Wat zijn boordenlichten?

Wat zijn boordlichten

Boordlichten

Boordlichten zijn net als navigatielichten en positielichten lampen die worden ingezet op zee- en binnenvaartuigen (en ook op vliegtuigen), het gebruik en de constructie hiervan zijn bij de wet geregeld. 

 

De boordlichten zijn bakboord en stuurboord, ze zijn rood en groen voor op een boot. 

Ze zijn bevestigd aan de zijkanten van een schip. Een boordlicht welke groen is, is een boordlicht aan stuurboordzijde en schijnt naar rechts in de sector van 112,5 graden.

 

Een boordlicht aan de bakboordzijde is rood en schijnt dus naar links en dan ook in een sector van 112,5 graden. De boordlichten geven dus duidelijk aan, welke kant van een schip je ziet. Dus als jij het rode licht ziet, dan zie je de bakboordkant van een schip en als jij het groene licht ziet dan zie jij de stuurboordzijde van een schip. 

 

Een zeilschip moet altijd boordlichten voeren en dat zie je dan doordat zij rood aan bakboord zijn en groen aan stuurboord en een wit heklicht op het achterschip voeren zij dan ook. Dit doet een motorschip ook, alleen dan hebben ze nog een extra wit licht en dat noemen we het toplicht. Bij een zeilschip geldt als zij een motor aan doen, dan moet het toplicht ook aan.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld