Wat is slepen?

Hoe moet ik een boot slepen?

23 september 2022

Slepen 

Soms kan het zijn dat een ander schip wat je tegen komt op het water in de problemen zit. Misschien vraagt het andere schip je dan om de ander te slepen. Je moet volgens het Wetboek van Koophandel wettelijk ook verplicht om de ander hulp en assistentie te verlenen. Dit kan dus betekenen dat jij een pechschip moet slepen. Dit kan op drie manieren worden gedaan:

  1. Met een lange lijn slepen.
  2. Met twee korte kruislings bevestigde lijnen slepen.
  3. Door het schip langszij te slepen.

Welke manier van slepen er gekozen gaat worden, hangt af van de situatie en van wat het meest prettig is. Soms kun je beter even overleggen met het andere schip wat jij hulp gaat verlenen of wanneer dat zij jou hulp gaan verlenen. Je kunt dan kort contact hebben met elkaar wie wat gaat doen en dan kan er snel gehandeld worden. Het is van belang dat er snel actie ondernomen wordt. Alleen blijf wel alert dat alle handelingen volgens de regels uit worden gevoerd, waarbij je ook rekening blijft houden met andere watergebruikers. 

 

Het is van belang dat anderen je hulp verlenen als jij gesleept moet worden en andersom ook. Zorg daarom dat jij ook de juiste middelen aan boord hebt zodat je anderen ook bij kunt staan en kunt helpen als er gesleept moet worden. Je bent het verplicht om hulp te bieden aan anderen. 

 

Blijf ook altijd goed de radar in de gaten houden als je aan het varen bent, want dan kun je ook wel eens zien dat er een schip stil is komen te liggen, je kunt dan contact zoeken en vragen of je hulp moet bieden. Maar het is ook van belang dat je dit op tijd ziet zodat je je koers kunt veranderen en de snelheid kunt minderen (om zo te voorkomen dat je op elkaar botst).   


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld