23 december 2022 

Boot aanleggen, hoe doe je dat?

Boot aanleggen, hoe doe je dat?

Een boot aanleggen, hoe doe je dat? Dit is een vraag die veel mensen kunnen hebben als zij voor het eerst gaan varen. Daarom is het goed dat we hier aandacht aan besteden. Het kan bij je vaarbewijs nodig zijn om er wat over te weten, daarom kun je je maar beter goed voorbereiden en dan kun je er bij je examen ook op bedacht zijn. Je kunt er maar beter wat te veel over weten dan niets. Daarom besteden wij hier aandacht aan een boot aanleggen en hoe dat het in zijn werk gaat. Aan het einde van het artikel vind je nog een aantal oefenvragen en deze kun je beantwoorden om na te gaan of je alle informatie beheerst.

 

Inhoudsopgave

 

Belang juiste manier boot aanleggen

Met mooi weer gaan veel mensen er graag op uit en willen ze varen. Het is dan wel fijn dat jij weet hoe je je boot moet aanleggen. Het gaat er om dat je dat ook hebt geoefend en dus vanzelf weet hoe je moet handelen als het van belang is. Een boot goed aanmeren moet sowieso als je de boot niet gaat gebruiken. Als je boot niet goed is aangemeerd kan deze bij slecht weer wegdrijven en flink beschadigen, dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.

 

Aanmeren boot

Je noemt een boot aanleggen ook wel een boot aanmeren. Daarom moet je goed weten welke stappen je moet zetten als het voor jou zover is. Daarvoor gaan we wat dieper in op termen die er ook mee te maken hebben.

Hoe moet je een boot aanleggen?

Een boot aanleggen, hoe doe je dat? Een term die je daarbij tegen gaat komen zijn de landvasten. Dit zijn touwen die je gebruikt om een boot vast te leggen aan een kade of steiger. Daarvoor kun jij dan stukken touw vastmaken om het paalwerk rondom een steiger bijvoorbeeld. Een andere naam voor de landvasten zijn aanmeerlijnen. Je hebt vaak twee landvasten op een schip, eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Er kunnen ook situaties zijn waarin dat er meer aanwezig zin op een schip.

Wat je ook tegen gaat komen zijn bolders op de boot. Je hebt een bolder op de steiger, dan kun je daar landvasten aan vastmaken. Maar een bolder kom je ook op je boot tegen. Het gaat dan over de vaste onderdelen van een boot en die maken het vastleggen van je boot eenvoudiger.

Stapsgewijs hoe een boot aanleggen werkt

Het is goed om het stapsgewijs door te nemen en te proberen:

 • Stap 1: Het eerste waar dat je voor moet zorgen is dat jij rustig aan komt varen. Je moet dan de stootwillen overboord hebben hangen.
 • Stap 2: Leg de achterkant op één lijn met een bolder.
 • Stap 3: Het schip moet zo goed als mogelijk evenwijdig aan de steiger of kade liggen.
 • Stap 4: Maak dan een landvast vast aan de achterkant aan je bolder. Je moet de landvasten altijd dubbel pakken.
 • Stap 5: Je gaat dan langzaam vooruit varen en dan ligt de boot optimaal evenwijdig aan de steiger.
 • Stap 6: Je bevestigt nu een landvast aan de voorkant aan een van de gekozen bolders.
 • Stap 7: Je maakt dan een boot vast met twee springen en dan voorkom je dat je schip teveel zal bewegen.

 

Ankeren van je boot

Je wil graag je boot ankeren wanneer je niet in de buurt bent van een wal. Maar als je schip dan wel vastgelegd moet worden moet je ankeren. Bij een anker gaat het er om dat deze zich in kan graven in de bodem en deze kan dan voorkomen dat je schip voort gaat drijven zonder voortstuwing. Je moet een plaats zoeken waar je van weet dat het anker de bodem kan bereiken. Je moet dan je schip stil leggen en dan pas kun je ankeren.

Boot aanleggen oefenvragen

Oefenvraag 1: Hoe noem je het aanleggen van je boot?

Oefenvraag 2: Je kunt bolders op je schip tegenkomen.

 • Waar
 • Niet waar

Oefenvraag 3: Waarom moet je een boot op de juiste manier aanleggen?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Het aanleggen van een boot noem je ook wel aanmeren.

Antwoord oefenvraag 2

Dit is waar want je kunt bolders op je schip tegenkomen.

Antwoord oefenvraag 3

Het aanleggen van de boot op de juiste manier is van belang omdat er anders beschadigingen op kunnen treden en in het ergste geval de boot weg kan drijven.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld