Wat is een sluis?

Wat is een sluis

Sluis

Een andere naam voor een sluis is een schutsluis. Door middel van een sluis worden de waterstanden geregeld. De sluis is daarom ook speciaal gemaakt om te zorgen dat water tegengehouden kan worden en dat je zelf de waterstanden kunt regelen. Je zou het kunnen zien als een soort bescherming tegen het zeewater wanneer dat het stormt bijvoorbeeld. Een sluis kan aan diverse zijden water tegen houden, maar een sluis kan ook het water door laten stromen naar de andere zijde. Dit wordt vaak gedaan zodat de boot ook op dezelfde hoogte komt en je dan beter door kunt varen. 

 

Sluizen passeren

Met name in de zomer gaan veel mensen graag een eindje varen en dan moeten ze wel eens door de sluizen heen en het kan hier dan ook wel eens erg druk zijn. Het invaren van een sluis is niet altijd eenvoudig en zeker niet als er veel zijwind staat en ook wanneer dat er veel schepen liggen. Het is daarom belangrijk dat je pas sluizen gaat passeren als je goed weet hoe het moet en aan welke regels je je moet houden. Je noemt het passeren van een sluis ook wel schutten. Als er meerdere schepen tegelijkertijd door een sluis gaan noemen ze dat ook wel een schutting. 

 

Sluis naderen tips

Als je een sluit gaat naderen dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten:

  1. Welke kleur heeft het stoplicht? Als deze rood is dan mag je er niet in varen. Als het stoplicht groen is dan mag je wel door varen. 
  2. Je moet ervoor zorgen dat je anker goed geborgd is aan boord (en blijft). 
  3. Het komt wel eens voor dat je moet wachten en dan moet je je schip aan de wachtplaats leggen. Meestal is dat aan de steiger en dan moet je wachten tot het licht groen is. 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld