Wat is een lenspomp?

Wat is een lenspomp

26 september 2022

Lenspomp

Als je gaat varen dan zijn er een paar items essentieel om aan boord te hebben, één daarvan is bijvoorbeeld een lenspomp. Deze pomp heb je namelijk nodig om overtollig water van je eigen boot te kunnen halen. Je hebt verschillende soorten lenspompen, deze kunnen namelijk automatisch zijn of handmatig en dan kunnen ze een 12v of 24v pomp hebben. Aangezien je ook veilig het water op wil gaan heb je ook een eigen lenspomp nodig.

Werking lenspomp

De werking van een lenspomp is erg eenvoudig en het gaat over een mooie techniek. Het is een pomp die werkt aan de hand van een zuiger en die kan het water optillen en dan door de uitstroomopening weg laat lopen in het water. Het kan zijn dat er sprake is van teveel water in je boot wat blijft staan. In het ergste geval kan je boot hierdoor zinken, maar de boot kan ook kantelen en dat wil jij natuurlijk voorkomen. Daarom moet je aan boord voorzien zijn van een lenspomp zodat wanneer dat er teveel water aan boord is, dit ook weggepompt / weggezogen kan worden.

Welke lenspomp kies je?

De lenspomp kan voor iedere boot worden gebruikt. Met name de kleinere boten maken hier volop gebruik van. Je kunt dan kiezen voor een handmatige of een elektrische lenspomp. Als je de voorkeur zou geven aan de lenspomp met de hand, dan kies je hier bewust voor omdat je niet zoveel stroom wil gebruiken als je aan het varen bent. Het voordeel is wel dat je met de handmatige lenspomp op iedere plaats van de boot overtollig water kunt verwijderen. Het werkt ook erg eenvoudig want je neemt de lenspomp en dan plaats je het uiteinde op een plaats waar het overtollige water zich bevindt. Je maakt dan een soort pompbeweging en dan wordt het water via de slang weer weggepompt. Het gaan dan gewoon terug het water in. Je hebt ook een lenspomp met een speciaal membraan en dan zit er nog een zuiger in en die kan dan weer op en neer bewegen en zo zorgen dat het water alsnog weggaat.

Een andere optie is nog de lenspomp van 12V. Deze wordt veelal ingezet op het moment dat er meer kracht nodig is. Of dat je voor de 12V of 24V kiest, hangt af van welk elektrisch systeem jij aan boord hebt. Je moet je hier bewust van zijn want deze lenspompen hebben sowieso meer capaciteit om het water van de boot af te pompen.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld