05 januari 2021 

Is vaarbewijs halen moeilijk?

Is vaarbewijs halen moeilijk?

Veel beginnende schippers willen weten of het vaarbewijs halen moeilijk is? Het antwoord hierop is volmondig nee. Zeker niet als we het hebben over het klein vaarbewijs. Dan gaat het namelijk alleen maar om een meerkeuze theorie examen. Net zoiets dus als het halen van een bromfietscertificaat. Je moet alle regels gewoon goed in je kop stampen en een beetje je gezond verstand gebruiken tijden het afnemen van het examen.

Twijfel jij over jezelf en denk je dat het vaarbewijs halen moeilijk zal zijn voor jou? Doe dan van te voren veel proef examens en volg een speciale cursus. Dan vergroot je jouw slagingskans en onthoud je de regels ook voor langere tijd na het examen. Dat is beter en veiliger als je in de praktijk gaat varen. Geen overbodige luxe dus zo een cursus.

Naarmate je met grotere schepen gaat varen, komt er meer bij het examen kijken. Ook zijn de kosten aanzienlijk hoger. Er staat dus veel meer druk op je en daarom vinden sommige mensen het groot vaarbewijs halen moeilijk. Wat de verschillen zijn tussen de vaarbewijzen, de examens en de kosten, leggen we je uit in dit artikel.

Inhoud

1 Welk vaarbewijs halen moeilijk?
2 Overzicht examens vaarbewijs
3 Kosten examens vaarbewijs

Welk vaarbewijs halen moeilijk?

In Nederland zijn er vijf soorten vaarbewijs. Welke jij nodig hebt, hangt voornamelijk af van de lengte van jouw schip en of je de boot voor pleziervaart gebruikt of commercieel. Voor kleinere boten tot 15 meter en voor motorboten die niet harder kunnen dan 20 kilometer per uur varen, heb je geen vaarbewijs nodig. Voor alle andere vaartuigen wel. Net als met autorijden, is het belangrijk dat jij de verkeersregels goed kent om ongelukken en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Weinig mensen denken dat het klein vaarbewijs halen moeilijk is. Je hoeft alleen maar goed verkeersregels uit je hoofd te kunnen leren. Maar zodra je omhoog gaat op de ladder en op grotere boten gaat varen, neemt de moeilijkheidsgraad van de examens aardig snel toe.

Dit zijn de vijf vaarbewijzen die er bestaan in Nederland:

 • Klein vaarbewijs I (KVB1): Dit vaarbewijs heb je nodig voor alle zeilboten tussen de 15 en 25 meter lang en alle boten met een motor die harder kan dan 20 kilometer per uur. Het KVB1 is geldig op alle Nederlandse kanalen, kleine meren en rivieren.
 • Klein vaarbewijs II (KVB2): Wil jij met jouw boot tot 25 meter langs de kust varen of op de grote meren, dan heb je het kVB2 nodig. Je mag dan varen op de Waddenzee, Dollard, Zeeuwse zeearmen en zowel het IJsselmeer als het Markermeer.
 • Groot pleziervaartbewijs (GPB): Als jouw boot tussen de 25 en 40 meter lang is heb je een groot pleziervaartbewijs nodig. Hiervoor leg je twee theorie examens en een praktijk examen af. Je mag op alle Nederlandse wateren varen met een GPB.
 • Beperkt groot vaarbewijs (BGVB): Als jij jouw boot commercieel inzet, en jouw boot is tussen de 20 en 40 meter lang, dan kun je volstaan met een beperkt groot vaarbewijs. Je hebt hier naast je examens ook drie jaar vaar ervaring voor nodig.
 • Groot vaarbewijs (GVB): Voor het besturen van alle boten langer dan 40 meter, commercieel of niet, heb je een groot vaarbewijs nodig. Hiermee mag je ook passagiers vervoeren. Je hebt minimaal vier jaar aantoonbare vaarervaring nodig voordat je aan het examen mag meedoen.

Overzicht examens vaarbewijs

Of een vaarbewijs halen moeilijk is voor jou, hangt erg af van hoe goed jij studeert en hoeveel ervaring jij hebt met varen. Zoals we hierboven al aangaven, naarmate je op grotere boten gaat varen, worden de examens uitgebreider en moeilijker. Om je een idee te geven van wat je eventueel te wachten staat, hebben we een overzicht gemaakt met de examens die moet afleggen per vaarbewijs:

KVB1Theorie examen40 meerkeuze vragen in 60 minuten
KVB2Theorie examen23 meerkeuze vragen en 4 open vragen in 90 minuten
GPBTheorie groot motorschip A40 meerkeuze vragen in 60 minuten
Theorie groot motorschip B50 meerkeuze vragen in 90 minuten
Praktijk groot motorschip180 minuten aan boord van een schip
Marifoon certificaat30 meerkeuze vragen in 60 minuten
BGVBDiploma schipper alle binnenwateren9 examens die je in twee jaar moet halen
Drie jaar vaarervaring3 x 180 vaardagen
GVBDiploma schipper alle binnenwateren9 examens die je in twee jaar moet halen
Vier jaar vaarervaring4 x 180 vaardagen

Kosten examens vaarbewijs

Voor elk vaarbewijs is het vereist dat je het vorige niveau al gehaald hebt. Dat betekent dat de kosten voor een vaarbewijs cumulatief zijn. Stel je wilt je groot pleziervaartbewijs halen. Dan betaal je eerst het examen van het klein vaarbewijs I, vervolgens het klein vaarbewijs II en uiteindelijk de kosten voor het vaarbewijs waar het jou uiteindelijk om ging, het groot pleziervaartbewijs.

Het zijn vaak de kosten die het vaarbewijs halen moeilijk maken. De druk om het examen in een keer te halen, wordt steeds groter wanneer je meer en meer gaat betalen voor je examens. Kijk maar naar de volgende lijst met examen kosten:

 • Klein vaarbewijs I theorie examen             € 42,00
 • Klein vaarbewijs II theorie examen             € 50,00
 • Theorie groot motorschip A             € 42,00
 • Theorie groot motorschip B             € 50,00
 • Praktijk groot motorschip             € 295,00
 • Marifoon basis examen          € 68,00
 • Marifoon basis certificaat        € 30,00

Er komen nog meer kosten bij. Elke keer dat je een vaarbewijs haalt, betaal je € 10,00 voor een verplichte gezondheidsverklaring en ook € 10,00 voor het pasje. Als je dus je groot pleziervaartbewijs wilt halen zul je drie maal die € 20,00 moeten optellen bij alle bedragen uit het lijstje hierboven. Je betaalt daarom in totaal € 637,00 aan examen kosten om op een boot te varen tussen de 25 en 40 meter. Dat als je alles in een keer haalt. Je snapt dat de druk hoog is om alle examens in een keer te halen, wat het ironisch genoeg juist moeilijker maakt.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld