02 december 2022 

Seinvlaggen en scheepvaartborden

Seinvlaggen en scheepvaartborden

Als je gaat varen zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wat weet je over seinvlaggen en scheepvaartborden? Je moet de voorrangsregels kennen, je moet alles over bakboord en stuurboord weten, seinen, vlaggen, hoofdvaarwater en nevenvaarwater en nog zoveel meer termen. Je moet daarom voordat je je vaarbewijs kunt halen, eerst jezelf goed voorbereiden. Misschien heb je binnenkort je vaarbewijs nodig, maar voordat jij examen kunt doen voor klein vaarbewijs 1 of 2 moet je eerst alle theorie goed kennen. De informatie moet je weer toe kunnen passen in de praktijk dus daarom even wat meer uitleg over de vlagvoering tijdens het varen en over scheepvaartborden. Lees je goed in en aan het einde van dit artikel vind je een aantal oefenvragen (en antwoorden), zodat je direct kunt kijken of je deze informatie beheerst.

 

Inhoudsopgave

 

Als je gaat varen dan wordt er nooit zomaar een vlag aan boord gehangen. Er wordt hierbij goed rekening gehouden met de maat, deze is afhankelijk van de afmeting van je schip. Hierbij geldt dat de hoogte van een landvlag minimaal 6% is van de lengte van je schip. Dus stel dat je boot acht meter lang is, dan is de vlag dan minimaal 50 cm hoog. De vlag zal ook af en toe slap hangen en dan geldt dat hij het water niet mag raken, maar je buitenboordmotor ook niet (dat is namelijk erg gevaarlijk).

Vlaggenstok gebruiken

Het kan zijn dat je in het bezit bent van een rond- of een platbodemschip. Dit wil zeggen dat je dat een kromme vlaggenstok moet gebruiken. Heb jij een zeilboot of een motorboot? Dan moet je een rechte vlaggenstok gebruiken. Dan geldt er nog dat een natievlag alleen gehesen mag worden wanneer dat jij aan boord bent.

Wat is de Beleefdheidsvlag?

Het gaat bij de Beleefdheidsvlag om een klein formaat vlag en die hang je aan de rechterzijde van de mast. Dus aan de stuurboordzijde.

Wat is een eigenaarsvlag?

Het gaat bij een eigenaarsvlag om een vlag die speciaal voor jou, als eigenaar van een schip, gemaakt kan worden. Er wordt hiermee aangegeven dat je aan boord bent en dan dat anderen welkom zijn. Als je een blauwe vlag uit hebt hangen dan wil dat zeggen dat je geen bezoek wil. Onder de beleefdheidsvlag wordt vaak de eigenaarsvlag gehesen.

Scheepvaartborden

De borden die je op het water tegenkomt zijn de scheepvaartborden. Soms lijken het lastige borden om te begrijpen, maar dat valt echt wel mee als je je er eenmaal in hebt verdiept. Bij je examen van klein vaarbewijs 1 krijg je hier ook mee te maken en daarom moet je je goed voorbereiden. Als je bijvoorbeeld een bord tegen gaat komen met een rode diagonale streep erdoor dan is dat een verbodsbord. Daar mag je niet inhalen maar je mag er ook niet snel  varen. Maar als je nou borden tegen gaat komen in een blauwe kleur dan noemen we dat aanwijzingstekens.

Meer over scheepvaartborden

Om het nog even duidelijk te maken nog even een aantal scheepvaartborden nader toegelicht om je geheugen op te frissen.

Als je onderstaand bord ziet, dan wil dat zeggen dat het een bord is van verboden te zeilen, maar dan vraag je je misschien wel af mag surfen dan wel? Het bord wil zeggen dat het er verboden is voor zeilschepen. Dus je mag hier dan ook niet met je surfplank kopen.


Dan is er nog een ander bord, dit wil zeggen dat je wel met je speedboot mag varen, maar wel rustig varen. De snelheid kan dan bijvoorbeeld 6 km per uur zijn tot maximaal 20 km per uur. Het ligt er aan waar dat je gaat varen. Als je harder gaat varen dan de snelheid die is toegestaan dan kun je rekenen op een flinke boete die minimaal 220 euro zal kosten. Je negeert dan namelijk een bord en dan hoort daar een flinke boete bij!



Nog een bord met een betekenis, want dit is een bord wat je goed moet kennen. Je mag hier namelijk niet invaren, uitvaren en doorvaren. Het is echt verboden!



Onderstaand bord wil zeggen verboden voor kleine schepen met motor. Ook wanneer dat je je buitenboordmotor af zou zeggen en je gaat roeien, dan mag jij hier toch niet verder varen.


 

Seinvlaggen en scheepvaartborden oefenvragen

Oefenvraag 1: Waar hang je de beleefdheidsvlag op?

  • Altijd aan de rechterzijde van de mast, stuurboordzijde.
  • Altijd aan de linkerzijde van de mast, bakboordzijde.
  • Maakt niets uit.

Oefenvraag 2: Wat wil dit bord zeggen?

 

Oefenvraag 3: Wat is de betekenis van dit bord?

 

Oefenvraag 4: Wat is de betekenis van dit bord?

 

Oefenvraag 5: Wat is de betekenis van dit bord?

 

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Je moet de beleefdheidsvlag altijd aan de rechterzijde van de mast ophangen aan de stuurboordzijde.

Antwoord oefenvraag 2

Dit bord wil zeggen verboden te zeilen.

Antwoord oefenvraag 3

Je mag er met de speedboot varen maar wel rustig!

Antwoord oefenvraag 4

Dit bord wil zeggen verboden voor invaren, uitvaren en doorvaren.

Antwoord oefenvraag 5

Dit bord wil zeggen verboden voor kleine schepen met motor.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld