Wat is oplopen
Oplopen
Binnen de scheepvaart kun jij de term oplopen tegenkomen en dat wil zeggen het inhalen en voorbijlopen van een ander voertuig, in dit geval een vaartuig. Als schepen naast elkaar varen dan worden deze door de terugstroom naar elkaar gezogen. Als schepen elkaar ontmoeten dan worden ze uit elkaar geduwd. Je komt het tijdens het varen regelmatig tegen dat je andere schepen moet passeren, maar gaat dit dan automatisch goed? Meestal wel, maar dan moet je wel allebei de vaarregels goed kennen en weten wie er waar eerst mag varen. Je moet hierbij ook rekening houden met de wind en met de stroming, deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je toch wat meer naar de andere kant gaat varen dan je zou willen. Je moet er dan ook op bedacht zijn wat je schip gaat doen als jij de ene kant op stuurt, ook wanneer er veel wind en stroming is. Dit kan namelijk een gevolg hebben op jouw handeling en de andere schipper moet ook daar weer op bedacht zijn.
Op het water geldt altijd dat je voldoende afstand moet houden van elkaar en ook rekening moet houden met elkaar. Als je merkt dat een ander schip in de problemen is, dan moet jij te hulp schieten en soms een andere boot slepen als deze stil is komen te liggen. Hierdoor maak jij de vaart weer vrij en veilig voor andere schepen en sleep jij de boot naar een veilige plaats. Zorg ervoor dat jij goed rekening blijft houden met de terugstroom want deze kan je naar elkaar zuigen tijdens het varen. Wanneer dat schepen elkaar ontmoeten dan kunnen ze ook naar elkaar worden geduwd, ook daar moet je op bedacht zijn en weten hoe dat je daar op in moet spelen.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.