13 december 2022 

Varen in Europa

Varen in Europa

Heb je je vaarbewijs nodig omdat je binnen wil varen in Europa? Dan is het goed om tijdig aan de slag te gaan. Je moet namelijk wel goed voorbereid zijn op hetgeen wat je allemaal tegen kunt komen. Ken jij alle voorrangsregels, weet je alles over bakboord en stuurboord? Weet jij wat een schipper moet doen, welke brandblusser je aan boord moet hebben en weet je alles over de roerwerking van je schip? Tijd om je er in te verdiepen en je voor te bereiden op het examen van je vaarbewijs. Als je wilt varen in Europa, dan moet je namelijk wel alles weten en heb je met veel wetten en regels rekening te houden. Daarom besteden wij daar in deze blog ook aandacht aan, zodat jij weet waar je aan moet denken. Aan het eind van het artikel vind je een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je even kunt controleren of je alles over dit onderwerp beheerst. 

 

Inhoudsopgave

 

 

 

Regels varen in Europa

Hoe fijn klinkt het, lekker varen in Europa? Lekker zelf alles mogen ontdekken. Ieder land kan zo zijn eigen regels hebben als je je op de vaarwateren daar bevindt. Daar moet je dan ook goed van op de hoogte zijn. Veel mensen denken dat als je binnen Europa blijft dat de regels hetzelfde zijn maar dat is qua varen niet zo. Ga je lekker met je boot naar Italië, Frankrijk, Spanje, België, Griekenland, Duitsland of Kroatië dan gelden er andere regels. Italië en België zijn bijvoorbeeld landen die regels hanteren die we in Nederland helemaal niet kennen. Dan zijn er ook nog boetes die in het buitenland veel hoger zijn dan in ons eigen land. De boetes op het water zijn in Nederland al extreem, maar in het buitenland is dat nog veel erger. 

 

Varen in het buitenland

Als je zelf het idee hebt om te gaan varen in Europa, dan is het van het grootste belang dat je denkt aan een vaarbewijs halen. Je moet dan bij je internationale reis ervoor zorgen dat je je vaarbewijs (inclusief ICC) bij je draagt. Je moet ook een lijst bij je hebben van je bemanning en een eigendomsverklaring van je schip. Je verzekering dient ook echt in orde te zijn. De uitrusting van de boot moet ook in goede conditie zijn, zoals je brandblusser, de reddingsvesten voor ieder bemanningslid aan boord en de dodemansknop

 

Meer over het varen in Europa

Het is wel fijn als je meerdere talen spreekt als je gaat varen in Europa, in ieder geval de Engelse taal. De termen bakboord en stuurboord moet je wel weten in een andere taal, zo ook in het Frans en Duits zou wel prettig zijn. Wat is er nog meer van belang?

 • Je moet ervoor zorgen dat je in het bezit bent van het juiste vaarbewijs als je wil varen in Europa. Je hebt in het buitenland Klein Vaarbewijs I nodig, net als in Nederland. Dit geldt dan op de binnenwateren en klein vaarbewijs 2 geldt dan op de binnenwateren en op zee. Toch kunnen er uitzonderingen zijn dus kijk goed na waar dat je naar toe wilt en wat er nodig is om er te mogen varen. 
 • Als je een marifoon aan boord hebt dan moet je ook in het bezit zijn van een marifooncertificaat. Zorg er dan ook voor dat je de juiste marifoonkanalen kent en hier naar kunt handelen. 
 • Je moet aan boord altijd een registratiebewijs bij hebben. 
 • Je moet als je gaat varen altijd de Nederlandse vlag voeren. Toch is er nog wat anders want vaak hebben de schippers om aan de grens de vlag van een gastland te voeren. Het is dan een kleinere vlag en die wordt dan gehesen aan de mast. Maar in de etiquette staat wel dat de Nederlands vlag in de nacht binnengehaald moet worden.  

 

Afwijkende regels varen in het buitenland

Er gelden een aantal afwijkende regels als je aan het varen bent in het buitenland. Een aantal op een rijtje:

 • Schepen vanaf 7 meter moeten in België verplicht een marifoon aan boord hebben.
 • Denk altijd aan je vaarvignet in het buitenland!
 • Je mag in Italië als je geen vaarbewijs hebt ook geen boot huren die tot en met 40 pk gaat. Als je je eigen boot meeneemt dan gelden er ook weer andere regels dus bereid je daar goed op voor als je daar naar toe wil gaan. Je hebt er al wel een vaarbewijs nodig als je een boot met een motor hebt vanaf 6 pk. 
 • In Spanje heb je zeven verschillende vaarbewijzen.

 

Varen in Europa oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Als je gaat varen in Europa heb je altijd een vaarbewijs nodig. 

 • Waar 
 • Niet waar

 

Oefenvraag 2: Je hebt niet altijd een brandblusser nodig aan boord als je in het buitenland vaart.

 • Waar 
 • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Schepen vanaf 7 meter moeten in België verplicht een marifoon aan boord hebben.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 4: In Europese landen gelden overal dezelfde vaarregels als die we in Nederland kennen.

 • Waar
 • Niet waar

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Ja als je gaat varen in Europa dan heb je altijd een vaarbewijs nodig. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is niet waar, want je hebt altijd een goed werkende brandblusser nodig als je gaat varen in het buitenland, maar ook in ons eigen land natuurlijk!  

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is waar. Schepen vanaf 7 meter moeten in België verplicht een marifoon aan boord hebben.

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Dit is niet waar, alle Europese landen kunnen hun eigen vaarregels hebben en daarom moet je per land kijken aan welke vaarregels je je moet houden als je daar gaat varen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld