SIGNI-betonningsrichting

SIGNI-betonningsrichting

De SIGNI-betonning loopt altijd stroomafwaarts, dus met de stroming mee. Rode bakens staan rechts aan de rechteroever en groene bakens staan aan de linkeroever. De rode bakens zijn altijd stomp en als ze een topteken aangeven is dat een rode cilinder. Groene bakens zijn altijd spits en geven altijd een groene kegel aan als topteken. De nummering van de bakens loopt juist tegenovergesteld aan de stroom, stroomopwaarts. De rode bakens hebben even nummers en de groene bakens hebben oneven nummers.

 

De aanvullende markering is in de kleuren groen en wit voor de linkeroever en rood en wit voor de rechteroever. Het vaarwater in het midden oftewel de hoofdbetonning, geldt voor de grote schepen van beroepsvaart. Het vaarwater tussen de aanvullende markering en de hoofdvaargeul wordt voornamelijk gebruikt door jachten. Hierdoor is er een scheiding tussen beroepsvaart en pleziervaart.

 

Scheidingsbakens zorgen voor een splitsing van vaarwateren. Ze zorgen ervoor dat er een juiste onderscheiding is van het vaarwater. De scheidingsbakens hebben zijn bol en hebben een rode en groene kleur. Deze zijn op die manier gekleurd, zodat je weet waar het hoofdvaarwater naartoe gaat. 

SIGNI-betonningsrichtingSIGNI-betonningsrichting 1

Het eerste scheidingsbaken geeft aan dat het hoofdvaarwater naar links gaat, de bovenkant van het baken is dan rood. Hier moet je ook denken vanuit de betonningsrichting, die ligt altijd in de rode bakenlijn.

Het tweede scheidingsbaken geeft aan dat het hoofdvaarwater naar rechts gaat. Dit houdt dan ook in dat de bovenkant van het scheidingsbaken groen is. Deze ligt altijd aan de groene bakenlijn.

Het derde scheidingsbaken geeft aan dat de vaarwateren gelijk zijn. Dit baken is dan ook rood en groen gestreept.

 

Er zijn ook nog gele bakens, die zijn voor bijvoorbeeld bagger- en ankerplaatsen of plaatsen waar waterskiën en visserij is toegestaan.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld