Ga je binnenkort examen doen voor je vaarbewijs? Zorg er dan voor dat jij de verlichting boot regels goed kent. Het is namelijk per vaargebied wisselend wat voor verlichting een boot moet voeren, maar ook per boot kan het weer anders zijn. Als je je op het water bevindt moet jij weten welke verlichting je moet voeren en het is goed om andere schepen te herkennen aan hun verlichting. Daarom leggen we je middels dit artikel meer uit over verlichting boot regels, en krijg je aan het einde van dit artikel oefenvragen die je kunt maken om na te gaan of je alle stof rondom de verlichting van boten kent. De antwoorden vind je hier uiteraard ook. Lees je goed in en oefenen maar!
Inhoudsopgave
Op een boot is het niet altijd verplicht dat er gebruik wordt gemaakt van navigatieverlichting. Maar let op want die regel geldt alleen maar wanneer dat je overdag met goed zicht gaat varen. Als je denkt aan met slecht zicht varen dan gelden er andere regels. De situatie is dan ook anders, je ziet niet veel, er kan sprake zijn van mist, of regen bijvoorbeeld. Op dat moment moet je wel navigatieverlichting voeren.
Verlichting boot regels herkennen
Het is van groot belang dat jij de verlichting boot regels kent en toe kunt passen in de praktijk. Als het gaat over navigatieverlichting van de motorboot of zeilboot dan moet je het verschil herkennen. Dit verschil zit hem dan ook in het toplicht. Een motorboot moet altijd een toplicht voeren en een zeilboot heeft deze niet. Maar let op want als jij een zeilboot hebt die gebruik maakt van een motor, dan staat er in het vaarreglement dat het een motorboot is en dan is een toplicht wel verplicht.
Motorboot verlichting
Als je gaat varen met een motorboot dan moet je ook weten dat er onderscheid wordt gemaakt in het gebied waar je vaart. Als je gaat varen in een BPR gebied dan is het soms zo dat jij alleen maar een rondom schijnend wit licht mag laten zien. Maar ga je varen in een RPR gebied dan moet jij naast het toplicht ook een heklicht en een boordlicht voeren. Bij een toplicht gaat het over een wit licht en deze is zichtbaar en moet gevoerd worden aan of voor de mast. Verder geldt dat het minimaal een meter hoger moet zijn dan de boordlichten. Het licht zal dan schijnen over een hoek van 225 graden. Bij een bakboordlicht geldt dat het een navigatielicht betreft aan de zijkant van een schip en dan is een groenlicht bakboord en een roodlicht is stuurboord. Bij een heklicht gaat het over een witlicht welke aan of bij het hek wordt gevoerd (de achterzijde van het schip). Het licht zal recht achteruit schijnen en de lamp heeft als doel de hoeken te verlichten die andere lampen dan niet dekken qua verlichting. Het licht schijnt over de hoek van 135 graden.
In een RPR gebied mag jij een rondom schijnend licht gebruiken. Meestal wordt hiervoor gekozen als je in de nacht ten anker wil gaan. Laat hierbij dan het rondom schijnend wit licht branden zodat andere schepen je goed kunnen zien en doe dan de boordlichten uit.
Zeilboot verlichting
De lengte van de zeilboot zal doorslaggevend zijn of dat er wel of niet een wit licht gebruikt mag worden of dat er een heklicht (achterzijde schip) met boordlichten gevoerd moet worden. Gaat het over een zeilboot die kleiner is dan zeven meter, dan is het beter om te kiezen voor het witte licht in de top van je mast. Als er dan een schip aan komt varen dan moet je wel een tweede witte licht voeren. Een extra zaklamp kan dan een optie zijn. Maar wanneer dat je in de nacht ten anker wil gaan, dan moet jij een rondom schijvend wit licht voeren. Is jouw zeilboot echter langer dan zeven meter, dan moet jij ook nog een heklicht en boordlichten voeren. Je zou ook nog drie lichten boven in je mast mogen plaatsen (dit noemen ze ook wel het carnavalslicht). Dit gebruiken ze vaak tijdens het zeilen, en als je van een motor gebruik maakt dan doe je dit licht uit en kies jij een toplicht en boordlicht.
Verlichting boot regels bepalen door lengte van de boot
Er zijn veel verlichting boot regels die je moet kennen en daarom zetten we het nog even op een rijtje aan de hand van de lengte van de boot:
- Is een boot korter dan zeven meter, dan ben jij verplicht om een rondom schijnend wit licht te voeren bovenin de mast (dit is tevens je ankerlicht).
- Is een zeilboot tussen de 7 en 20 meter, dan zijn de boordlichten en het heklicht verplicht. De boordlichten zijn de rode en groene navigatielampen. Bakboord is dan rood en stuurboord is groen. Als je in de nacht op de motor gaat varen dan moet jij een toplicht voeren.
- Heb jij een motorboot tussen de 7 en 20 meter dan moet jij boordlichten voeren, en een heklicht, maar ook nog een toplicht.
Verlichting boot regels oefenvragen
Oefenvraag 1: Als je een boot hebt die korter is dan zeven meter, moet jij dan een rondom schijnend wit licht voeren?
- Ja
- Nee
Oefenvraag 2: Wanneer moet jij boordlichten voeren, een heklicht en een toplicht?
- Bij een zeilboot
- Bij een motorboot
- Bij beide
Oefenvraag 3: Maakt het uit in welk gebied je vaart welke verlichting je dan moet voeren?
- Ja
- Nee
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
Ja, als de boot korter is dan zeven meter, dan ben jij verplicht om een rondom schijnend wit licht te voeren bovenin de mast.
Antwoord oefenvraag 2
Bij een motorboot moet jij een heklicht, boordlichten en een toplicht voeren.
Antwoord oefenvraag 3
Ja het maakt zeker uit in welk gebied je vaart welke regels qua verlichting er dan van toepassing zijn. Er gelden andere regels in een RPR gebied dan in een BPR gebied.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.