Wat zijn lichten boven bruggen?

lichten boven bruggen

Lichten boven bruggen

Je hebt bij bruggen vaak te mogen met lichten en dan moet je goed weten wat deze betekenen als je gaat varen. De lichten boven bruggen hebben namelijk allemaal een betekenis en daar leggen we je nu wat meer over uit. De lichten en borden geven vaak aan of je wel of niet door mag/kan varen en soms wordt een brug bediend op afstand en soms is de brug vast. Als een brug open kan, dan kun je deze ook vinden op de waterkaart en die staan dan afgebeeld met de letter BB wat weer staat voor beweegbare brug. 

 

Verschillende lichten boven bruggen

Allerlei lichten boven bruggen kun jij tegen komen. De lichten geven daarbij helder aan of dat ze wel of niet worden bediend. Je hebt daarin dan ook weer diverse combinaties die je tegen kunt komen. Er is dan nog een aparte factor voor de grote bruggen want vaak hebben zij nog een aantal afzonderlijke lichten en regels die hierbij gelden. Toelichting op de verschillende lichten die je tegen kunt komen zijn bijvoorbeeld:

  1. Zie je twee rode lichten? Dit wil dan zeggen dat er geen bediening is en dat je niet door mag varen (verboden). Het beste wat je dan kunt doen is stoppen of een andere route kiezen.
  2. Zie je twee groene lichten? Er is dan geen bediening, maar doorvaart is wel toegestaan. De brug staat dan meestal ook gewoon open. 
  3. Zie je maar een rood licht? Dan wordt de brug bediend en is doorvaren verboden.
  4. Bij een groen licht wordt de brug bediend en mag je doorvaren.
  5. Zie je een rood en een groen licht? Dan mag je niet doorvaren, maar je mag je wel klaarmaken voor je vertrek. 
  6. Gele borden en lichten zijn er ook, dit wijst er dan weer op of dat jij tijdens het doorvaren wel of geen tegenliggers tegen kunt komen. Bij een geel licht mag je doorvaren als je onder de brug door kan. Bij twee gele lichten moet je er op letten dat er geen tegenliggers van de andere zijde komen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld