Als je vaarbewijs 2 examen gaat doen dan krijg je te maken met item koersen intekenen op de kaart. Het is dan ook van groot belang dat je meer weet over een kompas en het intekenen van een koers. In dit artikel komt dit onderwerp dan ook uitgebreid aan de orde en kun je ook alvast een paar oefenvragen maken, om na te gaan of je de informatie beheerst voor het examen. Neem in ieder geval de tijd om na te gaan wat er wordt bedoeld met koersen intekenen op de kaart en dan kun jij met een gerust hart examen doen! Zorg dat je goed bent voorbereid en daar helpen wij je nu bij.
Inhoudsopgave
- Wat is koersen intekenen op de kaart?
- Wat wordt er bedoeld met koersen?
- Belangrijke begrippen
- Hoe teken je de koersen in op de kaart?
- Tips voor het koersen intekenen op de kaart
- Koersen intekenen op de kaart oefenvragen
- Nog meer oefenen?
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Wat is koersen intekenen op de kaart?
Bij het koersen intekenen op een kaart gaat het over een belangrijke vaardigheid die je nodig hebt als je je vaarbewijs wil halen. Het gaat over een manier om de richting en afstand tussen twee punten op het water vast te stellen. Je moet deze vaardigheid goed beheersen om veilig te kunnen navigeren op het water, om zo ongelukken te voorkomen.
Wat wordt er bedoeld met koersen?
Je dient ook te weten wat koersen zijn. Het gaat bij een koers over de richting waarin een schip vaart. Dit wordt uitgedrukt in graden ten opzichte van het noorden. Daarbij wordt het noorden aangegeven met een N op een kompasroos. De koers kan echter ook uit worden gedrukt in een windrichting, zoals noordoosten.
Belangrijke begrippen
Bij het koersen intekenen op de kaart moet je een aantal begrippen goed beheersen. Denk daarbij aan de termen variatie, deviatie, drift en stroom. Daarnaast moet je ook de koersformule goed beheersen. Als jij de koersformule weet dan kun je namelijk berekenen welke grondkoers je vaart bij een bepaalde kompaskoers en andersom. Je moet een kompaskoers corrigeren voor variatie, deviatie, wind (drift) en stroom. Je krijgt dan de volgende koersformule:
Kompaskoers + deviatie = magnetische koers + variatie = ware koers + drift = behouden ware koers + stroom = grondkoers.
Hoe teken je de koersen in op de kaart?
Je wil de koersen intekenen op de kaart, dan heb jij een kompas, potlood en liniaal nodig. Volg daarbij dan de volgende stappen:
- Je gaat eerst de start- en de eindpunten bepalen. Deze punten moet je dan op de kaart markeren met je potlood.
- Vervolgens leg je je liniaal op de kaart van het starpunt en dan naar het eindpunt, je moet er dan voor zorgen dat dit recht is.
- Je gaat nu een kompas uitlijnen. Je legt je kompas op de liniaal en dan zorg jij ervoor dat het noorden van het kompas overeenkomt met het noorden op je kaart.
- Nu ga je de koers aflezen en noteert het dan in graden. Je hebt nu de richting waarin jij moet varen om van het startpunt naar het eindpunt te gaan.
- Je gaat nu de koers intekenen. Dan teken jij de koers in op de kaart met je potlood en dat kan door een lijn te trekken van je start- naar het eindpunt. Je gaat deze lijn dan ook weer labelen met de koers in graden.
- Soms is het nodig om het te herhalen, bijvoorbeeld als je onderweg een keer wil stoppen.
Tips voor het koersen intekenen op de kaart
Nog een paar tips om het koersen intekenen op de kaart uit te voeren:
- Let er op dat je altijd een scherp potlood gebruikt zodat de lijnen altijd goed zichtbaar zijn.
- Als je verschillende koersen uit moet tekenen dan kun je beter verschillende kleuren gebruiken.
- Je moet je koers regelmatig controleren door een kompas te gebruiken zodat je zeker weet dat jij op de juiste koers blijft.
- Blijf altijd rekening houden met de invloed van de wind en de stroming op jouw koers.
Als je je vaarbewijs wil halen dan is het van belang dat je het koersen intekenen op de kaart goed beheerst. Je moet namelijk veilig kunnen navigeren op het water. Je moet daarbij ook goed weten hoe dat jij de diepte van het water kunt meten, en wanneer je rekening moet houden met de getijden en stromingen. Zijn er andere vaartuigen in het water of obstakels? Dan moet je daar ook weer rekening mee houden als je je koers in gaat tekenen op de kaart. Je moet je ook altijd houden aan de veiligheidsvoorschriften en regels die op het water geldig zijn. Ben je ook altijd bewust van de regels en zorg dat jij altijd wat aan boord hebt om de regels na te kunnen lezen.
Koersen intekenen op de kaart oefenvragen
Oefenvraag 1: Waardoor wordt de koers beïnvloed?
Oefenvraag 2: Wat is de koersformule?
Oefenvraag 3: Wat is een koers?
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
De koers wordt beïnvloed door de drift, variatie, deviatie en stroom.
Antwoord oefenvraag 2
De koersformule is Kompaskoers + deviatie = magnetische koers + variatie = ware koers + drift = behouden ware koers + stroom = grondkoers.
Antwoord oefenvraag 3
Bij een koers gaat het over de richting waarin een schip vaart.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.