06 december 2022 

Boot verzekeren

Boot verzekeren

Als je binnenkort gaat varen, dan heb je je vaarbewijs nodig. Maar heb jij al examen gedaan en heb je een klein vaarbewijs in je bezit? Dan is het goed om eens na te gaan hoe het zit met boot verzekeren. Is dit verplicht of niet? Hoe moet je het regelen en wat komt er allemaal bij kijken? Om deze vragen te beantwoorden en om je wat meer informatie te geven, hebben wij dit artikel voor je geschreven. Je komt zo meer te weten over boot verzekeren en alles wat erbij komt kijken. Aan het einde van deze blog vind je nog een aantal oefenvragen en antwoorden zodat je na kunt gaan of je alle informatie goed hebt begrepen. Tijd om je eigen boot te verzekeren? Lees dan snel dit artikel.  

 

 

Inhoudsopgave

 

 

Boot verzekeren verplicht?

Een boot verzekeren, is dat nou wel of niet verplicht als je gaat varen? Over het antwoord kunnen we kort zijn, want het is niet altijd verplicht om je boot te verzekeren. Helaas kun je op het water ook te maken krijgen met een ongeluk. Dit is dan ook de reden dat het bij een aantal boten wel verplicht is dat jij deze gaat verzekeren. Je zou het verzekeren van een boot kunnen vergelijken met het verzekeren van een auto. 

 

Welke bootverzekering moet je minimaal hebben?

Het is bij een boot van belang dat je minimaal een WA verzekering hebt, net als bij de auto. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit wil zeggen dat de schade wordt gedekt door de verzekering waarvoor de eigenaar van de boot wettelijk gezien aansprakelijk zou zijn.  

 

Moet je een kano, roeiboot of surfplank verzekeren?

Misschien ga je niet met een grote boot het water op, maar wel met een surfplank, een roeiboot of met een kano, hoe is het dan geregeld qua verzekeringen? Wanneer dat je met een kleiner vaartuig het water op gaat dan is een verzekering geen verplichting. We hebben het dan over een surfplank, een SUP board, een kano en een roeiboot. De regel die hierbij geldt is dat het dan gaat over vaartuigen welke een lager vermogen hebben dan 4 pk. Als het een kleine zeilboot betreft, dan is dat ook een vaartuig wat valt in de categorie niet verplicht verzekeren. Het kan toch gebeuren dat er schade ontstaat als je gaat varen. Het is mogelijk dat iemand een bemanningslid van deze soort ‘boten’ schade toebrengen aan derden, dit valt dan onder de AVP, dit is de aansprakelijkheidsverzekering. Er geldt hierbij wel een uitzondering en dat is voor de zeilboten. Bij de zeilboten die een zeiloppervlak hebben tot 16 vierkante meter, wordt alleen maar de schade aan de personen gedekt. 

 

Wanneer moet je een WA verzekering afsluiten?

Het is van belang om een WA-verzekering af te sluiten voor de milieu- en zaakschade. Je kan namelijk als bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor een bedrag wat op kan lopen tot ongeveer 680.000 euro. Dan vraag je je misschien af hoe dat bedrag is opgebouwd, dat kunnen we je uitleggen. Ongeveer 30% van dat bedrag is bedoeld voor de zaakschade, dit is dan vaak de schade die veroorzaakt is aan de andere boten. Dan heb je nog 30% van het bedrag welke is bedoeld voor de personenschade en dan kun je denken aan letselschade. Dan is er nog een ander deel over, ook ongeveer 30% en dat bedrag is dan bedoeld voor waterverontreinigingsschade. Als jij vaart in een kleinere boot, dan heb je vaak minder snel te maken met milieuschade. Maar je hebt wel sneller de kans om in aanraking te komen met zaakschade of persoon schade. Dit is dan ook de reden waarom dat de WA verzekering wordt aangeraden. 

 

Verzekeren waterski of jetski, hoe is dat geregeld?

Stel je voor, je wil gaan varen met je waterski of jetski, hoe is het dan geregeld als het over verzekeringen gaat? Waterskiën valt in een andere categorie. Let hierbij dan ook goed op want de schade die je als waterskiër toebrengt is echt alleen maar verzekerd wanneer dat je aan kunt tonen dat de bestuurder een stuurfout gemaakt zou hebben. Je moet er hoe dan ook altijd voor zorgen dat je over een goed vaarbewijs beschikt, dit moet je kunnen overhandigen. Heb je nog geen vaarbewijs maar wil je wel graag met je waterski of jetski het water op? Zorg er dan eerst voor dat je je vaarbewijs gaat halen. Maak jezelf de theorie eigen, maak gebruik van de oefenexamens en de vele oefenvragen en dan kun jij hopelijk snel op voor je vaarbewijs.  

 

Boot verzekeren oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Is het altijd verplicht om een boot te verzekeren?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 2: Moet jij een kano of roeiboot verzekeren? 

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 3: Is het aan te raden om een WA verzekering af te sluiten?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 4: Waarvoor staat WA in WA verzekering?

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Nee, het is niet altijd verplicht om een boot te verzekeren. Maar dat wil niet zeggen dat het niet aan te raden is. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Je hoeft een kano of een roeiboot niet te verzekeren. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja een WA verzekering afsluiten is zeker verstandig, het gaat er om dat schade gedekt wordt als je het water op gaat en daar zorg je zo ook voor. Veiligheid op de eerste plaats uiteraard en daar hoort een boot verzekeren ook bij! 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid.

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld