02 november 2022 

Uitrusting pleziervaartuigen

Uitrusting pleziervaartuigen

Wat is de verplichte uitrusting pleziervaartuigen? Dus wat moet jij aan boord hebben als je met een pleziervaartuig het water op gaat? Misschien is niet alles verplicht, maar er zijn ook aanbevolen uitrustingen. Daar vertellen wij je meer over in dit artikel. Het gaat er om dat jij op de hoogte bent van de vaarregels als je op gaat voor je Klein Vaarbewijs I en dat je goed weet welke uitrusting verplicht is. Er kan dan een onderscheid worden gemaakt in verschillende vaartuigen, de uitrustig pleziervaartuigen staat hier in ieder geval centraal. Aan het einde van het artikel vind je een aantal oefenvragen zodat je na kunt gaan of je alle stof beheerst. De antwoorden zijn hier ook weergegeven zodat je jezelf kunt controleren. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Als je gaat varen is het van belang om de belangrijkste uitrusting pleziervaartuigen te kennen. Daar gaan we nu dan ook wat dieper op in. Veel boten hebben een of meerdere leidingen die door de romp heen gaan onder het water. Daarbij zou er gedacht kunnen worden aan de aanzuigleiding van koelwater wat voor de motor nodig is. Als er wat kapot is of gecontroleerd moet worden, dan moet er aan de leidingen gewerkt kunnen worden. Alle leidingen moeten dan ook goed waterdicht zijn. Het worden dan ook altijd goed afgesloten met afsluiters zoals dat het genoemd wordt. Ze zijn beschikbaar in veel verschillende soorten en maten. Je komt bijvoorbeeld een snel- of kogelafsluiter vaak voor. Deze wordt dan middels een draai van 90 graden aan een hendel bediend. Het advies is om bij de aansluiting op flexibele slangen gebruik te maken van twee RVS slangklemmen. 

 

Vluchtluiken aan boord

Een vluchtluik is precies bedoeld wat de naam al aangeeft, om in geval van nood te kunnen vluchten. Een vluchtluik moet minimaal 50x50 cm zijn en moet in iedere afsluitbare ruimte te vinden zijn. Als je een veilig vluchtluik wil gebruiken dan moet je een luik kiezen welke je van binnen en van buiten kunt bedienen. Stel je eens voor dat je een vluchtluik aan boord hebt en er is ineens grote paniek vanwege een brand. Het is dan vaak lastig om een luik van binnenuit open te kunnen maken.  

 

Voetlijst aan boord

Bij je boot moet de reling helemaal rondom lopen, maar moet ook sterk en hoog genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat er iemand van het dak uit kan glijden en zomaar van boord kan glijden. Er geldt dan ook een minimale hoogte van 60 cm voor de voetlijst. Als het gaat om wat grotere en stalen schepen dan is de reling net wat anders, want deze bestaat dan uit ronde metalen buizen. Ze zijn dan altijd op een schip zelf vast gelast. Als het over kleinere schepen gaat, dan wordt er vaak staaldraad gebruikt die dan aan staanders zijn bevestigd, ook wel scepters genoemd. Het beste kunnen er dan twee staaldraden door de scepter worden gehaald, een bovenaan en een halverwege. Als er kinderen aan boord zijn dan heb je altijd het risico dat zij er anders tussendoor kunnen glippen en daarom kan er beter voor een net worden gekozen aan de reling. Veiligheid voorop en daar moeten dan ook alle maatregelen voor genomen worden. Let hierbij wel goed op wat de regel is dat een scepter niet verder dan twee meter uit elkaar geplaatst mag worden en moet bevestigd worden op het dek met een houder. Een voetlijst kun je herkennen als een opstaande rand onder je reling. Deze is dan minimaal 2,5 cm hoog en zorgt ervoor dat niemand over de rand kan glijden.

 

Antislip dek op je boot

Het kan zijn dat je alleen bij lekker weer gaat varen, maar toch kan het zijn dat het wel eens regent. Het kan dan ineens erg glad worden op het dek en daarom moet er altijd gekozen worden voor een antislip op het dek. Het aanbrengen van antislip kan op een aantal manieren zoals antislip poeder of ander materiaal wat je kunt mengen met dekverf. Dit kan dan op het dek worden geschilderd. Er kunnen ook losse stukken antislipmateriaal aan worden gebracht op het dek of een teakdek laten leggen kan een oplossing bieden. Let er bij het gebruik van antislip in dekverf wel mee op dat het snel kan vervuilen, ondanks dat het wel een goedkope oplossing is. Het is wel lastig om een mooie egale laag aan te brengen. Maar door goed te roeren kun je het wel proberen. Als je losse antislip aan gaat brengen is het wat eenvoudiger en kan je het zelf op maat snijden.  

 

Wat is kuiplozing?

Als je een boot hebt die op een ruim water komt, dan heb jij een zelflozende kuip nodig. Op het laagste punt van de kuip vind jij de loosopeningen en ze hebben dan ook een royale diameter zodat er snel geloosd kan worden. Dichtslippen van de pijpen moet dan ook voorkomen worden.

 

Lenssysteem herkennen

Je hebt misschien wel eens van een lenssysteem gehoord, het is een krachtige pomp welke is aangesloten op buizen welke vanuit het laagste punt van de boot komen. Het komt uit op een aparte afvoer welke weer door de romp voert. Bij een noodsituatie kan er dan water uit het schip worden gepompt. Je kunt een lenspomp elektrisch bedienen, maar je moet hem hoe dan ook aanvullend met de hand bedienen. Elektriciteit kan namelijk altijd uitvallen. 

 

Noodbesturing als uitrusting pleziervaartuigen

Bij de uitrusting pleziervaartuigen moet ook noodbesturing aanwezig zijn. Het roer is kwetsbaar omdat het onder de boot uitsteekt. Als er dan een flinke klap tegenaan komt dan kan het roersysteem kapot gaan. Dit is de reden waarom dat er noodbesturing aanwezig moet zijn. 

 

Stuurautomaat aan boord

Met een stuurautomaat wordt het schip rechtuit op een ingestelde koers gestuurd. Let hierbij goed op want de koers kan dan opzichte van een kompas zijn, dat noemen we dan een kompaskoers, of ten opzichte van de wind. Dit laatste geldt wanneer dat de stuurautomaat is verbonden met windsensoren. 

 

 

Uitrusting pleziervaartuigen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Waarvoor is een voetlijst bedoeld?

 

Oefenvraag 2: Als er kinderen mee gaan varen, hoe kunnen er dan extra maatregelen genomen worden zodat ze niet door de reling vallen? 

 

Oefenvraag 3: Is antislip op het dek aan te raden of verplicht?

 

Oefenvraag 4: Wat is de minimale grootte van een vluchtluik?

  • 40x40 cm
  • 50x50 cm
  • 60x60 cm 

 

Oefenvraag 5: Waar moet een vluchtluik aanwezig zijn op de boot?

  • Overal in ruimten die zijn afgesloten.
  • Op een willekeurige plaats. 
  • Is niet verplicht. 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Een voetlijst zorgt ervoor dat mensen niet over de rand kunnen glijden. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Als er vaak kinderen mee varen dan is het slim ook om netten te plaatsen aan de reling, zo kan voorkomen worden dat ze van boord vallen (of uitglijden). 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Antislip op het dek is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden omdat je anders kans hebt om uit te glijden als het een keer geregend heeft en het dek nat / glad is. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

De minimale grootte van een vluchtluik is 50x50 cm.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Een vluchtluik moet in iedere afsluitbare ruimte te vinden zijn.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld