Wat is stroomsterkte
Stroomsterkte
Als je gaat varen dan kun jij de term stroomsterkte tegenkomen. Hiermee wordt de sterkte van de stroming van het water bedoeld. Als je gaat varen op een rivier dan heb je vaak te maken met een stroming, maar waar moet je dan op letten? Met name de grote rivieren worden in Nederland erg intensief gebruikt, met name voor de beroepsvaart. Als je er voor je hobby gebruik van maakt, dan moet je ook goed weten wat je met de stromingen moet doen.
Rivieren en stroomsterkte
In Nederland hebben we veel rivieren en daar staat stroming op. Meestal gaat de stroming van hoog naar laag, zoals op de Maas, de Rijn en de Waal. Maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn, de stroming kan ook worden bepaald door het getij (benedenrivieren). De stroomrichting zal dan bepaald worden door het getij, en kan dan ook zomaar tegen de hoogte inlopen (de Lek en de Hollandsche IJssel bijvoorbeeld).
De snelheid van de stroming moet je ook altijd goed in de gaten houden. Deze wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid toevoer van water door de regenval binnen een speciaal stroomgebied. Maar ook het smeltwater uit de bergen heeft hier invloed op. Onderzoek wijst uit dat het soms erg snel kan gaan, soms wel 2 meter binnen 24 uur, niet zo vaak, maar het kan wel! Wat de stroomsnelheid is hangt af van de combinatie van de waterstand (hoeveelheid water) en het gemiddelde verval over een bepaalde afstand verhang). Het kan dus zomaar zijn dat de stroomsterkte op verschillende plaatsen op de rivier anders is qua sterkte.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.