Wat is lijnen?

Wat is lijnen

23 september 2022

Lijnen

Binnen de scheepvaart kom je de term lijnen tegen, het gaat hierbij om touwen die een bepaalde functie hebben aan boord. De meeste touwen die jij aan boord hebt noemen we lijnen, bijvoorbeeld schoten, landvasten en vallen. Dit zijn termen die hieronder nog even toelichten. Maar ben je er dan wel van bewust dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft en dat je hier ook rekening mee moet houden als je iets aan gaat schaffen. 

 

Landvasten

Qua lijnen kan je dus uitkomen bij de landvasten, je hebt dan verschillende landvasten zoals van polypropyleen en polyester. De landvast van polyester is van hogere kwaliteit dan de andere lijn. Je hebt dan nog de keuze uit kant en klare landvasten, die hebben vaak een gesplitst oog en je hebt een landvast op maat. Je kunt een lijn op maat laten maken als je de exacte maten kent zodat de boot altijd goed ligt aangemeerd. Landvasten kun je ook voorzien van een beschermhoes. Als je niet zo goed weet welke maat je moet hebben voor je landvasten, dan is het advies 1 tot 1,5 keer de scheepslengte. Bij de springlijnen geldt 2 tot 2,5 keer de lengte van je schip. 

 

Schoten

Als je gaat zeilen dan zal je eisen moeten stellen aan de schoten en dan moet je denken aan grip, rek en hoe soepel het is. Er zijn dan verschillende mogelijkheden, als jij een schoot gaat gebruiken met de hand in plaats van op een lier, dan heb jij het meeste aan een schoot met een gripvezel in de mantel. 

 

Vallen

Als je gaat varen dan wil je bij de vallen zo min mogelijk rek hebben. Als je namelijk veel rek hebt dan heeft dat invloed op de performance van je boot. Als je een toerzeiler bent dan heb jij meer dan voldoende aan de polyester val. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld