen, zodat je je vaarbewijs in een keer kunt halen. Aan het einde van deze blog vind je een aantal oefenvragen over hogerwal en lagerwal en als je deze allemaal goed kunt beantwoorden, dan kun je snel op examen! Binnenkort je vaarbewijs nodig? Begin dan op tijd met oefenen en wij helpen je graag!
Inhoudsopgave
Meer over lagerwal
De termen hogerwal en lagerwal ga je vaak terugzien als je je gaat voorbereiden op je vaarbewijs examen. De term lagerwal kan je wellicht wat vaker tegenkomen, het gaat dan over de kant waar de wind naartoe zal waaien. Lagerwal wordt gezien als een gevaarlijke kant. Het afmeren aan lagerwal is eigenlijk geen probleem. Je hoeft dan alleen maar je motor stil te zetten en dan kom je vanzelf aan lagerwal (dankzij de wind).
Meer over hogerwal
Met hogerwal en lagerwal wordt de windrichting aangegeven ten opzichte van de wal. Bij de hogerwal gaat het dus over de wal waar de wind vandaan komt. Gaat de wind bijvoorbeeld van noord naar zuid, dan noemen ze de noordzijde van een meer de hogerwal. Lagerwal is dan de zuidzijde.
Schip voor anker leggen
Je bent aan het varen en dan wil je graag je schip voor anker leggen. Maar waar doe je dat? Als je eens nagaat wat de termen hogerwal en lagerwal betekenen, dan zal je al snel tot de conclusie komen dat aan lagerwal de waterstand wat hoger is dan aan de hogerwal. Als je dan dus je schip voor anker wil leggen, dan moet je dat dus niet doen aan lagerwal. Je schip voor anker leggen moet je niet doen aan lagerwal, want het gaat er om dat een anker zich goed in kan graven in de grond. Als dat niet zo is dan gaat een anker misschien krabben. Het gevolg is dat je dan zonder het te merken, ineens dichter aan de lagerwal kunt raken.
Hogerwal en lagerwal in andere talen
Omdat hogerwal en lagerwal belangrijke termen zijn binnen het varen, is het interessant om ook de buitenlandse termen te kennen:
- In het Nederlands noemen we het hogerwal / lagerwal.
- In het Engels noemen we het Windward shore / lee shore.
- In het Duits noemen we het Luvküste / leeküste.
- In het Frans noemen we het Côte au vent / Côte sous le vent.
- In het Spaans noemen we het Costa de barlovento / costa de sotavento.
- In het Italiaans noemen we het Costa sopravento / costa sottovento.
- In het Portugees noemen we het Terre a barlavento / terre a sotavento.
De termen zijn zomaar leuk om te weten, deze hoef je niet voor je vaarbewijs examen te leren.
Afvaren lagerwal
Als je wil afvaren van lagerwal, dan moet jij aan de boeg een extra stootwil bevestigen. Vervolgens mag jij alle lijnen losmaken alleen moet je de voorspring nog even vast laten zitten. Stuur dan in de richting van de kade en geef dan wat gas vooruit. Je merkt dat je achterschip weg gaat van de kade en ben je dan ver genoeg weg dan kun jij de voortros losmaken en een stukje achteruit varen. Zet dan je motor aan en dan vaar je vooruit weg.
Aankomen lagerwal
Bij het aankomen aan lagerwal word je vanzelf door de wind naar de kade toe geblazen. Leg je schip dan wel evenwijdig aan de kade even stil en bevestig de stootwillen aan de lagerwalkant.
Afvaren hogerwal
Als je wil afvaren van hogerwal dan moet jij eerst bij je achterschip een extra stootwil bevestigen. Maak dan de voorspring los en de voortros. De wind doet nu zijn werk en zorgt ervoor dat de boeg van je schip van de kade wordt weggeduwd. Maak dan de andere lijnen los en zet de motor aan. Vaar dan een stukje achteruit en dan vaar je vooruit weg.
Aankomen hogerwal
Je wordt bij het aankomen op hogerwal door de wind van de wal afgeblazen. Dit zorgt ervoor dat jij de kade zal moeten naderen in een hoek van minder dan 45 graden. Denk er daarbij aan dat jij de stootwillen aan de hogerwalkant hangt en dan maak je de voorspring vast. Zet dan de motor in zijn vooruit en stuur van de wal af. Je achterschip wordt naar de wal gedraaid. Als je schip nu evenwijdig aan de wal ligt, dan mag jij de lijnen verder vastmaken.
Alles over hogerwal en lagerwal oefenvragen
Oefenvraag 1: met welke termen wordt de windrichting aangegeven ten opzichte van de wal?
Oefenvraag 2: Waar gaat het over bij hogerwal?
Oefenvraag 3: Waar gaat het over bij lagerwal?
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
De windrichting ten opzichte van de wal wordt aangegeven met de termen hogerwal en lagerwal.
Antwoord oefenvraag 2
Het gaat bij hogerwal over de wal waar dat de wind vandaan komt.
Antwoord oefenvraag 3
Het gaat bij lagerwal over de wal waar dat de wind naar toe waait.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.