Vaarbewijs halen met dyslexie

Je vaarbewijs halen met dyslexie is dat mogelijk? Dit is een vraag die je zou kunnen hebben wanneer dat jij zelf dyslexie hebt. Een klein vaarbewijs wordt afgenomen bij het CBR en dat doe je door middel van een computertoets. Je hebt dan een uur de tijd voor je examen KV1. Heb jij je vaarbewijs nodig? Dan is het van belang dat je goed gaat oefenen en dat kost tijd. Je moet vele kennis eigen maken en dan kun je kijken of dat een vaarbewijs halen met dyslexie voor jou mogelijk is. Er zijn altijd aanpassingen mogelijk bij je vaarbewijs examen, bijvoorbeeld als je dyslexie hebt, maar ook als je faalangst hebt of moeite hebt met de Nederlandse taal. Het CBR heeft hiervoor speciale opties en daar leggen we je meer over uit. Aan het einde van het artikel vaarbewijs halen met dyslexie vind je nog een aantal oefenvragen en antwoorden.

 

Inhoudsopgave

 

 

Is vaarbewijs halen met dyslexie mogelijk?

Er kan direct ja worden gezegd of dat een vaarbewijs halen met dyslexie mogelijk is. Het CBR heeft namelijk een optie bij het examen waarvoor kandidaten dan extra tijd kunnen krijgen. Bij het KV1 examen wil dat zeggen dat je dan geen uur de tijd krijgt maar een uur en een kwartier. Je moet hiervoor wel ongeveer tien euro extra betalen om een aangepast examen (qua tijd) te mogen doen. 


Wat als je zakt voor vaarbewijs halen met dyslexie?

Het kan zijn dat je ondanks de extra tijd helaas bent gezakt. Mocht dat bij jou ter sprake komen dan kom je in aanmerking voor een mondeling examen, dit noemen ze ook wel een individueel begeleid examen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je wel eerst een extra tijd examen hebben uitgevoerd. Bij een individueel examen zal een examinator een vraag aan je voorlezen. Je gaat dan niet mondeling antwoord geven, dit doe je gewoon op een computerscherm (zoals bij het andere examen). Je mag geen vragen stellen over de stof en je krijgt ook geen uitleg, de examinator zal puur de vraag voorlezen en jij moet het antwoord invullen. Je zit daarvoor wel in een aparte ruimte, het ís echt één op één. 

Individueel examen zonder dyslexieverklaring kan dat?

Het is helaas niet altijd eenvoudig om in het bezit te komen van een dyslexieverklaring. Soms lukt het gewoon niet, want de verklaring krijg je alleen bij een speciaal opgeleide orthopedagoog of een psycholoog. Dit kost nogal wat als je dat daar aan moet vragen. Daarom heeft het CBR de eis laten vallen dat jij een verklaring moet hebben. Je moet gewoon eerst het gewone examen met extra tijd hebben gedaan en als dat niet lukt kun jij een individueel examen aanvragen. 


Individueel examen met dyslexieverklaring

Als jij in het bezit bent van een dyslexieverklaring, dan kun jij direct een individueel begeleid examen aanvragen. Je hoeft dan niet eerst een examen te doen met extra tijd. Het kan ook zijn dat je wel een verklaring hebt, maar dat jij het te lang vindt duren voordat het ingepland kan worden. Er kan dan toch gekozen worden om eerst een extra tijd examen te doen. Je toeslag van ongeveer tien euro kun je dan later terugvragen omdat jij een dyslexieverklaring hebt. 

Wanneer kan je een individueel begeleid examen doen?

Je gaat om te beginnen een individueel begeleid examen aanvragen, en toch kan het dan nog een paar weken duren voordat je examen mag doen. Er is een speciale examinator die deze examens af moet nemen. Plan het daarom ruim van tevoren in, zodat je ook genoeg tijd hebt om te leren en alle stof eigen te maken. Je moet veel weten over bakboord, stuurboord, voorrangsregels en nog veel meer! 

Moeite met lezen? Kies dan een cursus

Het kan zijn dat je het lastig vindt om hele lappen tekst eigen te maken. Het advies is dan om een cursus te volgen. Je krijgt dan veelal afbeeldingen te zien en minder tekst. Geef vooraf dan wel aan dat je moeite hebt met lezen of met flinke stukken tekst. Je kunt ook filmpjes kijken en dan leer je daar ook veel van. Sommige mensen onthouden de stof beter als ze het eenmaal hebben gezien. 


Tips om de stof eigen te maken

Nog een paar tips voor jou als je de stof toch eigen wil maken, ook als je moeite hebt met leren:

  • Plan nooit te lange tijden om te leren achter elkaar in. Je hebt pauze nodig om alles te verwerken.
  • Maak schema’s zodat je de stof visueel ziet en beter kan onthouden.
  • Ga op zoek naar filmpjes zodat je ook ziet wat er wordt bedoeld.
  • Zorg dat je situaties kunt zien met hetgeen wat ze bedoelen en dat je examens kunt oefenen. Dan krijg je een beter idee van wat een examen kan inhouden en kun je je daar op voorbereiden.
  • Als de stof niet helder is, vraag dan aan mensen in je omgeving om jou te helpen.
  • Volg een cursus zodat jij nog meer oefenvragen e.d. krijgt om de stof eigen te maken. 

 

Vaarbewijs halen met dyslexie oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Als je dyslexie hebt kun je dan toch een vaarbewijs halen?

  • Ja 
  • Nee 

 

Oefenvraag 2: Heb je altijd een dyslexieverklaring nodig als je een vaarbewijs examen wil doen als je dyslexie hebt?

  • Ja
  • Nee

 

Oefenvraag 3: Hoe lang duurt het voordat je een individueel begeleid examen kunt doen?

  • Dit kan binnen een week
  • Dit kan een paar weken duren 

 

Oefenvraag 4: Wat is het advies om te doen als je moeite hebt met lezen en toch de vaarbewijs examen stof eigen wil maken?

  • Een cursus volgen
  • Dag in dag uit leren

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Ja, ook wanneer dat je dyslexie hebt kun je gewoon je vaarbewijs halen.

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Nee tegenwoordig heb je geen dyslexieverklaring meer nodig. Het CBR heeft deze eis losgelaten omdat het erg lastig is om de verklaring te krijgen. Je moet wel eerst een examen hebben gemaakt waarbij je extra tijd hebt aangevraagd. Als je dan bent gezakt dan kun jij een individueel begeleid examen aanvragen.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Als je een individueel begeleid examen hebt aangevraagd dan moet je er rekening mee houden dat het een paar weken kan duren voordat je in bent gepland. Er is namelijk een speciale examinator nodig die het examen bij je af moet nemen. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Als je moeite hebt met lezen dan is het goed om een cursus te volgen. Geef hierbij wel aan dat je moeite hebt hele lappen tekst, dan kunnen zij daar ook rekening mee houden. Je krijgt informatie dan veelal visueel aangeboden en dan kun je de stof ook beter eigen maken. Sommige mensen leren beter als zij filmpjes e.d. zien, dan kun je het beter onthouden en weet je ook wat ermee wordt bedoeld. Kies de manier van leren die bij jou past en neem vooral de tijd om te leren. Het is toch een examen en je moet goed voorbereid zijn. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.