01 februari 2023 

Vaarseizoen 2023

Vaarseizoen 2023

Ieder jaar kijken veel mensen er weer naar uit wanneer dat het vaarseizoen 2023 gaat beginnen. De eerste maanden van het jaar is het vaak nog wat donker, grijs en koud buiten. Maar vanaf maart gaan sommige mensen al varen. Ze halen de boot uit de stalling, alles nakijken, schoonmaken en in orde maken voor de eerste vaart. Als het lente wordt, en de zon schijnt dan kan het al erg aangenaam zijn op het water. Met name wanneer dat er geen wind staat gaat het een mooie periode worden. Het kan dus zijn dat het vaarseizoen 2023 vroeg gaat beginnen maar dat hangt weer af van het weer. Maar we vertellen je er graag meer over zodat je alvast goed bent voorbereid, dus lees je goed in en geniet vooral van het moment.


Inhoudsopgave

 

Zodra de lente in aantocht is beginnen veel mensen zin te krijgen in het varen. Je wil graag het water op als watersporter bijvoorbeeld en kan bijna niet wachten tot het zonnetje schijnt en het weer aan alle wensen voldoet.


Wat is een vaarseizoen?

Iedereen kan een eigen definitie hebben over een vaarseizoen. Als je aan rederijen vraagt wat het vaarseizoen is, dan hebben ze het over bijvoorbeeld het verzorgen van rondvaarten of het verhuren van boten. Of ze houden zich bezig met andere watersportactiviteiten. Maar als je binnen de provincie over een vaarseizoen spreekt dan hebben ze het vaak over wanneer de bepaalde wateren toegankelijk zijn en welke vaarroutes er wanneer in gebruik worden gesteld. Het gaat dan dus vooral over bruggen en sluizen, de bezetting en bediening zal dan namelijk wel goed geregeld moeten zijn. Als er weer veel mensen met hun boot door willen dan moet er wel iemand zijn om alles goed te regelen.

Begin vaarseizoen 2023

Het vaarseizoen begint bijna ieder jaar ongeveer tegelijkertijd. Het gaat dan om een periode wanneer het zonnig is, een beetje warm en dat het droog is. Een bedrijf pint zich meestal niet vast op een bepaalde periode. Ze moeten per keer bekijken welke activiteiten zij wanneer aan kunnen bieden. Binnen een provincie is het wel van belang dat zij weten wanneer het vaarseizoen 2023 begint, waarom? Omdat zij zelf verantwoordelijk zijn om bruggen te bedienen als mensen erdoor moeten met hun bootje.

Mensen hebben vaak een bepaalde route in gedachten die zij willen varen en dan moet er wel iemand zijn natuurlijk en dat vraagt de nodige voorbereidingen. Binnen veel provincies hebben ze daarom ook een vaste datum afgesproken wanneer dat het vaarseizoen ongeveer begint. Er zijn dus veel dingen vastgesteld zodat de openingstijden, de bemanning van de bruggen moet geregeld zijn. Soms is het wel per gemeente, brug of provincie wisselend wanneer zij een vaarseizoen in laten gaan. Maar over het algemeen is dat 1 april en dan tot en met eind oktober. Vaak is da ook de mooiste tijd om lekker op het water te zijn en daar je tijd door te brengen.


Op tijd je vaarbewijs halen

Heb jij je vaarbewijs nodig om op het water te mogen met je boot? Dan is het van belang dat je toch op tijd examen gaat doen. Je vaarbewijs examen kun je namelijk al snel aanvragen en dat vindt dan plaats op een locatie van het CBR. Er zijn veel locaties en dat is alleen maar in jouw voordeel. Je hebt dan altijd een locatie binnen handbereik waar dat jij je theorie examen af kunt leggen. Is het dan een klein vaarbewijs 1 of klein vaarbewijs 2? Als je voor vaarbewijs 2 op wil gaan dan moet je al in het bezit zijn van deel 1.

Je vaarbewijs halen is niet iets wat je in een dag gaat doen. Je moet er namelijk wel goed de tijd voor nemen om te leren. Je hebt de juiste vaarbewijs boeken nodig. Van daaruit kun je beginnen met leren, aantekeningen maken, samenvatting maken, filmpjes kijken, een online cursus volgen, een oefenexamen maken en er zijn nog zoveel meer dingen die je kunt doen om goed voorbereid te zijn. Het gaat er om dat jij zeker bent van je zaak en weet dat je slaagt. Blijf daarom goed leren en vooral alle stof herhalen. Als jij denkt dat je er klaar voor bent dan kun je je aanmelden en dan kun je binnen de kortste keren examen doen. Als je dan bent geslaagd dan kun je gedurende vaarseizoen 2023 lekker het water op en volop genieten van alles en iedereen om je heen. Maar eerst moet je alles te weten komen over stuurboord en bakboord, loef en lij, schroefwerking van een schip, brandblusser verplicht, alles over reddingsvesten en de veiligheid op het water.


Vaarseizoen 2023 oefenvragen

Oefenvraag 1: Het begin van vaarseizoen 2023 is voor iedereen gelijk. Waar of niet waar?

Oefenvraag 2: Over welke periode gaat het bij een vaarseizoen?

Oefenvraag 3: Je mag zonder vaarbewijs alle boten op het water besturen. Waar of niet waar?

Oefenvraag 4: Kan je vaarbewijs 2 eerst halen?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is niet waar, iedereen kan een andere definitie hebben van het begin van een vaarseizoen en kan dus op een ander moment starten.

Antwoord oefenvraag 2

Een vaarseizoen is vaak vanaf 1 april tot en met eind oktober.

Antwoord oefenvraag 3

Dit is niet waar, je hebt vaak een vaarbewijs nodig en daarvoor moet je eerst een vaarbewijs examen afleggen bij het CBR.

Antwoord oefenvraag 4

Nee, je moet eerst vaarbewijs 1 halen en dan pas mag je op voor vaarbewijs 2.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld