24 oktober 2022 

Vaarregels boeien

Vaarregels boeien

Als je je in het vaarwater bevindt dan kun je verschillende boeien tegenkomen, maar wat is de betekenis van de rode boeien of de groene boeien? De vaarregels boeien moet jij kennen voordat jij veilig van het vaarwater gebruik kunt maken. Je hebt namelijk de verantwoording voor jezelf en de anderen om je heen, je moet je aan de regels houden en daar zijn de vaarregels boeien een onderdeel van. Voordat jij examen gaat doen voor je vaarbewijs moet je je daarom de regels eerst eigen maken en dan kun jij nagaan of je alles kent. Hoe? Door de oefenvragen aan het einde van dit artikel te maken. De antwoorden vind je hier uiteraard ook. Bereid je daarom goed voor, lees je goed in en maak de oefenvragen.

Inhoudsopgave

 

Wat betekenen de boeien op het water?

De recreatievaargeul wordt middels markering aangegeven en dat zijn de boeien met rood-witte en groen-witte strepen. Maar op de Waddenzee, de Westerschelde en op de Noordzee gaat het om gele boeien die zijn geplaatst om de recreatiegebieden aan te kunnen geven. Dit is geregeld volgens de internationale regelgeving.


Richting vaarwater

De rode en groene boeien die je in het water op een (ongeveer) afstand ziet liggen noemen we laterale betonning. Let op want deze markering kan ook op de oever staan middels een walbaken. Wat je moet weten is dat het de richting, maar ook de breedte van het vaarwater aangeeft.


Groene en rode boeien

De vaarregels boeien zijn van groot belang om te kennen. Als je op gaat voor je vaarbewijs kun jij hier dan ook met je examen mee te maken krijgen. Op de meeste Europese binnenwateren geldt hiervoor dan het SIGNI betonningssysteem. Ook in Nederland geldt dit op de binnenwateren, alleen niet op de Waddenzee, de Westerschelde en bij Eems-Dollard. Op deze drie wateren geldt dat het zeebetonning systeem het IALA-A systeem.

Betonningssystemen

Er komen in Nederland twee betonningssystemen voor. SIGNI systeem geldt op het binnenwater en het IALA-A systeem geldt op zee. Laterale en kardinale betonning komen in beide systemen voor. Je hebt verschillende boeien (met licht), maar er zijn ook tonnen, sparboeien en drijfbakens te zien, net als steekbakens en kopbakens. Je kunt ze zien op de zandbanken op het wad. Het zijn een soort van takken in de grond en dan zijn de takjes samengebonden (of niet). Dit geeft aan of dat ze aan de rechter- of linkerkant van de geul staan (dit noemen ze ook wel prikken).

 

Betonningsrichting

Misschien weet je het al maar de laterale betonning heeft een bepaalde richting. De richting die van berg naar zee loopt noemen wij de stroomrichting. Mocht jij in deze betonningsrichting varen, dan merk je op dat de rode boeien rechts liggen en de groene boeien liggen aan de linkerzijde. Maar vaar jij dan tegen de betonningsrichting in, dus van zee naar de berg, dan is het andersom.

Kardinale betonning

Bij de kardinale betonning gaat het over de markering van obstakels op een breed vaarwater. Je hebt bijvoorbeeld een noord-kardinaal, dit wil zeggen een veilig vaarwater ten noorden en een obstakel ten zuiden van de boei. Hierbij wijzen de toptekens naar het deel op de boei dat zwart is gekleurd. Als je dan naar de lichten kijkt dan zie je dat deze zijn zoals de uren op de wijzerplaat van een gewone klok.

Vaarregels boeien en toptekens

In allerlei vormen kun jij de boeien op het water tegenkomen en vaak zijn ze dan ook nog voorzien van bepaalde toptekens. Er is dan gekozen voor een duidelijk silhouet, want het gaat er om dat jij de boeien goed kunt onderscheiden van elkaar. Je hebt veel belangrijke boeien die voorzien zijn van verlichting, want je moet ze in het donker ook kunnen zien natuurlijk.

Scheidingston

Een boei kan zowel rood als groen zijn en dan heb jij te maken met een scheidingston. Dit geeft dan de scheiding tussen twee vaarwateren aan.

 

Gele boeien

Je kunt tijdens het varen gele boeien tegenkomen, dit wijst er dan op dat je te maken kunt hebben met een visserijgebied, het kan ook wijzen op een gebied wat is bedoeld voor waterskiën of een baggergebied.

Aanvullende betonning en vaarregels boeien

Bij de vaarregels boeien kun jij ook de term aanvullende betonning tegenkomen. Het zijn dan de rood-wit of groen-wit horizontaal gestreepte boeien in het water. Deze worden met name gebruikt om aan te geven waar dat de pleziervaart nog kan varen.

Vaarregels boeien zwart en wat nu?

Zwarte boeien met een rode band wijzen op de marketing van afzonderlijk gevaar. Let op want hierbij bestaat een topteken uit twee zwarte bollen. Het is een wit groepsschitterlicht. Er is dan nog een dagmerk en dat is een pilaar of een sparboei. Dan is er nog een kenteken en dat is de afkorting of het is de naam van een obstakel.

Vaarregels boeien, nieuw gevaar

Als er sprake is van een nieuw gevaar op het water, dan wordt dat aangeduid met een blauw geel verticaal gestreepte boei. Het licht is alternating blauw geel flashing.


Vaarregels boeien oefenvragen

Oefenvraag 1: Wat doet laterale betonning?

Oefenvraag 2: Wat is de betekenis van de rode boeien in het water?

Oefenvraag 3: Wat is de betekenis van de groene boeien in het water?

Oefenvraag 4: Waar geldt het SIGNI betonningssysteem in Nederland?

Oefenvraag 5: Wat wil het zeggen als een boei rood en groen is?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

De laterale betonning geeft bij ondiep water middels rode en groene boeien de loop van het vaarwater aan.

Antwoord oefenvraag 2

Rode boeien in het water staan voor laterale betonning en geven dan de richting van het vaarwater aan. Als het gaat over met de stroom mee dan zie je de rode boeien rechts liggen.

Antwoord oefenvraag 3

Groene boeien in het water staan voor laterale betonning en geven dan de richting van het vaarwater aan. Als het gaat over met de stroom mee dan zie je de groene boeien links liggen.

Antwoord oefenvraag 4

Overal, alleen niet op de Waddenzee, Eems-Dollard en de Westerschelde.

Antwoord oefenvraag 5

Als een boei zowel rood als groen is dan is het een scheidingston.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld