27 oktober 2022 

Motorboot zonder vaarbewijs

Motorboot zonder vaarbewijs

Mag jij een motorboot zonder vaarbewijs gebruiken? Welke regels gelden er voor een motorboot, dus wanneer moet jij een vaarbewijs hebben en wanneer heb je er geen nodig? Ondanks welke regels er ook gelden, een vaarbewijs halen is sowieso aan te raden, dan ben je op de hoogte van de voorrangsregels, de verlichting die je moet voeren en andere zaken die van belang zijn als je je veilig op het vaarwater wilt bevinden. Lees hier meer over motorboot zonder vaarbewijs en wat jij er over moet weten. Het einde van dit artikel bevat nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat jij na kunt gaan of je alle stof beheerst. 

Inhoudsopgave

 

 

Motorboot zonder vaarbewijs mag dat?

Met een vaarbewijs laat je zien dat je mag varen. Je hebt namelijk examen afgelegd en dan mag jij het vaarwater op. Voor sommige boten heb jij een vaarbewijs nodig, maar lang niet altijd. Een vaarbewijs motorboot is verplicht wanneer dat jij gebruik maakt van een snel vaartuig welke sneller gaat dan 20 km per uur. Er gelden minder strenge regels wanneer dat het gaat over langzamere gemotoriseerde boten. Dus mag jij met een kleine motorboot zonder vaarbewijs door de gracht varen? Ja dit mag, maar het is wel aan te raden om toch je vaarbewijs te halen, zodat je alle voorrangsregels e.d. kent en veilig het water op kunt. 

 

Wanneer is een vaarbewijs motorboot verplicht?

Op het moment dat een motorboot harder kan varen dan 20 km per uur dan heb jij sowieso een klein vaarbewijs I nodig. Dit is zelfs verplicht. Deze regel geldt ook als het gaat over een zeilboot met een motor. Maar dan wil jij weten welk vaarbewijs je nodig hebt, maar dat hangt af van de lengte van de boot en waar je wil varen. In Nederland gelden de volgende regels:

 • Je mag vanaf twaalf jaar en ouder zonder vaarbewijs een motorboot besturen welke kleiner is dan 7 meter en niet harder kan varen dan 13 km per uur. Je mag dan wel alleen maar op de binnenwateren varen (waterscooter bijvoorbeeld).
 • Als je zestien jaar of ouder bent dan mag jij een motorboot tot 15 km besturen. Let op want de regel die hierbij geldt is dat deze ook NIET harder kunnen dan 20 km per uur. Je hebt geen vaarbewijs nodig als je op de binnenwateren blijft varen. 
 • Als je minimaal achttien jaar bent dan mag je in Nederland examen doen en je vaarbewijs halen. Als je een klein vaarbewijs hebt behaald dan mag jij daarmee motorboren besturen tot 25 meter lang. Hierbij geldt er geen snelheidslimiet. 
 • Een groot vaarbewijs kun je echter ook halen als je 18 jaar of ouder bent. Dit examen is wel een stuk lastiger want het is naast een theorie- ook een praktijkexamen wat je met goed gevolg af moet leggen. Als jij een groot vaarbewijs in je bezit hebt dan mag jij wel varen met motorische boten tussen de 25 en zelfs 40 meter. 

 

Verschillende soorten vaarbewijzen

Eigenlijk heb je in Nederland en in veel andere landen te maken met drie verschillende vaarbewijzen:

 • Klein vaarbewijs I is geldig op alle Nederlandse binnenwateren, zoals plassen, kanalen, rivieren en meren. Het is bedoeld voor motorboten tot een lengte van maximaal 25 meter lang. 
 • Klein vaarbewijs II moet jij in je bezit hebben als je wil varen met een motorboot in de kustwateren en op een groot meer. IJsselmeer, Dollard, de Waddenzee en de Westerschelde zijn hier voorbeelden van.
 • Groot vaarbewijs II moet je in je bezit hebben wanneer dat jij een pleziervaart schip hebt tot 40 meter. Het maakt dan niet uit in welke wateren je wil varen. Het groot vaarbewijs is namelijk geldig op alle Nederlandse wateren. 

 

Vaarbewijs halen moeilijk of niet?

Het halen van je vaarbewijs hoeft niet moeilijk te zijn, veel mensen slagen in één keer voor het examen. Het is vooral belangrijk dat je goed leert en alle stof goed beheerst. Voorafgaand aan het examen kun je ook nog oefenexamens maken en dan heb jij een goed beeld van hoe dat het echte examen eruit gaat zien. 

 

Motorboot zonder vaarbewijs oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Mag jij met een motorboot zonder vaarbewijs varen?

 • Ja altijd
 • Dat hangt van de motorboot af
 • Nee dat mag niet 

 

Oefenvraag 2: Wat toont een vaarbewijs aan?

 • Dat jij in het bezit bent van een vaarbewijs en dus mag varen. 
 • Je mag in je boot maar niet alleen varen.
 • Dat jij de regels kent maar nog niet mag varen.

 

Oefenvraag 3: Als je 16 jaar bent mag jij ene motorboot tot 15 km besturen waar of niet waar?

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 4: Met een Klein Vaarbewijs I mag je op de Waddenzee varen?

 • Waar 
 • Niet waar 

 

Oefenvraag 5: Wanneer is een vaarbewijs voor een motorboot verplicht?

 • Als de motorboot harder kan dan 20 km per uur. 
 • Voor iedere motorboot
 • Als de motorboot harder dan 25 km per uur kan. 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Of je met een motorboot zonder vaarbewijs mag varen hangt af van de lengte van de boot en hoe hard de boot kan (aantal km per uur). 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Een vaarbewijs toont aan dat jij mag varen en dus de regels kent die gelden als je het water op gaat met je (eigen) boot. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Wanneer dat je zestien jaar of ouder bent mag jij een motorboot tot 15 km besturen, maar alleen als de boot niet harder kan dan 20 km per uur. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Nee, om op de Waddenzee te mogen varen heb jij minimaal Klein Vaarbewijs II nodig. 

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Je hebt een vaarbewijs nodig voor een motorboot als deze motorboot harder kan dan 20 km per uur. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld